12.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Το «Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου» ως παράδειγμα σχεδιασμού πολιτιστικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ημερομηνία:

Το Αναγεννησιακό φεστιβάλ Ρεθύμνου, ως περίπτωση που καταδεικνύει το πλαίσιο σχεδιασμού και την ευελιξία που απαιτείται να διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών της κοινωνίας, ώστε να αναλαμβάνει όχι μόνο ρυθμιστικό αλλά κυρίως υποστηρικτικό και αναδιανεμητικό ρόλο, παρουσίασαν στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ) στο Ηράκλειο, η κα Πέπη Μπιρλιράκη Αντιδήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου και Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Η.Ρ και η Ευαγγελία Σταυριανάκη, Πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την κατεύθυνση της «Συνεχούς Εκπαίδευσης», ως εργαζόμενη για έξι μήνες εθελοντικά στην Κ.Ε.Δ.Η.Ρ αλλά και ως πολίτης του Δήμου Ρεθύμνου.

Το συνέδριο με θέμα:

«Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης» πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Atlantis στο Ηράκλειο 1-3 Απριλίου και στόχος των διοργανωτών ήταν η διερεύνηση, ανάδειξη, διατύπωση και προβολή προτάσεων  για τη διασύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων μέσα από πολιτικές που στοχεύουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και την ενδυνάμωση της εκπαίδευσης.

Στο συνέδριο οι ομιλήτριες παρουσίασαν το Αναγεννησιακό φεστιβάλ, που μετράει την ιστορία του από το 1987 και γεννήθηκε από την αγωνία πολιτών και φορέων για την τόνωση και διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και φυσιογνωμίας και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, της πόλης, ως παράδειγμα σχεδιασμού πολιτιστικής πολιτικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί ένα περιβάλλον πλουραλιστικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό. Υπ’ αυτήν την έννοια η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδέει τον πολιτισμό με τη διά βίου εκπαίδευση των πολιτών, εφόσον οι πρακτικές πολιτισμικής ανασυγκρότησης λαμβάνουν τη μορφή καθημερινής εμπειρίας και συνδέονται με την απόκτηση στάσεων, δεξιοτήτων, γνώσεων και αξιών.

Η προστιθέμενη αξία του για την πόλη του Ρεθύμνου προσμετράται στην ισότιμη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων Ρεθυμνιωτών, στην αποφυγή τυποποίησης και μαζικής παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων, στην ηθική ικανοποίηση και αυτοπραγμάτωση που μεταφράζεται σε πολιτιστικό εθελοντισμό, στην ισχυροποίηση της εντοπιότητας μέσα από τη συσπείρωση γύρω από τη συλλογική δράση αλλά και στην εξωστρέφεια του πολιτιστικού προφίλ της πόλης. Η συνολική κοινωνική εμπειρία αποκτά έτσι παιδευτικό χαρακτήρα με την ενδυνάμωση της ιδιότητας του πολίτη και τη διάπλαση ενεργών δημοτών.

Η συλλογική πολιτιστική δημιουργία και τα μηνύματα του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της δημιουργικότητας που καλλιεργούνται για όλα αυτά τα χρόνια και διαπλάθουν πρότυπα διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών σχέσεων αποτυπώθηκαν έκδηλα και στη ημέρα έναρξης του Αναγεννησιακού φεστιβάλ 2015.

Υλοποιώντας μια καινοτόμα ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη η φετινή διοργάνωση, αφιερωμένη στον σπουδαίο Ρεθύμνιο δημιουργό Νίκο Μαμαγκάκη, άνοιξε την αυλαία της με τον «Ερωτόκριτο». Την ημέρα έναρξης του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ όλη η πόλη επιδόθηκε σε μια μουσική σκυταλοδρομία απαγγέλλοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας Ερωτόκριτο.

Η ανταπόκριση σαράντα μιας ομάδων στην ανοιχτή πρόσκληση σε μουσική σκυταλοδρομία-ατόμων, ομίλων, συγκροτημάτων, φορέων, μουσικών και θεατρικών ομάδων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, του πανεπιστημίου- είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το γοητευτικό ταξίδι που ξεκινά με το άρωμα του πολιτισμού προσανατολίζει σε συλλογικές δράσεις με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και αντιστρατεύεται την απαισιοδοξία και τον μηδενισμό.

Η δυναμική αυτή που καταγράφεται εξελικτικά εδώ και είκοσι επτά (27) χρόνια ως συνεργασία Δήμου με φορείς και ιδιώτες, αναδιανέμει μαζί με το πολιτισμικό και το κοινωνικό κεφάλαιο. Εκτός από την αποφυγή κοινωνικών αποκλεισμών και ανισοτήτων αναπτύσσονται μορφές πολιτιστικής δράσης με χαρακτηριστικό την επινοητικότητα και την καινοτομία και η Αναγέννηση βιώνεται κατά τρόπο συμβολικό στις αισθήσεις και τις συνειδήσεις των πολιτών, προωθώντας μια εναλλακτική θεώρηση της ζωής μέσα από την ανάδειξη κοινών στοιχείων που υπάρχουν ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς ανθρώπινης έκφρασης και διαφορετικούς πολιτισμούς.

Η Αντιδήμαρχος κ. Μπιρλιράκη τόνισε ότι, ο Δήμος Ρεθύμνης με την ίδια φιλοσοφία υλοποιεί όλες τις δράσεις του και μπορεί να καταθέσει πια απτά αποτελέσματα στον μελετητή.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διακοπή στη δίκη της «Αγίας Σκέπης» για τους 32 θανάτους ηλικιωμένων

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί...

Η Marjorie Taylor Greene λέει ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να ξεκινήσει “πυρηνικό πόλεμο”

Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της...