12.8 C
Chania
Monday, December 30, 2024

Τρεις φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν συσκευή που καταπολεμά το τρέμουλο του Πάρκινσον

Ημερομηνία:

Οι start-up επιχειρήσεις έχουν εξελιχθεί σε φαινόμενο στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και οι δημιουργοί τους είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, φοιτητές ή νέοι που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους στον επαγγελματικό τομέα. Οι start-up αποτελούν μια ανάσα για την οικονομία μας, αφού όχι μόνο τη βοηθούν να ανακάμψει, αλλά προσφέρουν καινοτόμες λύσεις σε υπάρχουσες καταστάσεις, ελλείψεις, προβλήματα.

Μία ανάλογη περίπτωση είναι και το Tremor FreeMe. Τρεις 23χρονοι φοιτητές από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών από το ΑΠΘ, o Θωμάς Μπίκιας, ο Ρόνι Λέσι και η Αγγελική Παπαθανασίου δημιούργησαν μια καινοτόμα συσκευή για το τρέμουλο, ένα από τα εντονότερα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον παππού του Θωμά, ο οποίος έχει Πάρκινσον. «Ζώντας με τον παππού έβλεπα πόσες πρακτικές δυσκολίες αντιμετώπιζε καθημερινά και πόσο τον επηρέαζε και σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συναναστροφή μας με το εργαστήριο Βιοιατρικής τεχνολογίας του ΑΠΘ οδήγησαν στην έρευνα ενός τρόπου ώστε να βοηθήσουμε αυτούς του ανθρώπους και να προσφέρουμε, εάν γίνεται, μια λύση πέρα από τα ακριβά και με έντονες παρενέργειες φάρμακα και εγχειρήσεις. Έτσι, σταδιακά και ύστερα από την επιβεβαίωση από τον καθηγητή μας, κ. Χατζιλεοντιάδη, ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δουλέψει, οδηγηθήκαμε στο Tremor FreeMe», εξήγησε ο Θωμάς στην Athens Voice.

Η συσκευή που δημιούργησαν φοριέται στο χέρι, πάνω από τον καρπό και σταματά τον ιδιοπαθή τρόμο ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τρόμου σε ασθενείς της νόσου Πάρκινσον, βοηθώντας τους να γίνουν και πάλι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς η συσκευή εντοπίζει τον μυ που ενεργοποιείται ακούσια και δημιουργεί στη συνέχεια μια «αντικίνηση», η οποία σταθεροποιεί το χέρι.

Επιπροσθέτως, μέσω μιας εφαρμογής που συνδέεται με τη συσκευή, η τελευταία καταφέρνει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ασθενή, μέσω μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή τη στιγμή, η συσκευή βρίσκεται σε στάδιο εργαστηριακού πρωτοτύπου που έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς σε νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και έχει θετικά αποτελέσματα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προστασία ανηλίκων από τα social media: «Όχι» στις απαγορεύσεις, λέει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προστασία των Ανηλίκων από...

Φυσικό αέριο: Αύξηση 45% στις τιμές το 2024 για τους Ευρωπαίους – Σε ράλι ανόδου και το 2025, εξαντλούνται τα αποθέματα

Στις αυξήσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου, που σημείωσαν άνοδο...