21.8 C
Chania
Tuesday, December 10, 2024

“Ελεύθεροι εγκλωβισμένοι” οι πρόσφυγες της Ιεράπετρας – Αναφορά και στο Russia Today | Φωτός + Βίντεο

Ημερομηνία:

Διεθνής δημοσιότητα έχει πάρει το θέμα με τους 593 μετανάστες που διασώθηκαν νοτιοανατολικά της Κρήτης και πλέον φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο “Μάρκος Φωνιαδάκης” της Ιεράπετρας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Russia Today (Ruptly Tv) ανέρτησε σήμερα σχετικό βίντεο στο οποίο αναφέρεται με λεπτομέρειες στα γεγονότα. Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι πολλοί από τους Σύριους πρόσφυγες αναφέρουν ως αιτία φυγής από τη χώρα τους την επέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας που συμμετείχε στη διαδικασία των ανακρίσεων είπε ότι οι πρόσφυγες πλήρωσαν από 2.000 έως 6.000 δολάρια για το ταξίδι έως την Ιταλία. Το φορτηγό πλοίο “Baris” αντιμετώπισε όμως μηχανικό πρόβλημα και τελικώς οι πρόσφυγες κατέληξαν στην Κρήτη.

Να σημειώσουμε ότι το βίντεο που χρησιμοποίησε το Russia Today όπως και οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε, είναι του Νίκου Ν. Αγγελάκη.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=O5Qn88uvHbk”]

Εν τω μεταξύ ήρεμα κύλησε η πρώτη νύχτα για τους 593 αφού στο κλειστό γυμναστήριο υπήρχαν κλινοσκεπάσματα, σεντόνια και ζεστό νερό ενώ οι αρχές είχαν φροντίσει ώστε να υπάρχει ζεστό φαγητό και πιο συγκεκριμένα πιλάφι.

Οι αρχές προχώρησαν σε επτά συλλήψεις κουρδοϊρακινών οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων ήταν οι διακινητές τους.

6μηνη αναβολή απέλασης για τους πρόσφυγες – Κέντρα κράτησης για τους υπόλοιπους

Εν τω μεταξύ, όπως είχαμε αναφέρει ήδη από χθες, για τους 350 πρόσφυγες από τη Συρία και τους 20 από την Παλαιστίνη θα αφεθούν ελεύθεροι με εξάμηνη αναβολή απέλασης. Είναι η ίδια “λύση” που είχε προκριθεί και για τους πρόσφυγες των Χανίων και όλοι είδαμε τα αποτελέσματα.

Οικογένειες με γυναικόπαιδα, θα βρεθούν στο δρόμο δίχως να γνωρίζουν γλώσσα ή να υπάρχουν υποστηρικτικές δομές. Να υπενθυμίσουμε πως ακόμα και σήμερα 50 πρόσφυγες από τη Συρία στα Χανιά παραμένουν στο ξενοδοχείο “ΕΛΕΝΑ” στη Νέα Χώρα ενώ το αίτημά τους είναι να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να φύγουν.

Σήμερα, η ίδια αδιέξοδη οδός φαίνεται ακολουθείται και για τους πρόσφυγες της Ιεράπετρας.

Όσο για τους υπόλοιπους οι οποίοι κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν, δε θεωρούνται πρόσφυγες πολέμου και είτε θα οδηγηθούν πίσω στην πατρίδα τους είτε θα προωθηθούν στα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών.

Έτσι, εξηγούνται και οι έντονες αντιδράσεις και το επεισόδιο που είχε δημιουργηθεί με τους Ιρακινούς μετανάστες που δεν ήθελαν να κατέβουν στην Κρήτη αλλά επιθυμούσαν να καταλήξουν στην Ιταλία.

Σύμφωνα με την Εύα Κοσσέ, ερευνήτρια για την Ελλάδα στην οργάνωση Human Rights Watch:

«Η τυπική διαδικασία είναι να μεταφερθουν σε ένα κέντρο πρώτης υποδοχής όπου εκεί θα τους εξηγήσουν τη νομοθεσία κι οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν θέλουν να κάνουν αίτημα για άσυλο ή όχι. Το πρόβλημα είναι ότι αν κάνεις αίτημα για άσυλο μετά δεν μπορείς να πας σε άλλη χώρα. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη να εξετάσει το αίτημά τους. Και συνήθως οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και με την περίπτωση των Σύρων που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Σε σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες, επειδή δεν μπορούν να τους απελάσουν λόγω του πολέμου, οι αρχές εκδίδουν ένα χαρτί που λέγεται αναστολή απέλασης και ισχύει για 6 μήνες.

Το χαρτί αυτό δίνει το δικαίωμα της διαμονής στην Ελλάδα, αλλά δεν δίνει κάποιο άλλο δικαίωμα. Όταν κάνει κάποιος αίτηση για άσυλο, έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και δικαίωμα στην εργασία μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του. Για όσους δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες και δεν κάνουν αίτηση για άσυλο, μεταφέρονται για έως 18 μήνες στα κέντρα κράτησης μέχρι να γίνει η απέλαση, σε όποιες χώρες μπορεί να γίνει απέλαση. Υπάρχει και ποινική διαδικασία για όσους μπαίνουν παράνομα σύμφωνα με το νόμο στη χώρα, παρόλα αυτά ο ποινικός κώδικας δεν εφαρμόζεται, αλλά γίνεται μόνο η διοικητική απέλαση», λέει η Εύα Κοσσέ

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα περίπου 80 παιδιά έως 14 ετών και σε άλλα 20 που είναι πολύ μικρής ηλικίας.

Ο Δήμος Χανίων συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης

Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανάγκη υποστήριξης των 700 μεταναστών, που αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το πλοίο «Μπαρίς», μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, καλεί όσους πολίτες, φορείς και συλλόγους το επιθυμούν να ενισχύσουν με τις προσφορές τους την προσπάθεια στήριξης των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Προτεινόμενα είδη για συγκέντρωση:

Τρόφιμα μακράς διαρκείας: όπως ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ, βρεφικό γάλα, αλεύρι, ντοματοχυμό, κ.α.

Είδη καθαριότητας, προσωπικής υγιεινής και ιματισμού: όπως σαμπουάν, καθαριστικά δαπέδου, χλωρίνη, οδοντόκρεμες, πάνες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, παπλώματα, κ.α.

Ως σημείο συγκέντρωσης των προσφορών ορίζεται η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (ισόγειο Δημαρχείου), ημέρες: Παρασκευή 28/11/2014, Δευτέρα 01/12/2014 και Τρίτη 02/12/2014 και ώρες: 7:30-15:30.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ