15.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Το οικονομικό “θαύμα” της Τουρκίας

Ημερομηνία:

Πόσο βιώσιμη είναι η ανάπτυξη της Τουρκίας, που βασίζεται και πως εξελίσσεται

Παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ανάπτυξη στην Τουρκία δείχνει να μη βάλλεται και να παρουσιάζει σταθερή πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό, προσελκύει ξένους επενδυτές σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η  ανάπτυξη άγγιξε το 7,5% μέσα στο 2011, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κατά τέσσερις μονάδες μέσα στο 2012. Οι εξαγωγές της αυξάνονται, κάτι που αποτελεί, ακόμα ένα ακόμη δείγμα ισχύος.

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη στην 15η θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου αλλά και στην 7η θέση στην Ευρώπη. Το δημόσιο έλλειμμα της Τουρκίας έχει μειωθεί στο 42% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, αμέσως μετά τη Σουηδία και την Τσεχία.

Κι ενώ η τάση στις παγκόσμιες αγορές είναι η υποβάθμιση, η πρόσφατη αναβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s με “Βa1”, έδωσε νέο αέρα αυτοπεποίθησης. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Καγκλαγιάν χαρακτήρισε την αναβάθμιση ως “σωστή αλλά όχι αρκετή”.

Υπογράμμισε το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία ήταν κάποτε εξαρτημένη από το ΔΝΤ, πλέον αποτελεί έναν από τους πιστωτές του, συμβάλλοντας μάλιστα με ένα κεφάλαιο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Είναι τελικά άτρωτη η τουρκική οικονομία;

Σύμφωνα με αναλυτές, το κυβερνών “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP) θεωρεί πως έχει πετύχει τους οικονομικούς του στόχους. Ωστόσο οι θριαμβολογίες δεν λαμβάνουν συχνά υπόψιν ότι η Τουρκία δεν έχει αποκτήσει ακόμη “ανοσία” στους κλυδωνισμούς που υφίσταται η Ευρωζώνη.

Το 46% των εξαγωγών της Τουρκίας προορίζονται για την Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, το 76% τωνξένων επενδύσεων προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του τουρισμού, όπου το 75% των αφίξεων είναι από την Ευρώπη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο η τουρκική αλματώδης ανάπτυξη είναι βιώσιμη.

Εν έτει 2002, όταν την εξουσία ανέλαβε το ΑΚΡ, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ήταν 243 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 ανήλθε στα 550 δισεκατομμύρια ευρώ. Προβληματικό ωστόσο παραμένει το λογιστικό της έλλειμμα.

“Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι καταναλώνει περισσότερο από όσο αποταμιεύει”, αναφέρει ο Τούρκος οικονομολόγος και αρθρογράφος Σουλεϊμάν Γιασάρ. “Το έλλειμμα προέρχεται κατά βάση από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο”. Κατά τον Γιασάρ η λύση έγκειται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Σκεπτικισμός και αμφιβολίες

Ο οικονομολόγος Μαχφί Εγκιλμέζ, πρώην Υποδιευθυντής της Τουρκικής Οικονομικής Υπηρεσίας, φαίνεται πιο συγκρατημένος. Η Τουρκία παραμένει μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές.

“Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει με τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα στην επόμενη δεκαετία βασισμένη στο παρόν παραγωγικό μοντέλο. Θα πρέπει να βρει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με μείωση του λογιστικού ελλείμματος, αύξηση της εγχώριας παραγωγής και με ένα ανταγωνιστικό άνοιγμα στις διεθνείς αγορές”, σημειώνει ο Εγκιλμέζ.

Συνεχίζει δε λέγοντας πως σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα θετικά στατιστικά στοιχεία έχουν τη σημασία τους, εντούτοις σκιαγραφούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η δυναμική και τα μεγαλεπήβολα οράματα συχνά απέχουν από την πραγματικότητα.

“Αν λάβει κανείς υπόψη του το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Τουρκία, αυτό υπολείπεται κατά πολύ ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο” σημειώνει στο μπλογκ του. “Η Τουρκία μοιάζει με το βάτραχο στους μύθους του Αισώπου, ο οποίος θέλει να μοιάσει στην αγελάδα. Φουσκώνει και ξαναφουσκώνει πίνοντας νερό από τη λίμνη, όπως και η αγελάδα, μέχρι που στο τέλος σκάει”.

Πήρε από το ΔΝΤ 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος χρωστάει μόλις 1,7 δισ. δολάρια

Την πεποίθηση ότι ως τον Απρίλιο του 2013 η Τουρκία θα έχει αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως είπε, το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ των δύο πλευρών, ήταν 23,5 δισ. δολάρια το 2002, φέτος συρρικνώθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια και τον επόμενο Απρίλιο θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο του ποσού.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για τους δείκτες της τουρκικής οικονομίας, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκική οικονομία, την τελευταία δεκαετία, αναπτύσσεται κατά μέσο όρο με ρυθμούς της τάξεως του 5,3%, σε ετήσια βάση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...