Στην ανάκληση της μετάθεσης του υποστρατήγου Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού προχώρησε η κυβέρνηση, μετά από τη θύελλα των αντιδράσεων που ακολούθησε της ανακοίνωσης για απομάκρυνση του από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Προηγήθηκε προσφυγή Σφακιανάκη στο Αρχηγείο της Αστυνομίας κατά της μετακίνησής του από τη θέση του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Με την προσφυγή ζητούσε την ακύρωση της μετακίνησής του, δικαίωμα που του παρέχει ο σχετικός κανονισμός και συγκεκριμένα το άρθρο 18 του ΠΔ100/2003.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η προσφυγή έγινε δεκτή: «Έγινε δεκτή η προσφυγή του υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτηση του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α.».
Στη θέση για την οποία προοριζόταν, τοποθετήθηκε ο Αχιλλέας Σκανδάλης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με την απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για τις τοποθετήσεις των υποστρατήγων, μετακινήθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη θέση του προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλές πλευρές.
Η θητεία του κ. Σφακιανάκη «κατέγραψε» επιτυχίες – ειδικά στην αποτροπή αυτοκτονιών και άλλων σημαντικών υποθέσεων -, αλλά είχε και αμφιλεγόμενες στιγμές όπως – μεταξύ άλλων- διώξεις bloggers (υπόθεση «Παστίτσιου»), που επέσυραν κριτική από διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία της έκφρασης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπήρξαν αντιδράσεις για τη μετάθεση Σφακιανάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από ανώτατα μέλη της κυβέρνησης πολλαπλασιάστηκαν μετά τις πρωινές δηλώσεις Τόσκα στη Βουλή.