Εφαρμόσιμο θεωρεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλησε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση ενώ μεταξύ άλλων είπε «όχι» στις ομαδικές απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων
« Ένας τρόπος υπάρχει για να πάρει ο λαός τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι η επιστροφή στις κάλπες», επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης. «Ζητούμε εκλογές επιτακτικά γιατί αυτή κ κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο, υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς με έλεγχο του κράτους, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, με όσα έγιναν στα ΜΜΕ, με τον τρόπο που λειτουργεί η Βουλή που λειτουργεί στα όρια της συνταγματικής νομιμότητος. Το κόστος είναι πολύ μικρό μπροστά στη ζημιά που γίνεται τώρα», συνέχισε λέγοντας ο ίδιος.
«Η ΝΔ επιδιώκει συνεργασίες»
Ερωτηθείς σχετικά με μελλονικές συνεργασίες ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «δεν είμαι σε θέση να προκαταβάλλω τη σύνθεση της νέας Βουλής. Και αυτοδύναμη όμως να είναι η ΝΔ θα επιδιώξει συνεργασίες».
Κάνοντας αναφορά στην ανανέωση τις ΚΟ της ΝΔ αλλά και το κυβερνητικό σχήμα τόνισε: «Νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία, με ουσιαστική ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όχι απαραιτήτως με στελέχη εκ μεταγραφής από άλλους χώρους. Καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά. Δεν θα υπάρχουν βιλαέτια, φέουδα και διαφορετικές γραμμές στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
«Προεξοφλείτε την ολοκλήρωση ενός απαξιωμένου διαγωνισμού»
Σε ερώτηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «έωλο» και «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσον αφορά συγκεκριμένα το νόμο Παππά, τόνισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικός, θέση στην οποία επέμεινε, λέγοντας επίσης πως «εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα στον έλεγχο του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών». «Αν έχουν ελεγχθεί πριν τα πόθεν έσχες, γιατί πρέπει να ξαναγίνει έλεγχος;» ανέφερε.
Εσωτερικές συγκρούσεις που καθυστερούν την εκταμίευση των 2,8 δισ.
«Όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόσο σε πιο δυσμενή θέση περιέρχεται η ελληνική κυβέρνηση» παρατήρησε και αναρωτήθηκε γιατί δεν κλείνουν οι εκκρεμότητες από την α’ αξιολόγηση, ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν στην αγορά 1,7 δισ. ευρώ.
Ακόμη υπογράμμισε ότι πολλές από τις εκκρεμότητες είναι τεχνικού χαρακτήρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις και γιαυτό δεν προχωρά. Ίσως ο κ. Σκουρλέτης να αντιδρά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ανέφερε. Τόνισε ότι η χώρα δεν έχει πολυτέλεια αέναης διαπραγμάτευσης και ζήτησε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα με την πλάτη στον τοίχο. «Η αγορά δεν αντέχει να περιμένει τους πειραματισμούς Τσίπρα.
Δεν θα σχολιάσω τις αναφορές Τσίπρα στη χθεσινή μου ομιλία
»Η χώρα πρέπει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να μειώσει την ανεργία μέσα από επενδύσεις και δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσα από τον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε στον ιδεολογικό μας προσανατολισμό και δεν θα σχολιάσω τις αναφορές Τσίπρα για τη χθεσινή μου ομιλία», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ. «Οι πολίτες να συγκρίνουν τις ομιλίες μας εδώ στη ΔΕΘ. Δεν είναι υγιές η δημοκρατία να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συνέχισε λέγοντας ο ίδιος.
«Η υπόθεση Γεωργίου είναι στη Δικαιοσύνη και δε θα κάνω σχόλιο»
Σε ερώτηση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Μητσοτάκης είπε πως η υπόθεση Γεωργίου είναι στη Δικαιοσύνη και δεν θα κάνει σχόλιο. «Έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες όλων των παρατάξεων για την έλευση της κρίσης, αλλά να επαναλάβω ότι το 2009 τέτοια εποχή ο Καραμαλνής ζήτησε εθνική συνεννόηση για μέτρα συγκράτησης του ελλείματος, έκκληση που έπεσε στο κενό και ο Γ.Παπανδρέου εξελέγη με το λεφτά υπάρχουν και μήνες μετά μπήκαμε στα μνημόνια» είπε.
Ωστόσο ο ίδιος πιστεύει πως η «άγονη» αυτή τη συζήτηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διχαστικό λόγο, λέγοντας πως η χώρα «έξι χρόνια μετά τα μνημόνια πρέπει να κοιτάξει μπροστά».
Ως προς το ζήτημα της Τράπεζας Αττικής, ο Κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Τράπεζα Αττικής είναι πολύ πονεμένη ιστορία, όλα όσα ακούμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν». Κάλεσε το πόρισμα να δοθεί «όχι μόνο στην εισαγγελέα, αλλά και στη δημοσιότητα» και είπε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν σκιές για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια.
«Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Νέα Δημοκρατία»
«Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Νέα Δημοκρατία. Πριν από ακριβώς έξι μήνες, είχα την εντύπωση ότι είχαμε συμφωνήσει σε μια εθνική γραμμή διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, με κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους δεύτερους», λέει ο ίδιος.
Επίσης είχαμε συμφωνήσει σε μια κατανομή των προσφύγων αναλογικά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει. Είχαμε τις καταγγελίες του Οδ. Βουδούρη ότι η συντήρηση ενός πρόσφυγα κοστίζει στην Ελλάδα περισσότερο από ό,τι στη Νορβηγία. Σε αυτές τις καταγγελίες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.
Σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα, επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον κατηγόρησε για αδυναμία διεκδίκησης χαμηλότερων στόχων: «Με τι αξιοπιστία θα το διεκδικήσει; Υπάρχει μεγάλο κενό αξιοπιστίας και υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας» είπε, λέγοντας πως «δεν έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν».
«Παρεμβάσεις στο χρέος στο μέτρο του εφικτού»
Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, είπε ότι «πράγματι η στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν ορθή, υπάρχει από πέρυσι δέσμευση που δεν έχει τηρηθεί». Ωστόσο τόνισε ότι το χρέος συνδέεται με την ανάκαμψη της οικονομίας και κάλεσε σε «παρεμβάσεις στο χρέος στο μέτρο του εφικτού». Όσον αφορά αυτές τις παρεμβάσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα και ρωτήσετε τον κ. Δραγασάκη, άλλα πράγματα είπε ο ένας κι ο άλλος».
«Οι στοχευμένες περικοπές θα έρθουν μέσα από συμμάζεμα και όχι με αθρόες προσλήψεις»
Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, τόνισε πως θεωρεί «απαραίτητη μία γενναία μεταρρυθμιση» του συνδικαλιστικού νομου, αλλά τόνισε: «Δεν θεωρω απαραίτητη ή χρησιμη τη συζήτηση για ομαδικές απολύσεις, δεν θα προσέφερε τίποτε περαιτέρω χαλάρωση του ορίου».
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι στους συνταξιούχους»
Όσον αφορά τους συνταξιούχους και τις περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι, καθώς το ασφαλιστικό έχει πολλά προβλήματα. Τόνισε πως ξέρει τις αδικίες αλλά δεν θα μπει στον πειρασμό παροχολογίας. Συμπλήρωσε δε πως στόχος είναι ένα βιώσιμο και υγιές ασφαλιστικό για τους νέους ανθρώπους ώστε να ξέρουν ότι οι εισφορές τους πιάνουν τόπο.