Όταν πριν από ένα χρόνο είχε συμβεί το δυστύχημα των Τεμπών, παραμονές των εθνικών εκλογών, στην κυβέρνηση επικρατούσε αγωνία για το αποτύπωμα που αυτό θα αφήσει στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τελικά, όπως είναι γνωστό, λίγες εβδομάδες μετά η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ένα σαρωτικό 41%.
Ένα χρόνο μετά όμως φαίνεται πως το δυστύχημα των Τεμπών πλήττει την εικόνα της Nέας Δημοκρατίας στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές πολύ περισσότερο απ’ όσο την έπληξε πέρυσι στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.
Στην δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό το δελτίο, το 77% των ερωτηθέντων απαντά ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών γύρω από το τραγικό δυστύχημα.
Οκτώ στους 10 ερωτηθέντες έχουν λοιπόν την άποψη ότι επιχειρείται συγκάλυψη ευθυνών προκειμένου να μην αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα για πράξεις ή παραλείψεις τους. Και το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη απάντηση είναι ότι την συγκάλυψη ευθυνών αποδέχονται και 6 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.
Και με βάση την ανάλυση το αποτέλεσμα αυτό συνδέεται και με τους χειρισμούς που έκανε το κυβερνών κόμμα στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη.
Άλλωστε υπάρχουν και οι φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που μιλούν για λαθεμένες κινήσεις, γρήγορο κλείσιμο των εργασιών και καθυστερημένες απαντήσεις στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση για μια σειρά ενεργειών γύρω από το δυστύχημα, μια εικόνα δηλαδή που έχει στοιχίσει στη Νέα Δημοκρατία καθώς απέναντι στην κυβέρνηση στέκεται και ένα σημαντικό κομμάτι νέων ανθρώπων που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητοι για το συγκεκριμένο θέμα.
Ένα δεύτερο εύρημα που είναι εξόχως προβληματικό και για την κυβέρνηση αλλά ευρύτερα και για το θεσμό της δικαιοσύνης, είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν οι πολίτες εμπιστεύονται την δικαιοσύνη για την απόδοση ποινικών ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Το 66% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν εμπιστεύεται την δικαιοσύνη για να αποδώσει ποινικές ευθύνες και είναι επτά φορές περισσότεροι από αυτούς που λένε ότι την εμπιστεύονται, οι οποίοι φτάνουν μόλις το 27%.
Το τρίτο εύρημα που επίσης πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης αφορά τα όσα είχαν υποσχεθεί κυβερνητικά στελέχη μετά το δυστύχημα ότι θα πράξουν προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Στο συγκεκριμένο ερώτημα λοιπόν το 77% λέει ότι δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν και μόλις το 9% λέει ότι έχουν γίνει.
Κι σε αυτό το εύρημα δεν έχει μετρηθεί καν και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα πριν από λίγες μέρες, το οποίο αποκάλυψε ότι θα είχαμε σύγκρουση τρένων τα Χριστούγεννα, όχι ευτυχώς μετωπική, αλλά σε παράλληλες γραμμές, κάτι που αποφεύχθηκε λόγω του συστήματος τηλεδιοίκησης που υπήρχε στη γραμμή, αλλά και του υπεύθυνου που επέβλεπε την κίνηση των τρένων και κινητοποιήθηκε άμεσα.
Η ζημιά που έχει γίνει από τον χειρισμό της υπόθεσης των Τεμπών, αλλά και μια σειρά άλλων θεμάτων, αποτυπώνεται στην ερώτηση για την ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση. Ενώ τον Ιανουάριο καθόλου ικανοποιημένο απαντούσε το 4%, τον Μάρτιο το ποσοστό έχει ανέβει στο 46%. Μάλιστα σε αυτό το ποσοστό συγκαταλέγονται και τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.
Αντιστοίχως το πολύ και αρκετά ικανοποιημένος, από το 27% που ήταν τον Ιανουάριο πέφτει τώρα στο 23%. Μάλιστα αυτό το 23% είναι ίσως το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης στον δείκτη για την κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διευθυντής της Alco Κώστας Παναγόπουλος σχολιάζοντας αυτό το εύρημα μίλησε όχι για καμπανάκι, αλλά για σήμαντρο κινδύνου προς την κυβέρνηση, η οποία τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει σημαντική φθορά σε σχέση με το παρελθόν.
Ένα άλλο εύρημα στις δημοσκοπήσεις που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στις μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, είναι το θέμα του νόμου για την ισότητα στο γάμο.
Αν και το 63% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν θα επηρεάσει καθόλου ή θα επηρεάσει λίγο την επιλογή του στις ευρωεκλογές αυτό το θέμα, το 30% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι θα την επηρεάσει πολύ ταυτοχρόνως τους οδηγεί και σε αλλαγή επιλογής πολιτικής προτίμησης άμεσα, κάτι που φαίνεται και στο έμβλημα της πρόθεσης ψήφου.
Εκεί η Νέα Δημοκρατία από 28,2% που είχε στις προηγούμενες εκλογές πέφτει τώρα στο 27%. Και αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο η πρόθεση ψήφου για την Νέα Δημοκρατία ήταν στο 30,3%.
Η ερμηνεία της πτώσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας εξηγείται από το γεγονός ότι ένα ποσοστό ψηφοφόρων της μετακινείται σε κόμματα δεξιότερά της, πχ. Ελληνική Λύση και Νίκη κι ένα άλλο ποσοστό στο χώρο των αναποφάσιστων.
Αξίζει δε να κρατήσουμε το γεγονός ότι στο όριο του 1% βρίσκονται και δύο επιπλέον κόμματα, η Φωνή Λογικής της κ. Λατινοπούλου και το νέο κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου που όταν έγινε η δημοσκόπηση δεν είχε παρουσιαστεί επισήμως.