Έχει διαπιστωθεί ότι το φρέσκο άσπρο ψωμί, και ειδικά το ζεστό, είναι δύσπεπτο. Όσο παραμένει το ψωμί, είναι λιγότερο δύσπεπτο και οι περιεχόμενες επιβλαβείς ουσίες αποβάλλονται.
– Είναι ωφέλιμο να αντικαθιστούμε κάπου-κάπου το ψωμί με βρασμένες πατάτες ή ρύζι
– Όσοι πάσχουν από δυσπεψία, κολίτιδα και αρτηριοσκλήρωση πρέπει να αντικαθιστούν το ψωμί με παξιμάδια.
– Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία είναι πολύ διαφορετικές από τα παραγόμενα προϊόντα από αυτές, π.χ. το σιτάρι είναι πολύ υγιεινή τροφή, πού όμως, όταν μεταβάλλετε σε ψωμί με τις σύγχρονες μεθόδους, ειδικά το λευκό, είναι επιβλαβές για τους διαβητικούς, για τους ασθενείς και για τους πάσχοντες από νεφρίτιδα.
Το ίδιο συμβαίνει με τα ζαχαρότευτλα. Όχι μόνο δεν είναι επιβλαβή για τους διαβητικούς, αλλά είναι ωφέλιμα, ενώ η ζάχαρη είναι εξαιρετικά επιβλαβής.
– Όσο λιγότερο κινείται κανείς, τόσο λιγότερο ψωμί πρέπει να καταναλώνει.
– Έχει αποδειχθεί ότι όσοι πάσχουν από αύξηση της πίεσης στο αίμα, αρτηριοσκλήρωση, διαβήτη, αθριτικά, χρόνιους ρευματισμούς, νευρίτιδες και άλλες εκφυλιστικές αρρώστιες, η υγεία τους βελτιώνεται όταν πάψουν να καταναλώνουν ψωμί.
– Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος αλέσματος των δημητριακών. Το αλεύρι που προερχόταν από τους παλιούς πετρόμυλους ήταν χονδρό και σε αυτό περιέχονταν όλα τα συστατικά του σιταρόσπορου (άμυλο, συμιγδάλι, ουσίες που περιέχονται στο φύτρο). Γι’ αυτό το ψωμία τότε ήταν καλύτερο.
Σήμερα τα περισσότερα αλεύρια είναι λεπτόκκοκα και κατώτερης ποιότητας, αφού έχουν αφαιρεθεί από αυτά πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά τους.
Ζέα ή Ζειά
Όλυρα ή Δίκοκκο Σιτάρι
Είναι δημητριακό, κάτι μεταξύ σιταριού και κριθαριού.
Το αλεύρι της γινόταν ψωμί από την αρχαιότητα και είναι γνωστό ότι οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου τρέφονταν από αυτό.
Σε αυτήν την υψηλής αξίας τροφή λέγεται ότι οφειλόταν η υγεία και η μεγάλη νοητική αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων.
Σήμερα έχει επανέλθει στη διατροφή αρκετών συμπατριωτών μας με την Παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών
Διατροφικές πληροφορίες
Η ζέα περιέχει αμινοξύ λυσίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι βασικό στοιχείο στη βιομημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Καταπολεμά τις χρόνιες φλεγμονές και εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου. Στο διαδίκτυο θα βρείτε παντού περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγονται από το φυτό αυτό.
Ντίνκελ
Το ντίνκελ είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη σιταριού. Έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται στα πιο φτωχά εδάφη και στα πιο σκληρά κλίματα, γι’ αυτό κέρδισε γρήγορα μεγάλο μερίδιο της αγροτικής παραγωγής της Γερμανίας. Το ντίνκελ είναι ένα από τα ανθεκτικότερα είδη στα παράσιτα και στις ασθένειες των φυτών, περιορίζοντας έτσι τη χρήση φυτοφαρμάκων στο ελάχιστο.
Παρά τα πλεονεκτήματά του, έχασε έδαφος στις προτιμήσεις των αγροτών που κέρδισε το σιτάρι και, ενώ κατά τον 19ο αιώνα το ντίνκελ καλλιεργούταν σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια στρέμματα, η αντίστοιχη έκταση για το 2004 ήταν μόλις 8,5 χιλιάδες στρέμματα.
Αυτό συνέβη για καθαρά παραγωγικούς και εμπορικούς λόγους. Ωστόσο, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για διαφοροποιημένα από σιτάρι, υψηλής ποιότητας προϊόντα, η καλλιέργεια του ντίνκελ άρχισε και πάλι να αυξάνεται στις μέρες μας.
Το φαγόπυρο
Πολλοί άνθρωποι, που είτε έχουν, είτε δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, προτιμούν το ψωμί από φαγόπυρο.
Το φαγόπυρο είναι σπόρος και όχι δημητριακό, όπως νομίζουν μερικοί. Έχει σχήμα τριγωνικό (σαν πυραμίδα) και το μέγεθος σιταριού.
Εξαιτίας των αμινοξέων που περιέχει αποτελεί πηγή εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνης. Έχει αρκετή ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό, και το κυριότερο δεν περιέχει γλουτένη.
Σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζακχάρου στο αίμα, μειώνει τη χοληστερίνη LDL, δυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη δυσκοιλιότητα.
Αλέθεται και γίνεται αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού. Μαγειρεύται και τρώγεται ωμό σε σαλάτες μαζί με άλλα λαχανικά. Αντικαθιστά πλήρως το ρύζι και τις πατάτες. Είναι εξαιρετική τροφή για χορτοφάτους και για όλους όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και όχι μόνο. Δοκιμάστε το!
Φύτρα, ελιξίρια νεότητας
Το φύτρο δημιουργείται όταν ο σπόρος ξεκινά να μεγαλώνει (να φυτρώνει), ώστε να δημιουργήσει ένα κανούργιο φυτό. Τα φύτρα ποικίλλουν σε υφή και γεύση, ανάλογα με την επιλογή του σπόρου.
Είναι τα πιο ολοκληρωμένα τρόφιμα σε θρεπτική αξία. Είναι ζωντανή τροφή, αφού ακόμη και όταν τα βάλουμε στο ψυγείο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται (με κάπως αργό ρυθμό) και η θρεπτική τους αξία αυξάνεται.
Είναι πολύ οικονομικά, 1 ποτήρι με σπόρους μάς δίνει αρκετά λαχανικά, που είναι απολύτως βιολογικά καθώς τα καλλιεργούμε μόνοι μας.
Είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να καλλιεργηθεί παντού, ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Αμέσως μόλις φυτρώσουν, μπορούν να συμπληρώσουν τα σάντουϊτς, να φαγωθούν ως σαλάτα με λίγο λάδι και λεμόνι και να γαρνίρουμε με αυτά κρέας και άλλα φαγητά.
Τα φύτρα κατεβάζουν την κακή χοληστερίνη καθώς και τα λίπη αλλά όχι την καλή χοληστερίνη. Αυτά του ηλιόσπορου, του σιταριού και των δημητριακών βελτιώνουν την υγεία των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη.
Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να αναχαιτούν τη γήρανση με φυσικό τρόπο… και μόνο με τη σοφία της φύσης! Τα φύτρα είναι η πιο συμπηκνωμένη φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και πρωτεϊνών στη γη!
Είναι σούπερ τροφή!
Μια απλή μέθοδος για να φτιάξετε φύτρο σταριού
Μπορείτε εύκολα να επωφεληθείτε από τις μαγικές ιδιότητες του φρεκσοφυτρωμένου σιταριού. Είναι πλούσιο σε ένζυμα, μεταλλικά άλατα, έλαιο και βιταμίνες Β και Ε. Είναι θαυμάσιο τονωτικό για όλους όσοι κάνουν πνευματική εργασία αλλά και για μυϊκή απόδοση.
Προετοιμάστε 4 μικρά (15-20 εκ.) σακουλάκια από αραιής πλέξης βαμβακερό ύφασμα και βάλτε κορδόνια, για να σουρώνουν. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας στάρι σε κάθε σακουλάκι και ξεκινήστε:
Βήμα 1ο Βάλτε το να μουλιάσει για 24 ώρες
Βήμα 2ο Βγάλτε το, στραγγίξτε και αφήστε τους σπόρους ακόμη ένα βράδυ, όπως είναι νωποί, μέσα σε μπολ που θα κλείστε σε σκοτεινό ντουλάπι.
Βήμα 3ο Την επομένη ξεπλένετε, στραγγίζετε τον σπόρο και τον αφήνετε στο φως.
Μετά από 24 ώρες, το φύτρο είναι έτοιμο να βγει και εσείς μπορείτε να φάτε τους σπόρους.
Μετά το βήμα 1, κάντε το ίδιο καθημερινά με τα επόμενα σακουλάκια, ενώ ξαναγεμίζετε αυτά που αδειάζετε.
Έτσι θα έχετε για 1-2 εβδομάδες φρέσκο φύτρο σταριού.