Την κατάρτιση ενός «Μνημονίου των λαών της Ευρώπης» επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα τίθεται επί τάπητος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία ανάμεσα σε άλλα θα εξετάσει τα οργανωτικά βήματα ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου για τη μετατροπή σε ενιαίο κόμμα. Τις δικές της τροπολογίες επί της βασικής εισήγησης του οργάνου αναμένεται να καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα.
Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών για τη συνεργασία των νότιων χωρών της Ευρωζώνης απέναντι στις πολιτικές επιλογές του Βερολίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί τη διεξαγωγή μιας «εναλλακτικής Συνόδου» τον Ιούνιο, με τη συμμετοχή πολιτικών δυνάμεων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Η Κουμουνδούρου προβάλλει ως απώτερο στόχο την υιοθέτηση ενός «Μνημονίου των λαών της Ευρώπης», ώστε αυτό να αποτελέσει βάση για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και κατ’ επέκταση την αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης της κρίσης.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται μία ενημερωτική καμπάνια η οποία θα θέτει στους Γερμανούς πολίτες το ζήτημα των κινδύνων για τη συνολική πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη, ως απόρροια «των ηγεμονισμών, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και των νεοφιλελεύθερων εμμονών» της γερμανικής καγκελαρίας.
Όλα αυτά θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, οπότε και θα αποφασιστεί η επιτάχυνση των διαδικασιών ενόψει του συνεδρίου τον Ιούλιο.
Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυρίαρχος πόλος της αντιπολίτευσης, αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική κυβερνητική επιλογή η οποία συσπειρώνει δυνάμεις και ψηφοφόρους «από το ΠΑΣΟΚ έως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά».
Αναφορικά με τις σταθερές διαφοροποιήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας από κεντρικές επιλογές της παράταξης στις συμμαχίες και στην προσέγγιση της ΕΕ, σχολιάζουν ότι πρόκειται παλιό φαινόμενο το οποίο εκφράζει τη μειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κατά τη γνώμη τους θα αποτυπωθεί με αυτά τα χαρακτηριστικά και στο συνέδριο του Ιουλίου.
Ως προς το πεδίο των συνεργασιών, το πλειοψηφικό ρεύμα υιοθετεί την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να περιμένει έως ότου οι ηγεσίες άλλων δυνάμεων της Αριστεράς κατανοήσουν «την ανάγκη της ενωτικής δράσης». Υπό αυτήν την έννοια, αναδεικνύει ως στόχο τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας η οποία θα αξιοποιεί ευρύτερες δυνάμεις που θα συμφωνούν «στο δικό μας πλαίσιο».