15.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Το ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις σε δομές στήριξης των ΑΜΕΑ στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το ΚΚΕ κατάθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων για τις τραγικές ελλείψεις σε δομές στήριξης των ΑΜΕΑ στην Κρήτη και την απαράδεκτη κατάσταση των λιγοστών, σε σχέση με τις ανάγκες, υφιστάμενων δομών.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και τις καταγγελίες των φορέων τα περισσότερα σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Κρήτη στεγάζονται σε ακατάλληλες έως επικίνδυνες κτιριακές εγκαταστάσεις, ακόμα και σε container. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των εργαζόμενων και των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και τα ΚΕΔΑΣΥ είναι αναπληρωτές,  με αποτέλεσμα να χάνεται η επιστημονικότητα και η συνέχεια στην εξειδικευμένη στήριξη του κάθε μαθητή. Επιπλέον, στα ΚΕΔΑΣΥ οι ελλείψεις χώρων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού, κάνουν πολύμηνες τις λίστες αναμονής,  με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία των παιδιών και την ταλαιπωρία των οικογενειών. Τείνει να γίνει κανόνας να ζητείται από τα ΚΕΔΑΣΥ να ιεραρχούν τις περιπτώσεις παιδιών που χρήζουν ειδικής επιστημονικής εκπαιδευτικής υποστήριξης (παράλληλες στηρίξεις) ή σχολικού νοσηλευτή, εξαιτίας των μειωμένων προσλήψεων, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, δεκάδες παιδιά είτε να υποστηρίζονται μερικώς (εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης μοιράζονται σε δύο ή και περισσότερα παιδιά) είτε να μην υποστηρίζονται καθόλου.

Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά για την κατάσταση των ειδικών σχολείων στην Κρήτη αλλά και το πώς η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες, αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία και τις οικογένειές τους:

– Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Χανίων (Μουρνιές) έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών και οι αίθουσες δεν επαρκούν.

– Σοβαρές ελλείψεις Δημόσιων Δομών Δημιουργικής Απασχόλησης και Στήριξης των ΑΜΕΑ υπάρχουν στον νομό Χανίων.

– Το ΚΕΔΑΣΥ Χανίων στεγάζεται (ακόμα και σήμερα) σε ένα παλιό ακατάλληλο κτίριο, με λίγες αίθουσες και χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά στοιβάζονται, αφού εκτός από τις αίθουσες αξιοποιούν τον διάδρομο του κτιρίου και την εξωτερική αυλή. Μάλιστα, λόγω έλλειψης των αναγκαίων χώρων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν οι μισοί το πρωί και οι μισοί το απόγευμα.

– Το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες στην περιοχή του Σταυρωμένου.

– Το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για πάνω από 20 χρόνια συστεγάζονται στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Μισσίρια Ρεθύμνου. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι περίπου 80 μαθητές και οι πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς, επικίνδυνους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

– Το ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου, αφού στεγάστηκε για κάποια χρόνια σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις στο χωριό Γεράνι, μεταφέρθηκε σε επίσης ακατάλληλο νοικιασμένο κτίριο στο Ατσιπόπουλο.

– Το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Δ. Ηρακλείου σήμερα είναι προσωρινά εγκατεστημένα σε container, λόγω εργασιών στατικής ενίσχυσης στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, όπου συστεγάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες με άλλα 2 δημοτικά (53ο και 54ο δημοτικά).

– Το ΕΝΕΕΓΥΛ Ηρακλείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα Ειδικής Αγωγής του Ν. Ηρακλείου με μαθητές που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και της ενδοχώρας του Νομού, καθώς δεν υπάρχει σε όλο τον Νομό άλλο ΕΝΕΕΓΥΛ, αλλά και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Ηρακλείου στεγάζονται -από το 2006- σε λυόμενες αίθουσες, σε χώρους κυριολεκτικά παντελώς ακατάλληλους. Τα παιδιά στεγάζονται σε επικίνδυνες και ανεπαρκείς αίθουσες που πλημμυρίζουν τον χειμώνα, με τμήματα στις οροφές που είναι ετοιμόρροπα, μέσα στα χώματα και τις λάσπες, που με τα νερά της βροχής καταλήγουν στον χώρο του σχολείου. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια αίθουσα 3Χ5 που βαφτίζεται «γυμναστήριο» γίνεται η γυμναστική, η εργοθεραπεία, η φυσικοθεραπεία και η ατομική υγιεινή των παιδιών.

– Το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μοιρών δεν έχουν δικό τους κτίριο και συστεγάζονται  με το Δημοτικό Σχολείο της Πόμπιας,  χωρίς να υπάρχει επάρκεια χώρων και χωρίς ειδικές υποδομές.

– Το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο με σοβαρά προβλήματα για τα οποία μόνο εμβαλωματικές λύσεις έχουν δοθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι με τον σεισμό του 2021 παρουσιάστηκαν εκτεταμένες ρηγματώσεις στην τοιχοποιία, ενώ στην πλάκα της οροφής η ανυπαρξία επικάλυψης του οπλισμού προκάλεσε την προχωρημένη οξείδωσή του.

– Το ΕΕΕΕΚ Σητείας για πάνω από 10 χρόνια στεγάζεται σε container.

– Το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Σητείας έχει σημαντικές κτιριακές φθορές από τους περσινούς σεισμούς που δεν έχουν αποκατασταθεί.

– Το Ειδικό Σχολείο Ιεράπετρας παρουσιάζει τεράστια έλλειψη αιθουσών.

Επιπλέον τα 2/3 των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν για τη σταθερή παρακολούθηση και επιστημονική στήριξη των μαθητών, και φυσικά για τα εργασιακά δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις υπηρεσίες αποκατάστασης για τα παιδιά και τους ενήλικες. Τα πράγματα στο θέμα αυτό είναι πέρα για πέρα εγκληματικά στην Κρήτη, αφού (εκτός από το ΚΕΦΙΑΠ Ρεθύμνου με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει) η δημόσια δωρεάν αποκατάσταση είναι ανύπαρκτη.  Είναι πρόκληση να ανοίγει ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στην πόρτα του μεγαλύτερου νοσοκομείου του νησιού, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και από την άλλη το σχεδιαζόμενο κέντρο αποκατάστασης στο «Διαλυνάκειο» Νοσοκομείο Λασιθίου να παραμένει σε «τροχιά υλοποίησης» εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Και γίνεται πιο σαφές πόσο τραγική είναι αυτή η κατάσταση, εάν ληφθεί υπόψη το δεδομένο ότι η Κρήτη έχει θλιβερή «πρωτιά» στα τροχαία ατυχήματα,  ενώ η τοπική οικονομία αποτελείται από κλάδους με πολλά εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, όπως πχ οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, ναυτεργάτες, αγρότες. Το αποτέλεσμα  είναι ότι  ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που χρήζουν αποκατάστασης να μην κάνουν ή να την κάνουν καθυστερημένα και ελλειμματικά, με τραγικές επιπτώσεις στην ίδια τους τη ζωή.  Πολλοί από αυτούς μένουν για πάντα βαριά ανάπηροι, εξαρτημένοι από την οικογένειά τους, κατάσταση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν έκαναν έγκαιρα την αποκατάστασή τους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες εξαναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν για να έχει ο άνθρωπός τους αποκατάσταση σε ένα ιδιωτικό κέντρο ακόμα και του εξωτερικού.

Άλλωστε, λόγω της συνειδητής στήριξης από όλες τις κυβερνήσεις του ιδιωτικού τομέα στις υπηρεσίες για τα ΑΜΕΑ, οι οικογένειες αφαιμάζονται οικονομικά, αφού είναι αναγκασμένες να πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες εξετάσεις, τεχνολογικά βοηθήματα. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουν συμμετοχή ή δεν καλύπτονται καθόλου, ιδιαίτερα οι ανασφάλιστοι, οι οποίοι κυριολεκτικά είναι τελείως ακάλυπτοι.

Επίσης, τραγική είναι η έλλειψη δομών για τη φιλοξενία και την περίθαλψη ανθρώπων με πολύ βαριά αναπηρία, που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν,  όπου οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν μόνιμα ή προσωρινά. Κατά συνέπεια αρκετοί γονείς είναι σε απόγνωση «με το τι θα γίνουν οι άνθρωποι τους όταν αυτοί δεν θα μπορούν να τους στηρίζουν». Την ίδια στιγμή,  τα ελάχιστα ιδρύματα χρόνιων παθήσεων στην Κρήτη, δημόσια και φιλανθρωπικά, στενάζουν από τις ελλείψεις εξειδικευμένου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού, αλλά και από την απαξίωση των εγκαταστάσεών τους. Στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο η θέση του ΚΚΕ και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος ότι είναι εγκληματικό κι επικίνδυνο να αφήνονται άνθρωποι που δεν μπορούν να υπερασπίσουν τον εαυτό τους (παιδιά, βαριά ανάπηροι, ηλικιωμένοι) στα χέρια ιδιωτών. Τα φρικιαστικά περιστατικά με το Γηροκομείο Χανίων ή με αυτοσχέδιο Γηροκομείο σε χωριό της Ιεράπετρας -και όχι μόνο- επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Πολλά είναι τα προβλήματα και στις 8 δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης (Παράρτημα ΑμεΑ Λασιθίου, Προστασίας Παιδιού Λασιθίου, Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Ηρακλείου, Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Παιδιών με αναπηρία Πόμπιας, Προστασίας Παιδιού Ηρακλείου, Παράρτημα ΑμεΑ Ρεθύμνου, Παράρτημα ΑμεΑ Χανίων, Προστασίας Παιδιού & Νέων Χανίων) οι οποίες έχουν στην ευθύνη τους 100δες περιθαλπόμενους με σημαντικές ανάγκες, όπως βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα,  τα κτιριακά προβλήματα, όπως και η υποστελέχωση και κατ’ επέκταση τα κενά σε εξειδικευμένη βοήθεια χτυπούν κόκκινο, ενώ εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι, με πάσης φύσεως ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που δουλεύουν με το άγχος της ημερομηνίας λήξης, σε θέσεις νευραλγικές για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, καλύπτοντας τα τραγικά κενά που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως συμβαίνει και πανελλαδικά. Εργαζόμενοι που είχαν τεράστια προσφορά στα χρόνια της πανδημίας και απέκτησαν τεράστια εμπειρία που η τυχόν απόλυσή τους θα επιφέρει δραματική χειροτέρευση στους όρους περίθαλψης των φιλοξενουμένων. Η κατάσταση και σε αυτές τις δομές αποτυπώνει τη διαχρονική συρρίκνωση των προνοιακών δομών, τη διαρκή υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, κατ’ εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ε.Ε.,  τις οποίες έχουν συνδιαμορφώσει και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, με σκοπό να ξεφορτωθεί το κράτος την ευθύνη στους συγκεκριμένους τομείς, για να ανοίξει ο δρόμος στην επιχειρηματική δράση και σ’ αυτούς τους χώρους.

Ταυτόχρονα,  οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Κρήτης, όπως και σε όλη την Ελλάδα, εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους από τις επιπτώσεις της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας, των περικοπών στις θεραπείες, την ιδιωτικοποίηση της υγείας, όπως έγινε με τον τελευταίο νόμο έκτρωμα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη, με τη σφαγή που γίνεται στα ΚΕΠΑ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,  ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν για την προστασία των αναπήρων και τη στήριξή τους με δημόσιες δομές στη Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα:

– Για να προχωρήσει άμεσα η εύρεση χώρων, η ίδρυση και η ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων ειδικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με βάση τις ανάγκες της περιοχής, εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις που αφορούν στη μεταφορά των παιδιών, τη στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, τον εξοπλισμό και το εκπαιδευτικό υλικό, με την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Για να γίνονται όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες θεραπείες (λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, φυσικοθεραπείες κλπ), στα πλαίσια των δημόσιων ειδικών και γενικών σχολείων,  με την πρόσληψη του ανάλογου μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων ώστε να μην ταλαιπωρούνται και να μη γίνονται αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης παιδιά και οικογένειες στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα.

– Για να στελεχωθούν άμεσα όλα τα δημόσια ειδικά και γενικά σχολεία καθώς και κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, παιδοψυχιάτρους, νοσηλευτές με μόνιμη και σταθερή εργασία, για την ολόπλευρη στήριξη των παιδιών με αναπηρία, αλλά και όλων των παιδιών και των οικογενειών τους, ούτως ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα διάφορα προβλήματα με τα παιδιά και τις οικογένειες και να μπορούν να έχουν την ανάλογη ολοκληρωμένη  επιστημονική αντιμετώπιση και στήριξη.

– Για να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην ίδρυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σύγχρονων, δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης σε όλους τους νομούς, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για τις ανάγκες των κατοίκων της Κρήτης.

– Για την δημιουργία δημόσιων δομών ανοιχτής ή κλειστής, μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης όλων των βαριά αναπήρων, ώστε να σταματήσει η αγωνία των γονιών για το μέλλον των παιδιών τους, όταν οι ίδιοι δε θα μπορούν να τα στηρίζουν.

– Για να δοθεί γενναία χρηματοδότηση και να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, όπως και να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν όλα τα ιδρύματα  χρονίων παθήσεων στην περιοχή της Κρήτης.

– Ειδικά για τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης: Να αυξηθούν άμεσα οι κρατικοί πόροι για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών και για την άμεση αναβάθμισή τους σε υλικοτεχνική υποδομή και επίλυση των κτιριακών προβλημάτων τους. Να μη γίνει καμία απόλυση των σημερινών εργαζόμενων και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να προσληφθεί, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

– Για να καλυφθεί 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό τα φάρμακα, οι ειδικές θεραπείες και τα τεχνολογικά βοηθήματα όλων των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

– Για να παρθούν μέτρα προστασίας των ΑΜΕΑ από την ακρίβεια, με αυξήσεις των επιδομάτων, την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε σπίτι αναπήρου και σε κάθε λαϊκό σπίτι και του πλειστηριασμού πρώτης και δεύτερης κατοικίας.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κανέλλη Λιάνα

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκάλυψη βρετανικών εγγράφων: Ο Μπους νόμιζε ότι «ήταν σε αποστολή από τον Θεό» στο Ιράκ

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι...

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη κατά του Ισραήλ με αναφορές του γιου του Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

Μεγαλειώδη πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιαδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την πρώτη...

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο δίνουν πάνω από το 50% των τουριστικών εισπράξεων

Το 53% των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2023 προήλθε...