Η Μαρίνα Σάττι έγινε viral μετά την εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision με το «Ζάρι», στη συνέντευξη Τύπου όπου οι εκπρόσωποι των συμμετεχουσών χωρών απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ειδικότερα, την ώρα, που έδινε συνέντευξη Τύπου η Ισραηλινή τραγουδίστρια και η εκπρόσωπος της χώρας δεχόταν ερωτήσεις, η Μαρίνα Σάττι χασμουριόταν επιδεικτικά και έκανε διάφορες γκριμάτσες που υποδήλωναν πλήξη, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσωπική της αντίθεση στο Ισραήλ.
Μάλιστα, η εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν δίστασε να ξαπλώσει στον πάγκο δείχνοντας ότι δήθεν την είχε πάρει ο ύπνος, με τους χρήστες στα social media να την αποθεώνουν για τη στάση της.
Πάντως και ο Ελβετός Nemo κάθισε πίσω στην καρέκλα του, παίρνοντας ένα αδιάφορο ύφος την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου το Ισραήλ, αλλά και ο Ολλανδός Joost Klein, ο οποίος σκεπάστηκε με τη σημαία της χώρας του, αλλά εμείς εδώ, όπως λένε στο X, κράζουμε τη Σάττι…
Πηγές της ΕΡΤ επιχείρησαν ως… αυτόκλητοι δικηγόροι της να δικαιολογήσουν την αντίδρασή της Μαρίνας Σάττι, μην… παρεξηγηθούν οι υπερασπιστές της σφαγής στη Γάζα: «Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση η Μαρίνα δεν είχε σκοπό να προσβάλει την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Από την αρχή της συνέντευξης Τύπου αλληλεπιδρούσε και επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους στην αίθουσα τύπου και τους καλλιτέχνες στο πάνελ, όπως έκαναν και πολλοί συνάδελφοί της. Αν δει κανείς ολόκληρο το βίντεο θα διαπιστώσει ότι η Μαρίνα, δεν μπορούσε να κρύψει την κούρασή της σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λόγω του εξοντωτικού προγράμματος των τελευταίων ημερών και όχι μόνο κατά τις δηλώσεις της Eden στην οποία εύχεται καλή επιτυχία στον τελικό!».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρίνα Σάττι μέσω Instagram έστειλε στους ακόλουθούς της ένα μήνυμα με πέντε emoji με καρπούζια, φρούτο που συμβολίζει την Παλαιστίνη, λόγω χρωμάτων.
Αντίστοιχη ανάρτηση έκανε και ο χορογράφος της Μαρίνας Σάττι, Majnoon, ο οποίος σε ένα instagram story έβαλε και εκείνος τα ίδια emoji, στηρίζοντας τη δοκιμαζόμενη Παλαιστίνη.
Και αν αναρωτιέστε γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο φρούτο, το καρπούζι έχει μετατραπεί σε σύμβολο της Παλαιστίνης και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση και μάλιστα διπλή.
Η πρώτη αφορά στα χρώματα του φρούτου (κόκκινο, λευκό, μαύρο και πράσινο) τα οποία παραπέμπουν στη σημαία της Παλαιστίνης, γι’ αυτό και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί συμβολικά για να την υποκαταστήσει. Πρόκειται άλλωστε για ένα πολύ δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται τοπικά από Παλαιστίνιους.
Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος, πιο πρακτικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το καρπούζι ως σύμβολο της Παλαιστίνης και αφορά στη συχνή απαγόρευση ή στον περιορισμό της δημόσια εμφάνισης της παλαιστινιακής σημαίας.
“Κατά μία έννοια, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι το καρπούζι είναι παλαιστινιακό. Είναι ένας τρόπος να πουν ότι έχουν καρπούς στη γη τους” λέει στην Washington Post η Ντίνα Ματάρ, καθηγήτρια πολιτικής επικοινωνίας και αραβικών μέσων ενημέρωσης.
Το καρπούζι “θεωρείται ως σύμβολο αντίστασης και επιμονής” επισημαίνει, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ισραηλινής κατοχής, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μετέφεραν το φρούτο “ως σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι Παλαιστίνιος”.
Μάλιστα την Τετάρτη, στα παρασκήνια φορούσε ρούχα παλαιστινιακού label «Trashy Clothing».
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή διοργάνωση της Eurovision, προκάλεσε ποικίλες εντάσεις και αντιδράσεις, καθώς ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.
Από τον Eric Saade μέχρι το Bambie Thug της Ιρλανδίας, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πάνω στη σκηνή καθώς οι αρχές στη σουηδική πόλη Μάλμε βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα από τον μουσικό διαγωνισμό, ενώ στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Νέμο από την Ελβετία που αποτελεί ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Η εκπρόσωπος του Ισραήλ, η 20χρονη Έντεν Γκολάν, η οποία φέρεται να έχει περιοριστεί στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, λόγω αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωναν στο Μάλμε, ζητώντας τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό.
Με ψεύτικα χειροκροτήματα η εμφάνιση του Ισραήλ
Η συμμετοχή του Ισράηλ με την Εντέν Γκολάν αποδοκιμάστηκε, όμως, και από τον κόσμο «με την EBU να χρησιμοποιεί τεχνολογία κατά των αποδοκιμασιών προκειμένου να εμποδίσει κάθε τέτοιο θόρυβο να περνάει στη ζωντανή μετάδοση», σύμφωνα με τους Times of Israel.
Σε βίντεο στο TikTok έχουν καταγραφεί αποδοκιμασίες σε βάρος της Ισραηλινής τραγουδίστριας με συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, ωστόσο, στο βίντεο που έχει αναρτηθεί στον επίσημο λογαριασμό της Eurovision στο τέλος της εμφάνισης της Γκολάν ακούγονται μόνο χειροκροτήματα και επευφημίες χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν -κάποια από αυτά ή και τα περισσότερα- είναι ψεύτικα…
@metrouk Israel’s performance last night at the Eurovision semi-final was drowned out by booing. It’s after widespread criticism over Israel being allowed to enter the contest at all. #fy #fyp #eurovision #eurovisionsongcontest #sweden #singing #europe #eurovision2024 ♬ original sound – MetroUK
@nonelle911 Eurovision fans booing Edan Golan at Malmö Arena today #eurovision #esc #fyp #europapa #malmo ♬ original sound – Lennon
Το βίντεο της διοργάνωσης με την εμφάνιση της εκπροσώπου του Ισραήλ
Στα social media οι χρήστες αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή αν πρόκειται για πράξη αποδοκιμασίας προς το Ισραήλ για την σφαγή στη Γάζα.
Οι κινήσεις της πάντως έχουν ξεσηκώσει δυνατές φωνές υποστήριξης.
Πάντως υπήρξαν και κάποιοι, λιγοστοί ευτυχώς, υπερασπιστές της ισραηλινής σφαγής στην Παλαιστίνη που… βγήκαν από τα ρούχα τους!