Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών άνοιξε την Πέμπτη μια διήμερη ακροαματική διαδικασία για ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της Γάζας έχει αναζητήσει καταφύγιο.
Είναι η τέταρτη φορά που η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο μέτρα έκτακτης ανάγκης από τότε που το έθνος ξεκίνησε διαδικασίες ισχυριζόμενο ότι η στρατιωτική δράση του Ισραήλ στον πόλεμο του με τη Χαμάς στη Γάζα ισοδυναμεί με γενοκτονία.
«Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Nawaf Salam.
Σύμφωνα με το τελευταίο αίτημα, οι προηγούμενες προκαταρκτικές εντολές του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη δεν επαρκούσαν για την αντιμετώπιση «μιας βίαιης στρατιωτικής επίθεσης στο μοναδικό καταφύγιο που απομένει για τον λαό της Γάζας».
Το Ισραήλ έχει παρουσιάσει τη Ράφα ως το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους ότι οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση εκεί θα ήταν καταστροφική για τους αμάχους.
Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει εντολή στο Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Ράφα, να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας και να υποβάλει έκθεση εντός μιας εβδομάδας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις.
Κατά τη διάρκεια ακροάσεων νωρίτερα φέτος, το Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και είπε ότι κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει τους αμάχους και στοχεύει μόνο μαχητές της Χαμάς. Λέει ότι η τακτική της Χαμάς για ενσωμάτωση σε περιοχές αμάχων καθιστά δύσκολη την αποφυγή απωλειών αμάχων.
Τον Ιανουάριο, οι δικαστές διέταξαν το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τον θάνατο, την καταστροφή και οποιεσδήποτε πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, αλλά η επιτροπή δεν διέταξε τον τερματισμό της στρατιωτικής επίθεσης που έχει καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Σε δεύτερη διαταγή τον Μάρτιο, το δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος περισσότερων χερσαίων περασμάτων για να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, νερού, καυσίμων και άλλων προμηθειών.