8.8 C
Chania
Wednesday, December 25, 2024

Τι θέλει στη Βάση της Σούδας ο “πυρηνικός ανιχνευτής” των ΗΠΑ και γιατί σκανάρει την ατμόσφαιρα;

Ημερομηνία:

Στη βάση της Σούδας βρίσκεται από το Σάββατο το Boeing WC-135 της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις οποίες και πέταξε απευθείας με προορισμό τα Χανιά.

Πρόκειται για ένα ειδικό αεροσκάφος, γνωστό και ως “Constant Phoenix”, το οποίο λειτουργεί ως “πυρηνικός ανιχνευτής”, καθώς είναι εξειδικευμένο στην ανίχνευση ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το αεροσκάφος αυτό είναι εξοπλισμένο με εξαιρετικά ευαίσθητα και εξελιγμένα όργανα ανίχνευσης, τα οποία του επιτρέπουν να παρακολουθεί και να εντοπίζει χημικές και βιολογικές ουσίες στον αέρα. Οι δυνατότητές του του επιτρέπουν να ανιχνεύει και να συλλέγει δεδομένα για επικίνδυνες ουσίες όπως πυρηνική ακτινοβολία, χημικά όπλα, ατμοσφαιρικούς ρύπους και βιολογικούς παράγοντες.

 

Το WC-135 αναπτύχθηκε αρχικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για την ανίχνευση τυχόν πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιούσαν ξένα έθνη. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η αποστολή του επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει την επιτήρηση και την ανάλυση άλλων περιβαλλοντικών απειλών και προβλημάτων εθνικής ασφάλειας.

Επανδρωμένο από ένα εξειδικευμένο πλήρωμα επιστημόνων και χειριστών ανίχνευσης, το WC135 μπορεί να επιχειρήσει σε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των θεάτρων πολέμου, των περιοχών κρίσεων, καθώς και σε αποστολές παρακολούθησης πυρηνικών ή χημικών περιστατικών.

Αναπτύχθηκε από την Boeing για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δειγματοληψίας αέρα, υποστηρίζοντας τη Συνθήκη Περιορισμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών του 1963, η οποία απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα να δοκιμάζει πυρηνικά όπλα στην ατμόσφαιρα. στο διάστημα και κάτω από το νερό.

Το WC-135 χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε αποστολές δειγματοληψίας αέρα στην Άπω Ανατολή, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Κόλπο της Βεγγάλης, τις πολικές περιοχές και την υπεράκτια Νότια Αμερική και Αφρική.

Έχει μήκος 42,5 μέτρα, ύψος 12,8 μέτρα και άνοιγμα φτερών 39,8 μέτρα. Το βάρος του αεροσκάφους είναι 54,5 τόνοι.

Ο αριθμός των μελών του πληρώματος που φιλοξενούνται στο αεροσκάφος ποικίλλει ανάλογα με την αποστολή.

Η πρώτη του αποστολή χρονολογείται το 1986, στην καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, όταν πολλά WC-135 αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση της καταστροφής. Από τότε, έχει επισκεφθεί την ήπειρο το 2017 μετά από αναφορές για ανώμαλα επίπεδα ιωδίου-131 που προέρχονταν από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας, το 2020, στις αρχές Αυγούστου του 2021 πραγματοποίησε μετρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα και τη Σουηδία.

Το 2022 τέτοια αεροσκάφη πέταξαν κοντά στην Κύπρο, τη Βαλτική και τη Μεγάλη Βρετανία. Δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της άφιξής του στην Ελλάδα.

Ιστορικό

Ο στρατηγός Dwight D. Eisenhower ανέθεσε το πρόγραμμα Constant Phoenix στις 16 Σεπτεμβρίου 1947, όταν ανέθεσε στις Αεροπορικές Δυνάμεις του Στρατού τη συνολική ευθύνη για την ανίχνευση ατομικών εκρήξεων οπουδήποτε στον κόσμο. Τον Σεπτέμβριο του 1949, ένα WB-29 που πετούσε μεταξύ Αλάσκας και Ιαπωνίας εντόπισε πυρηνικά συντρίμμια από την πρώτη ατομική δοκιμή της Ρωσίας – γεγονός που θεωρούνταν αδύνατο μέχρι τα μέσα του 1950.

Από τον Αύγουστο του 1950, αεροσκάφη WB-50 μετατράπηκαν για την αποστολή εναέριας δειγματοληψίας σε διάστημα δύο ετών. Τα αεροσκάφη WC-135 άρχισαν να αντικαθιστούν τα WB-50 τον Δεκέμβριο του 1965 και έγιναν το εργαλείο εργασίας του προγράμματος ατμοσφαιρικής συλλογής.

Οι αποστολές αεροδειγματοληψίας διεξάγονταν τακτικά πάνω από την Άπω Ανατολή, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Κόλπο της Βεγγάλης, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τις πολικές περιοχές και στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής. Το WC135W διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό ραδιενεργών υπολειμμάτων από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στη Σοβιετική Ένωση.

Επί του παρόντος, η αποστολή εναέριας δειγματοληψίας υποστηρίζει τη Συνθήκη περιορισμένης απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών του 1963, η οποία απαγορεύει σε οποιοδήποτε κράτος τις επίγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων. Τα WC-135 είναι επί του παρόντος τα μόνα αεροσκάφη του αποθέματος που διεξάγουν επιχειρήσεις δειγματοληψίας από αέρος.

Με πληροφορίες από news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...