Γράφει ο Δρ Κων. Β. Ζορμπάς, Γεν. Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης | Οι πρόσφατες δραματικές τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι επαναφέρουν και πάλι στην επικαιρότητα σοβαρά θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των τοπικών κοινωνικών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Δυστυχώς η επιρροή ακραίων θρησκευτικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή και η προώθησή τους στην Ευρώπη είναι στις ημέρες μας όχι μόνον επικίνδυνες, αλλά παράλληλα αμαυρώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη ύπαρξη και φυσικά το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι η θρησκεία μετατρέπεται σε ένα σύστημα ακραίου ολοκληρωτισμού, παρά ως στάση ζωής και καταλλαγής.
*
Η τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου των Εκπροσώπων των Θρησκευμάτων της Γαλλίας -στο οποίο συμμετέχει από πλευράς Ορθοδόξων και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, με την ιδιότητα του Προέδρου της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας – με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι άνευ σημασίας και σχολιασμού, όταν ολόκληρη η Γαλλία σοκαρισμένη και μέσα σε εθνικό θρήνο προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo. Το Συμβούλιο των εκπροσώπων των θρησκευμάτων της Γαλλίας με ανακοίνωσή του καταδίκασε την εγκληματική ενέργεια και διεμήνυσε την συμπαράσταση όλων των Εκκλησιών και θρησκειών, που εκπροσωπούνται σε αυτό για την καταλλαγή και την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Γαλλίας. Ανάλογες ανακοινώσεις έγιναν και από της πλευράς των διαφόρων Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών Οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης τόσο της Συνελεύσεως των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας, της Συνελεύσεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας και της Προτεσταντικής Ομοσπονδίας, όσο και από το Συμβούλιο των Μουσουλμάνων της Γαλλίας, το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.
*
Ο θρησκευτικός φανατισμός, με έντονα στοιχεία συντηρητισμού, έρχεται σαν πανούκλα και εγκαθίσταται πάνω από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εξαπλώνεται σε όλες τις θρησκείες, χωρίς διάκριση. Ο εξτρεμισμός απειλεί την κοινωνική συνοχή όλων των κοινωνιών. Η μοναδικότητά του; Λειτουργεί σαν τα καρκινικά κύτταρα που καταστρέφουν το ανθρώπινο σώμα από το οποίο κατάγονται, διαστρεβλώνοντας τη σκέψη, την κενότητα της ουσίας του, πριν από την επιστροφή στον εαυτό του, σε μια διαδικασία καταστροφής και πλήρους αφανισμού κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Την ίδια στιγμή οι πρόσφατες αυτές δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη λειτουργούν ως αποσυνθετικές δυνάμεις σε μία κοινωνία η οποία δεν βρίσκεται απλώς σε κρίση, αλλά σε κρίση αξιών. Η ποθούμενη ενσωμάτωση ουδέποτε μπόρεσε να επιτευχθεί. Και όχι μόνον δεν μπόρεσε η Ευρώπη να ενσωματώσει τους ξένους πολιτισμούς, αλλά η πολιτική της λιτότητας που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια σπρώχνει ακόμη περισσότερο στο περιθώριο τον ίδιο τον άνθρωπο.
*
Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης ή να στραφούμε ενάντια στους Μουσουλμάνους αναπτύσσοντας αντι-ισλαμικά συναισθήματα. Είναι η ώρα της επούλωσης των πληγών στον πολιτισμό μας από τη βαρβαρότητα, τη βία και τον φόβο. Οι πραγματικές πνευματικές ανάγκες της κάθε θρησκείας πρέπει να σταθούν ενάντια στις θανατηφόρες ιδέες που κρύβουν οι φανατισμοί. Πιστεύουμε ότι μπροστά στην παγκόσμια τρομοκρατία, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία σε όλες τις κοινωνίες, η ισλαμική θρησκευτική συνείδηση δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη και σιωπηλή. Ειδικά μάλιστα όταν πολλοί Ισλαμιστές γράφουν και διακηρύττουν ότι η θρησκεία τους δείχνει ανοχή προς όλες τις άλλες θρησκείες και σέβεται τη διαφορετικότητα.
*
Καλούμαστε, λοιπόν, εμείς οι ίδιοι να οριοθετήσουμε τα πλαίσια μεταξύ της κοινωνικής αλλοίωσης και της ολοκληρωμένης οντολογικά εκκλησιαστικής πραγματικότητας, η οποία περιγράφεται μέσα από αυτό που ονομάζουμε εκκλησιαστικό φρόνημα και το οποίο δεν ταυτίζεται με μία συγκεκριμένη μορφή ηθικής συμπεριφοράς, αλλά με έναν καθορισμένο τρόπο ζωής, δηλαδή με έναν εκκλησιαστικό πολιτισμό. Ο κόσμος σήμερα δεν χρειάζεται ηθική, αλλά ήθος! Όχι έναν προγραμματισμό, αλλά μια στάση ζωής και μια αλλαγή νοοτροπίας. Όχι μια νομοθεσία, αλλά έναν νέο πολιτισμό, τον πολιτισμό της ζωής.