15.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Τη Δευτέρα στο Ενυδρείο Κρήτης μαζί με τα ψάρια θα κολυμπά κι ένα μηχανικό ρομπότ

Ημερομηνία:

Ένα χταπόδι ρομπότ, κατασκευασμένο στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από τον  Δρ. Δημήτρη Τσακίρη και τους συνεργάτες του, καθώς και έναν Άγιο Βασίλη, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Ενυδρείου Κρήτης, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου στις 12.00.

Οι επισκέπτες, τους οποίους προσκαλεί ο διευθυντής του Cretaquarium – θαλασσόκοσμος Μιχάλης Παπαδάκης, θα έχουν τη δυνατότητα να περιεργαστούν το διαφορετικό αυτό μηχανικό χταπόδι και την κίνησή του στη μεγάλη δεξαμενή όπου έρχεται αυτές τις μέρες ο Άγιος Βασίλης και να ακούσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το εγχείρημα αυτό από τον Δρ. Δημήτρη Τσακίρη.

Σύμφωνα με το Δρ. Δημήτρη Τσακίρη, η ανάπτυξη εξελιγμένων ρομποτικών συστημάτων που κινούνται κοντά ή μέσα στη θάλασσα, και έχουν δυνατότητες που προσεγγίζουν την αποτελεσματικότητα και την προσαρμοστικότητα των έμβιων οργανισμών, θα υποβοηθούσε σημαντικές ρομποτικές εφαρμογές που σχετίζονται με την κατασκευή και επιθεώρηση υποδομών, με διαδικασίες έρευνας και διάσωσης, ή με την εξερεύνηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Εμπνεόμενοι από έμβιους οργανισμούς, όπως τα χταπόδια, που έχουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά κίνησης σε μη – δομημένα περιβάλλοντα, όπως το νερό της θάλασσας, ο Δρ. Τσακίρης και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν, υλοποιούν και μελετούν ρομποτικά συστήματα για κίνηση σε τέτοια περιβάλλοντα.

Οι μελέτες αυτές έχουν έναν άξονα υπολογιστικό, με έμφαση στην μοντελοποίηση της μηχανικής αυτών των ρομποτικών συστημάτων και της αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον τους, καθώς και έναν άξονα πειραματικό, όπου ρομποτικά πρωτότυπα, με διάφορες μορφολογίες και καινοτόμες μεθόδους κίνησης, αναλύονται ως προς την ευελιξία και την αποτελεσματικότητά τους σε αυτά τα περιβάλλοντα.

Το χταπόδι των ελλήνων ερευνητών είναι ένα οκτάποδο ρομπότ που μιμείται τη μορφολογία και τις κινήσεις του φυσικού χταποδιού. Η συσκευή είναι βασισμένη σε μια από τις ρομποτικές πλατφόρμες του ΕΥΟΡ (Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής) και είναι κατασκευασμένη κυρίως από ελαστικά υλικά. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΙΤΕ, «πειράματα στο νερό έδειξαν έναν καινοτόμο μηχανισμό υποβρύχιας κίνησης με κατάλληλο συνδυασμό κίνησης των βραχιόνων και του ʽδικτύουʼ», καθώς και την αποδοτικότητά του.

Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, το ρομπότ θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική πλατφόρμα παρατήρησης της θαλάσσιας ζωής χωρίς να παρενοχλούνται τα πλάσματα, τα οποία σε βίντεο φάνηκαν να μην αντιδρούν αρνητικά στην παρουσία του – αρκεί βέβαια να μην γίνει απόπειρα παρακολούθησης οργανισμών που στοχοποιούνται από τα κεφαλόποδα.

Διαβάστε αναλυτικότερα για το χταπόδι ρομπότ ΕΔΩ.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=uJF75t1fFRA”]

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ