10.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Τι κρύβουν τα… έγκατα της Κρήτης; Ένας σπηλαιολόγος εξηγεί

Ημερομηνία:

Της Κατερίνας Μυλωνά

Το πρώτο βήμα έγινε το 2022, από τότε κάθε χρόνο σπηλαιολόγοι δίνουν ραντεβού στην Κρήτη και, συγκεκριμένα, τον Γουργούθακα, για να πατήσουν εκεί που δεν έχει φτάσει ξανά ποτέ άνθρωπος…

Φέτος, στην αποστολή προστέθηκε το Λιοντάρι, ένα όμορο σπήλαιο που στόχος είναι, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ενωθούν και να δώσουν στο κοινό ένα μοναδικής ομορφιάς αλλά και αξίας φυσιολατρικό μονοπάτι!

Γουργούθακας
Ο Δρ Γεωλογίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, από την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας “Χείρων”, μιλά στο Cretalive για το φετινό εγχείρημα, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται απόψε στις 8.30 στον αύλειο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πεμονίων. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πεμονίων Αποκορώνου.

Ο Δρ. Μ. Βαξεβανόπουλος εξηγεί πως τη φετινή χρονιά εξερευνήθηκαν και άλλα μέρη του Γουργούθακα, έγιναν αναρριχήσεις στα μείον 780 μέτρα, εγκαταστάθηκε τηλέφωνο αλλά και WI-FI ίντερνετ στα -700, στην κατασκήνωση, όπου διέμεναν σπηλαιολόγοι. Τονίζει πως το να έχει κανείς πρόσβαση στο διαδίκτυο σε τέτοιο βάθος είναι κάτι μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα της σπηλαιολογίας, και όχι μόνο! Αυτό βοηθάει πολύ στην επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας και, φυσικά, είναι σημαντικό στο κομμάτι της ασφάλειας των εξερευνητών.

Γουργούθακας
Το 2024, λοιπόν, η αποστολή «απλώθηκε» στο σπήλαιο ενώ το 2025 ο στόχος είναι να γίνει μια βουτιά, σπηλαιοκατάδυση, στα -1100 μέτρα, όπου υπάρχει μία λίμνη και το σπήλαιο συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

Προς το παρόν, η ομάδα έφτασε τα μείον 780 μέτρα, όπου υπάρχει ένας καταρράκτης με την επωνυμία Μαρσέλ. Τα μέλη της αποστολής έκαναν αναρρίχηση για να διαπιστώσουν από πού προέρχεται το νερό.

Παράλληλα, ετοίμασαν το Λιοντάρι, έφτασαν ως τα -450 μέτρα, εγκατέστησαν σχοινί και τηλέφωνο για να γίνει η περαιτέρω εξερεύνησή του την επόμενη χρονιά.

Συνολικά, έλαβαν μέρος στην αποστολή 40 άτομα και, μάλιστα, φέτος συμμετείχαν σπηλαιολόγοι από διάφορα σημεία του πλανήτη. Οι Έλληνες ήταν 25 και τα υπόλοιπα 15 μέλη της αποστολής ήταν από ΗΠΑ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Κροατία και Πολωνία.

Πρόκειται για τα 2 βαθύτερα σπήλαια της Ελλάδας, «αυτό που βλέπουμε είναι πως η περιοχή έχει τεράστια προοπτική στο να ενωθούν και να γίνει ένα μεγάλο σύστημα σπηλαίων, το οποίο θα έχει εξερευνηθεί», αναφέρει ο Δρ. Μ. Βαξεβανόπουλος.

Γουργούθακας
Η έρευνα, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο γεωλογικό κομμάτι αλλά και το βιολογικό, όπως έχει γράψει και το Cretalive παλιότερα.

Οι σπηλαιολόγοι λαμβάνουν δείγματα από τα 2 σπήλαια, την ερχόμενη χρονιά θα γίνει ιχνηθέτηση, δηλαδή, θα ρίξουν κάποια χημικά στοιχεία στα σπήλαια, στο βαθύτερο σημείο τους, για να δουν πού καταλήγει το νερό, σε ποιο μέρος των πεδινών εκρέει, να διαπιστωθεί, εν ολίγοις, η πορεία του νερού στο πεδινό σύστημα.

Σε ερώτηση αν θα μπορούσαν στο μέλλον να είναι επισκέψιμα τα 2 σπήλαια, απαντά αρνητικά, ωστόσο, αναφέρει πως θα είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα περιηγητικό μονοπάτι με την ανάλογη ενημέρωση του κοινού. Η μορφολογία της περιοχής έχει τρομερό ενδιαφέρον, όχι μόνο στα ενδότερά της, αλλά και σε επιφανειακό επίπεδο, τόσο επιστημονικά όσο και φυσιολατρικά.

Η αποστολή ξεκίνησε την 1η Αυγούστου, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με την παρουσίαση και το ραντεβού ανανεώνεται για το 2025!

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...