13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες – Έντονη πολιτική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα

Ημερομηνία:

Στη κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης αύριο Δευτέρα επικεντρώνονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς πλέον αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ότι το κόστος μιας ρήξης θα ήταν ανυπολόγιστο για όλους και θα έθετε εν αμφιβόλω το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Της συνόδου κορυφής, θα προηγηθεί έκτακτη σύνοδος του Eurogroup στις 1.30μμ (ώρα Ελλάδας), μετά την αλλαγή της ώρας συνεδρίασης όπως έγινε γνωστό από τον Γ. Ντάισελμπλουμ σήμερα το πρωί.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει απόψε το βράδυ για τις Βρυξέλλες ενώ νωρίτερα σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους  Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ,  καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. 

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σήμερα το πρωί, το Κυβερνητικό Συμβούλιο, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Έντονη δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα

Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί “μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν” για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Η κοινή θέση της Ρώμης και του Παρισιού είναι “να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο” ανέφερε ο Φρ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι ο οποίος νωρίτερα έστειλε σε παρέμβασή του μέσω διαδικτύου μήνυμα ότι όλοι εργάζονται για «να δώσουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση Τσίπρα» αλλά και οι Έλληνες «πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί», υπογραμμίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή δραστηριοποίηση, όμως, πρέπει να συνοδευτεί από μια πραγματική προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να κάνει. Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί. Και οι Έλληνες, όμως, πρέπει να κάνουν ό,τι τους αναλογεί» τόνισε ο κ. Ρέντσι.

Σε συνέντευξή του στην JDD, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σημειώνει ότι οι Γάλλοι “Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Έχουν επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ και έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου και ότι θα ήταν ένα δράμα να μην καλύψουν το τελευταίο τέταρτο”.

Στην ίδια συνέντευξη ο Μ. Σαπέν υπογραμμίζει επίσης ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την Ευρωζώνη είναι πράγματα που βρίσκονται σε μια “άγνωστη ζώνη”. “Οι κίνδυνοι που ενέχονται είναι άγνωστης έκτασης. Επομένως πρέπει να αποφευχθεί αυτό το σενάριο”, επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των Γάλλων (53%) αντιτίθεται σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop που έγινε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) και δείχνει μια αντιστροφή της τάσης στην Γαλλία σε σχέση με το 2011 και το 2012.

Στο ελληνικό ζήτημα επανήλθε χθες για ακόμα μια φορά με δηλώσεις του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προειδοποιώντας πως ο χρόνος τελειώνει και πρέπει Ελλάδα και εταίροι να καταλήξουν σε συμφωνία. Όπως εξήγησε ο ίδιος, είναι ασαφές πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση μη συμφωνίας και ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. “Η αλήθεια είναι ότι βλέπουμε από μέρα σε μέρα ότι υπάρχουν επιπτώσεις στις αγορές. Δεν πιστεύω πως κάποιος θέλει να ανακαλύψει τι θα γίνει σε περίπτωση μη συμφωνίας”, ανέφερε ο κ. Λιου.

Ν. Βούτσης: «Θέλουν να σκύψουμε το κεφάλι, να γίνουμε ίδιοι με τους άλλους»

«Ο στόχος των δανειστών είναι να μην αναπτυχθεί και να μην αναπαραχθεί το πολιτικό υπόδειγμα της εναλλακτικής λύσης υπέρ του λαού, για την υπέρβαση της κρίσης. Επιθυμούν εν προκειμένω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παρένθεση, αφού ηττηθεί, αφού σκύψει το κεφάλι, αφού γίνουμε ίδιοι με τους άλλους. Η εντολή που έχουμε πάρει είναι να μην τους κάνουμε το χατίρι» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης σε συνέντευξη του στη Real News .

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εκλογών ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να αποδράσουμε ούτε να λιποψυχήσουμε απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά των “εταίρων-δανειστών” και των συμφερόντων στης διαπλοκής. Εάν και όποτε χρειαστεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής καθ’ οιονδήποτε τρόπο, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε», ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή μια επώδυνη συμφωνία, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «είναι σαφές ότι μία έντιμη συμφωνία που θα έχει τον ορίζοντα της οικονομικής βιωσιμότητας και την ταυτόχρονη επίλυση του μέγιστου θέματος του χρέους, θα εμπεριέχει και μέτρα τα οποία βεβαίως και δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Εάν πρόκειται να γίνουν βήματα τακτικού χαρακτήρα, να καθυστερήσουν κάποιες πολιτικές μας ή και να αναδιαταχθούν προτεραιότητες, είναι ζητήματα που θα συνυπολογίσουμε. Επισημαίνω βεβαίως, ότι ορισμένα θέματα βρίσκονται σε προτεραιότητα, έχουν αναχθεί σε κόκκινες γραμμές. Όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η μη απομείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, left.gr

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ