18.4 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Τη γλίτωσε η Ρωσία – Δεν την αποκλείει συνολικά η ΔΟΕ από τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Ημερομηνία:

Η κρίσιμη απόφαση της ΔΟΕ ελήφθη και απ’ ό,τι φαίνεται είναι ευνοϊκή για την Ρωσία. Σύμφωνα με το BBC, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν θα αποκλείσει συνολικά τη Ρωσία από τους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, αν και δεν υπάρχει ανατροπή της απόφασης για τον στίβο.

Σύμφωνα με το BBC, η ΔΟΕ παραπέμπει το θέμα στις παγκόσμιες ομοσπονδίες κάθε αθλήματος για να αποφασίσουν αυτές αν θα επιτρέψουν την συμμετοχή Ρώσων αθλητών στα δικά τους σπορ, εφόσον κρίνουν ότι δεν υπάρχουν μαζικά κρούσματα ντόπινγκ. Υπενθυμίζεται ότι η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου έχει αποκλείσει στην Ρωσία, μια απόφαση που έγινε τελεσίδικη στο CAS.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της ΔΟΕ έπαιξε ο Γερμανός πρόεδρος των “Αθάνατων” Τόμας Μπαχ, ο οποίος εξ’ αρχής κράτησε μια πιο συμβιβαστική στάση, αφού ο Πούτιν είχε απειλήσει την περασμένη εβδομάδα ότι ως αντίποινα ενός συνολικού αποκλεισμού θα βρει σύμμαχες χώρες για να διασπάσει το ολυμπιακό κίνημα.

Το ιστορικό συνολικών αποκλεισμών 

Σκληρές κυρώσεις έχουν επιβληθεί κατά το παρελθόν από την ΔΟΕ σε χώρες κυρίως για πολεμικούς ή πολιτικούς λόγους. Η πρώτη φορά που σε μια χώρα δεν επιτράπηκε η συμμετοχή σε ολυμπιακούς αγώνες ήταν το 1920 στην Γερμανία. Στους αγώνες στην Αμβέρσα η Γερμανία δεν έδωσε το “παρών” λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που η ίδια είχε προκαλέσει.

Ήταν μια κύρωση της ΔΟΕ ανεξάρτητη με τον αθλητισμό. Την ίδια χρονιά αποκλείστηκαν από την διοργάνωση και η Αυστρία, η Ουγγαρία, όπως και η Τουρκία για τους ίδιους λόγους. Το ίδιο ίσχυσε και το 1924, ξανά για την Γερμανία, αλλά τούτη τη φορά μόνο γι’ αυτήν.

Ανάλογες συνθήκες επικράτησαν και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το 1948, στο Λονδίνο, δεν αγωνίστηκαν αθλητές από την Γερμανία, αλλά και την Ιαπωνία, που συν τοις άλλοις είχε πληγεί στο τέλος του πολέμου από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Η επόμενη τιμωρία αποκλεισμού ήταν το 1964 στη Ν. Αφρική για το Απαρτχάιντ, για να ακολουθήσουν το 1968 οι δυο Κορέες και η Ροδεσία. Η τελευταία αποκλείστηκε και στους επόμενους ολυμπιακούς αγώνες το 1972 και το 1976 (μαζί με την Ταϊβάν). To 2000 ήταν η σειρά του Αφγανιστάν να μην στείλει ολυμπιακή αποστολή στο Σίδνεϊ. Το 1999, δυο χρόνια πριν από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, η ΔΟΕ τιμώρησε με αποκλεισμό το Αφγανιστάν, λόγω των βαρβαροτήτων που έκαναν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες.

Οι τρεις τελευταίες περιπτώσεις, με τιμωρίες περί ολυμπιακών αγώνων, ήταν είτε από τις παγκόσμιες ομοσπονδίες, είτε από την ΔΟΕ, κι αφορούσαν την Β. Κορέα στην γυμναστική το 2012, την Ινδία το 2014 συνολικά, αλλά και την Βουλγαρία εν όψει Ρίο αυτό το καλοκαίρι, λόγω σκανδάλων ντόπινγκ στο άθλημα της άρσης βαρών. Καμπάνες που, ωστόσο, δεν επηρέασαν τελικά την συμμετοχή ομάδων στους ολυμπιακούς αγώνες, αφού στο μεταξύ ανεστάλησαν, έχουν επιβληθεί για τη μη τήρηση των κανόνων του Ολυμπιακού Χάρτη (κρατικές παρεμβάσεις κ.α.) στην Βενεζουέλα το 1993, στο Ιράκ το 2003-2004, στον Παναμά κατά την περίοδο 2007-2008, στο Κουβέιτ κατά την περίοδο 2010-2012 και ξανά το 2015, όπως και στην Γκάνα το 2011.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ