Ένα τεράστιο πλήγμα έχει δεχθεί ο τουρισμός της Κρήτης μετά την ανακοίνωση του «κλεισίματος» δύο μεγάλων αγορών, της Βρετανίας και της Ολλανδίας.
Ο προβληματισμός είναι έκδηλος από τους τουριστικούς φορείς του νησιού ενώ η αγωνία για την πορεία του τουρισμού για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι μεγάλος.
«Τα νέα δεδομένα των τελευταίων 24ώρων είναι πως τουρ οπερέιτορ από Βρετανία και Ολλανδία σταματούν τα προγράμματά τους σε πρώτη φάση μέχρι τις 20 και τις 22 Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλο που υπάρχουν πελάτες που θέλουν να έρθουν ενώ αυτοί που βρίσκονται εδώ δεν θέλουν να επιστρέψουν παρά μόνο όταν τελειώσουν οι διακοπές τους. Βέβαια, τα αεροπλάνα θα έρθουν άδεια και θα επιστρέψουν γεμάτα τις επόμενες ημέρες προκειμένου να πάρουν τους ανθρώπους τους. Το γεγονός λοιπόν είναι πως για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τουλάχιστον, χάνουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Κρήτη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης κάνει λόγο για μεγάλο πλήγμα και τεράστια προβλήματα.
«Εμείς τοπικά θα έχουμε μεγάλο θέμα. Η Αγγλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Κρήτη και η Ολλανδία η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά. Όπως καταλαβαίνεται όταν το No2 και το Νο5 βγαίνει εκτός τότε μιλάμε για μεγάλο πλήγμα ειδικά αν συμπεριλάβουμε και την Ρωσία – η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί καθώς έρχονται μόνο 500 άτομα σε όλη την Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Τα λάθη που έγιναν στον τομέα των μέτρων
Για τον Μιχάλη Βλατάκη ήταν αναμενόμενο το γεγονός πως θα υπήρχαν αγορές οι οποίες θα σταματούσαν τα προγράμματά τους εξαιτίας των λαθών που έγιναν στον τομέα της λήψης μέτρων.
«Ήταν αναμενόμενο όλο αυτό καθώς υπήρξαν κάποια λάθη στον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί η Κρήτη ως προορισμός. Δεν έπρεπε να παρθούν οριζόντια αυστηρά μέτρα αλλά στοχευμένα. Θα έπρεπε να υπάρχει έλεγχος εκεί που τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα. Στα ξενοδοχεία τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα ωστόσο τα πράγματα ήταν εκτός ελέγχου σε συγκεκριμένες περιοχές – όλοι ξέρουμε ποιες είναι – που μαζεύονται πιτσιρικάδες και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ενώ παρατηρείται και ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός. Εκεί δεν λήφθησαν εγκαίρως μέτρα με αποτέλεσμα αρκετοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας προσβληθεί από τον ιό», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βλατάκης.
Φόβοι για κλείσιμο ξενοδοχείων
Σταδιακά ξεκινά ο επαναπατρισμός των Βρετανών τουριστών με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία σιγά –σιγά να αδειάζουν.
«Εμείς εδώ τοπικά απ’ όλη αυτή τη κατάσταση θα έχουμε μεγάλα προβλήματα. Θα περιμένουμε μία βδομάδα για να δούμε τι θα γίνει ωστόσο αν δεν αλλάξει η κατάσταση τότε θα αρχίσουν να κλείνουν σταδιακά τα ξενοδοχεία», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Χαλκιαδάκης.
Η ελπίδα βρίσκεται στην… επιδημιολογική εικόνα του νησιού
Η ελπίδα για την επιστροφή των δύο μεγάλων αγορών του τουρισμού στην Κρήτη είναι η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και η καλή επιδημιολογική εικόνα.
«Προσωπικά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και βλέπω πως τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί κατά πολύ τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αν αυτό συνεχιστεί τότε σίγουρα θα είναι καλό για τον τομέα του τουρισμού», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης ο οποίος όμως επέμεινε στα στοχευμένα μέτρα.
«Τώρα χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν έχει τίποτε τελειώσει ακόμα. Έχουμε τους υπόλοιπους τουρίστες και θα πρέπει να κοιτάξουμε να τους προσέξουμε και να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Η Πολιτεία όμως θα πρέπει να επικεντρωθεί στη ρίζα κακού κι όχι να εκτιθέμεθα σαν προορισμός. Αν γίνουν όλα αυτά και έχουμε και κάποια καλή επιδημιολογική εικόνα μπορεί να ξανανοίξουν αυτές οι αγορές και να μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο που είναι να πάμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου και γιατί όχι να πάρουμε και λίγο από τον Νοέμβριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.