Τη συνολική του πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τη ρύθμιση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μία πρόταση, που, όπως έχουν ξεκαθαρίσει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, κινείται σε μία εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Το πρόβλημα πλέον είναι τεράστιο, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος ο Αλ. Τσίπρας, η εν λόγω συνθήκη σε συνδυασμό με τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων «παράγει» τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τη στιγμή, μάλιστα, που χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, πλέον είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βέβαια, έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρώτος νόμος της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παγώνοντας τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως τις εκλογές. Έχει προαναγγείλει δε ότι θα επιδιώξει να υπάρξει συνάντηση και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Καταργείται ο Πτωχευτικός της Ν.Δ.
Βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Ένα σχέδιο το οποίο προσανατολίζεται στην προστασία, αφενός, των ευάλωτων νοικοκυριών, αφετέρου, της μεσαίας τάξης.
Ουσιαστικά, ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του. Οι βασικές διαφορές της προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος έναντι της Ν.Δ. έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες. Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική «πλατφόρμα» από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες. Επισημαίνεται ότι για την εν λόγω διαδικασία θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και εισοδηματικά κριτήρια. Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ήδη μία πρώτη γεύση για το τι θα προβλέπει η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών. Εφόσον, μάλιστα, ο πολίτης ανταποκρίνεται στη ρύθμιση, η προστασία της κατοικίας του θα είναι απολύτως διασφαλισμένη. Σε σχέση με την τωρινή κατάσταση όπου οι servicers προσδοκούν να λάβουν μία υπεραξία της τάξεως του 70%-80%, θα έχουν ένα κέρδος το οποίο θα κινείται από 5%-10%, θα δοθεί όμως η δυνατότητα ρύθμισης σε βάθος χρόνου. Ταυτόχρονα, θα μπει ουσιαστικά τέρμα στην πολιτική της Ν.Δ. η οποία έδωσε προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μεταφερθεί αφορολόγητα από τις τράπεζες στα funds, παρακάμπτοντας τον νόμο του 2015.