«Ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σε θέση να συμπαρασύρει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο προς επικίνδυνες αριστερές ατραπούς. Και αυτό θα ήταν μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο γκουρού των Πράσινων στη Γερμανία, Γιόσκα Φίσερ, δείχνοντας το πόσο φοβούνται οι Γερμανοί μία ενδεχόμενη πολιτική πραγματικής διαπραγμάτευσης και όχι ηττοπαθούς αποδοχής των κελευσμάτων τους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα: «Τι περιμένει η ανθρωπότητα από τη Γερμανία;», που διοργάνωσε η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στο ίδρυμα «Bertelsmannhaus» του Βερολίνου, ο Γιόσκα Φίσερ , αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα της κρίσης και στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κρίση μετατράπηκε και σε πολιτική, λόγω του γερμανικού «δακτύλου», ανέφερε ο κ.Φίσερ, σχολιάζοντας ότι το κακό πήρε το δρόμο του στα τέλη του 2008, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στο Ελισέ για να χαράξουν κοινή γραμμή κατά της επερχόμενης κρίσης. «Η Μέρκελ ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν θέλει κοινή πολιτική, αλλά μόνο χαλαρό συντονισμό». Ο γκουρού των Πράσινων ξεκαθάρισε ότι, η πολιτική του Βερολίνου, παραμένει λανθασμένη. «Δεν μπορείς να μειώνεις τα χρέη και ταυτόχρονα να κάνεις δομικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Τι περιμένει δηλαδή από όλα αυτά το Βερολίνο; Να αποτύχει ο Ολάντ στη Γαλλία και να έχουμε μετά τη Λε Πεν; Ή να αναλάβει ο Τσίπρας την πρωθυπουργία στην Ελλάδα; Τότε θα τον ακολουθούσαν και άλλες χώρες στη Νότια Ευρώπη. Αυτό δεν το θεωρώ ιδιαίτερα έξυπνο…».
«Ο Τσίπρας, όπως διαβάζω, θέλει να βάλει τέρμα στην πολιτική της λιτότητας. Ρώτησα τη γερμανική κυβέρνηση, τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση. «Τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε», ήταν η απάντησή της. Αν όμως τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο, τότε καλά ξεμπερδέματα» είπε. Ο κ.Φίσερ πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.