17.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Τι μας άφησε η καραντίνα – Τεράστια οικονομικά προβλήματα, πριν καν εκλείψει ο κίνδυνος επανόδου της πανδημίας

Ημερομηνία:

Του Μιχάλη Λαγάνη

Πριν από λίγες ημέρες ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και νυν πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχθηκε δριμύτατη κριτική για τη δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», όπου υποστήριξε πως «η ανθρώπινη ζωή δεν είναι πάνω απ’ όλα». Φαίνεται πως ο κυνικός αλλά… ειλικρινής Γερμανός γερόλυκος της πολιτικής κάτι παραπάνω ήξερε στις 26 του περασμένου Απριλίου.
Δέκα ημέρες αργότερα, ενώ ο πλανήτης μετράει περισσότερους από 250.000 καταγεγραμμένους νεκρούς και 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων και των ανθρώπων που ασθένησαν από τον κορωνοϊό αλλά δεν κατεγράφησαν είναι πολλαπλάσιοι, όλο και περισσότερες χώρες επιχειρούν σταδιακά να βγουν από την καραντίνα και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, που γνωρίζουν τη μεγαλύτερη κρίση εδώ και έναν αιώνα περίπου.

Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια πρώιμη επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, δίχως ακόμη να έχει βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για την πανδημία, μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα επέλαση του ιού, ακόμη πιο επιθετική, οι κυβερνήσεις των κρατών που έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα στην οικονομική τους δραστηριότητα φαίνεται πως υιοθετούν τη λογική του Σόιμπλε στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την πλήρη οικονομική καταστροφή.

Ταυτοχρόνως αυξάνονται η ανησυχία και ο προβληματισμός των πολιτών σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο χρονικό διάστημα.

● Οι εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι τους δύο τελευταίους μήνες σε όλο τον κόσμο υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια.

● Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η απειλή ενός επερχόμενου λιμού, ύστερα από τον λοιμό, μπορεί να οδηγήσει στην ανέχεια και την έλλειψη τροφής περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στις χώρες της Αφρικής.

Προβληματισμός και ανησυχία εκδηλώνεται στον κόσμο σχετικά με το κατά πόσον η προστασία από τον κορωνοϊό θα συνεχίσει να αποτελεί μια καλή πρόφαση για τους κυβερνώντες, κυρίως σε καθεστώτα που δεν φημίζονται για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών, για τη μονιμοποίηση της στέρησης κοινωνικών και ατομικών ελευθεριών που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια του «κλειδώματος».

«Συννεφιά» στην Ελλάδα

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου κατά γενική ομολογία η έγκαιρη λήψη μέτρων από την πολιτεία και, κυρίως, η πειθαρχία που έδειξε η πλειονότητα του κόσμου περιόρισαν την έκταση της πανδημίας προστατεύοντας το ασθενές και ανέτοιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, είναι έντονος ο προβληματισμός των πολιτών, οι οποίοι βγαίνουν σταδιακά από μια κοινωνική απομόνωση 42 ημερών.

Η ανησυχία εντείνεται αν κάποιος επιχειρήσει να δει την πραγματικότητα πίσω από τα επαινετικά σχόλια των περισσότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

1. Οι νέοι άνεργοι σε διάστημα δύο μηνών αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 200.000, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευτεί στο εγγύς μέλλον αν επαληθευτεί το (ρεαλιστικό) σενάριο που αναφέρει πως τουλάχιστον τα δύο τρίτα των 700.000 εργαζομένων ετησίως στον εποχικό τουρισμό φέτος θα μείνουν δίχως δουλειά.

2. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται πως προχωρούν στην παγίωση της τηλεργασίας παράλληλα με την εκ περιτροπής εργασία οδηγώντας σε σημαντική συρρίκνωση των μισθολογικών απολαβών του προσωπικού που απασχολούν.

3. Στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εντείνεται ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητά τους στο άμεσο μέλλον. Ιδιαίτερα στην εστίαση όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο φοβούνται πως μία στις τρεις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

4. Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που πήρε τα εύσημα για το υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμού και αυταπάρνησης που επέδειξε, οι υποσχέσεις φαίνεται ακόμα μια φορά να μένουν στα λόγια. Από τις 2.000 έκτακτες προσλήψεις που προκηρύχθηκαν, έγιναν μόλις 437.

5. Στην Εκπαίδευση δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές εκφράζουν όλο και περισσότερες αντιρρήσεις σχετικά με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει την τηλεκπαίδευση, που διαφημίστηκε πολύ αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ηλεκτρονική αλληλογραφία ασκήσεων και απαντήσεων μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή απέχοντας παρασάγγας από το online μάθημα και, βεβαίως, τη φυσική διδασκαλία στη σχολική αίθουσα.

Κάποια θετικά μηνύματα

Δεν λείπουν πάντως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις. Μπορεί η καραντίνα λόγω της πανδημίας της Covid-19 να ενίσχυσε την αβεβαιότητα για το μέλλον, έγινε όμως μία καλή αφορμή για μερικές πολύ σημαντικές διαπιστώσεις. Η καραντίνα έχει κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νοσταλγούν μερικά από τα πράγματα που έκαναν μέχρι πρότινος. Αν το σκεφτείτε όμως καλύτερα, το μότο «Μένουμε σπίτι» διαφυλάσσει, εκτός από την υγεία, και την ψυχολογία μας.

Είχαμε περισσότερο χρόνο να μιλήσουμε με φίλους και συγγενείς, αφιερώσαμε ώρες στα αγαπημένα μας πρόσωπα κάνοντας δημιουργικά πράγματα και περάσαμε ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό μας. Ιδού λοιπόν τα σημαντικότερα μαθήματα που μας έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η καραντίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Entertainment Times.

● Αισθανθήκαμε ευγνωμοσύνη. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής και οι πολλές ώρες που βρισκόμαστε έξω από το σπίτι δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να το χαρούμε όπως θα θέλαμε. Το καθαρό σπίτι, το φαγητό και το ζεστό κρεβάτι και πολλά άλλα είναι εξαιρετικά σημαντικά πράγματα, για τα οποία αξίζει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη.

● Μάθαμε να μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού. Μέχρι στιγμής οι δουλειές του σπιτιού γίνονταν σχεδόν πάντα από αυτόν που βρισκόταν τις περισσότερες ώρες μέσα σε αυτό. Η καραντίνα έδωσε τη δυνατότητα να γίνεται πιο δίκαιη μοιρασιά όλων των εργασιών που πρέπει να γίνουν στο σπίτι, προκειμένου να έχουν όλοι χρόνο για δημιουργικές ασχολίες.

● Ήρθαμε πιο κοντά στην αυτοκυριαρχία. Η παραμονή στο σπίτι δεν σημαίνει μόνο ύπνο και φαγητό. Είναι ωφέλιμο για τη σωματική και ψυχική μας υγεία να βρίσκουμε δημιουργικά πράγματα για να απασχολούμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

● Κατανοήσαμε την αξία της κοινωνικοποίησης. Οι βιντεοκλήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες, ως μια προσπάθεια να κρατάμε επαφή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για συζήτηση και είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την επικοινωνία με όσους αγαπάμε.

● Εκτιμήσαμε τον χώρο εργασίας μας. Για τους περισσότερους πλέον το σπίτι έχει γίνει ο προσωρινός χώρος εργασίας μας. Η δουλειά από το σπίτι είναι μια καλή λύση σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε ποιες ώρες είναι αφιερωμένες στην εργασία και ποιες στην τακτοποίηση του σπιτιού ώστε να μην αποσπάται η προσοχή μας.

● Βρήκαμε χρόνο για τον εαυτό μας. Η καραντίνα μας έδωσε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας και στη φροντίδα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας. Μερικά λεπτά γυμναστικής την ημέρα, το διάβασμα ενός βιβλίου, η περιποίηση και η ξεκούραση συμβάλλουν στην ηρεμία του μυαλού και του σώματος.

● Ήρθαμε πιο κοντά με την οικογένειά μας. Περνώντας χρόνο στο σπίτι οι περισσότεροι καταφέραμε να έρθουμε πιο κοντά με τα μέλη της οικογένειάς μας και να περάσουμε μαζί τους ποιοτικό χρόνο.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 20% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα...