17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Το τάγμα Azov αφαίρεσε το νεοναζιστικό σύμβολο Wolfsangel

Ημερομηνία:

Η διαβόητη εθνικιστική μονάδα σταμάτησε να χρησιμοποιεί το αμφιλεγόμενο σύμβολο Wolfsangel, αναφέρουν οι Times.

Το διαβόητο εθνικιστικό σύνταγμα του Αζόφ, το οποίο η Ουκρανία προσπαθει να αναβιώσει μετά την παράδοσή του στις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, αφαίρεσε από τα διακριτικά του το σύμβολο του Wolfsangel που συνδέεται με τους Ναζί, ανέφεραν οι Times τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι νεοσύλλεκτοι της μονάδας στην πόλη Χάρκοβο φοράνε μπαλώματα με μια χρυσή τρίαινα, που είναι το εθνικό έμβλημα της Ουκρανίας, αντικαθιστώντας έτσι το Wolfsangel που χρησιμοποιούσε το τάγμα Azov από τον σχηματισμό του πριν από 8 χρόνια.

Ωστόσο, ο διοικητής της νέας μονάδας, Maksim Zhorin, είπε στην εφημερίδα ότι σχηματίστηκε με πίστη «στις ίδιες αρχές και την ίδια ιδεολογική βάση με το θρυλικό σύνταγμα Azov».

Το Wolfsangel είναι ένα ιστορικό εραλδικό σύμβολο που επιλέχθηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και εμφανίστηκε στα διακριτικά πολλών μεραρχιών των SS.

Οι Times ανέφεραν ότι η παρουσία του Wolfsangel στις στολές των μαχητών του Αζόφ «βοήθησε στη διαιώνιση της ρωσικής προπαγάνδας ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια του ακροδεξιού εθνικισμού».

Ωστόσο, πριν από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η χρήση ναζιστικού συμβολισμού από τη μονάδα είχε εγείρει ανησυχίες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων μέσων όπως το περιοδικό Time και οι New York Times .

Το τάγμα Azov δημιουργήθηκε το 2014 ως μια εθελοντική μονάδα που αποτελούνταν κυρίως από ακροδεξιούς ακτιβιστές που ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν ενάντια στις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στην περιοχή Donbass. Αρκετούς μήνες αργότερα, ενσωματώθηκε επίσημα στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας με εντολή του τότε προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. 

Όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση, το τάγμα Azov, το οποίο είχε λάβει δυτική εκπαίδευση, θεωρούνταν ένας από τους πιο ικανούς σχηματισμούς υπό τη διοίκηση του Κιέβου.

Οι εθνικιστές μαχητές είχαν επιφορτιστεί με την προστασία της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού λιμανιού στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τον στόχο τους. Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις νωρίτερα τον Μάιο, αφού παρέμειναν στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal για εβδομάδες. 

Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, η Μόσχα κατηγόρησε τη μονάδα του Αζόφ ότι φέρεται να κρατούσε όμηρους αμάχους στις εγκαταστάσεις και τους χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πλάνα από τους παραδιδόμενους μαχητές που βγήκαν από το εργοστάσιο έδειξαν πολλούς από αυτούς να έχουν τατουάζ με σβάστικες και άλλα ακροδεξιά σύμβολα. Αντικείμενα και έντυπα που σχετίζονται με τους Ναζί έχουν επίσης ανακαλυφθεί μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα και στις βάσεις του Αζόφ στο Ντονμπάς που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με τις ρώσικες αρχές.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας έχει κινήσει ποινική υπόθεση εναντίον των μαχητών της μονάδας για απαγωγές, βασανιστήρια και χρήση απαγορευμένων μέσων και μεθόδων πολέμου, μεταξύ άλλων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας πρόκειται να αποφανθεί επί της αγωγής που ζητά να χαρακτηριστεί το τάγμα του Αζόφ ως τρομοκρατική οργάνωση και να τεθεί εκτός νόμου στα τέλη Ιουνίου.

Η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ανακοινώθηκε ως ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία επιτέθηκε στη γειτονική χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Το Πρωτόκολλο του Μινσκ με τη μεσολάβηση Γερμανίας και Γαλλίας σχεδιάστηκε για να δώσει στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.

Το Κρεμλίνο από τότε ζήτησε από την Ουκρανία να δηλώσει επίσημα ότι είναι ουδέτερη χώρα που δεν θα ενταχθεί ποτέ στο στρατιωτικό μπλοκ του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε.Π.Κ.Κρήτης: Συμβουλές για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2025

Οι χειμερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13...

Χανιά: Στέλνουν παραγεγραμμένες οφειλές από τη Δημοτική Αστυνομία σε έκπληκτους πολίτες

Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει...

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Βλοντάκη, η φωνή του Ράδιο Ταξί Ερμής

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί...