Ο Ismail al-Thawabteh, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, λέει ότι οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας τρώνε ζωοτροφές για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.
Προειδοποίησε για μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εάν ο κόσμος αποτύχει να αναγκάσει το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.
Το Νοσοκομείο Nasser έχει «γίνει τόπος θανάτου»
Ένας αξιωματούχος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) περιέγραψε «αποκρουστικές» συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, οι οποίες έχουν μετατρέψει «έναν τόπο θεραπείας» σε «τόπο θανάτου».
Ο Jonathan Whittall, ανώτερος αξιωματικός ανθρωπιστικών υποθέσεων του OCHA, έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο πολιορκημένο νοσοκομείο με τον ΠΟΥ και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για να εκκενώσουν τους πιο βαριά άρρωστους που έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες μέσα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
«Υπάρχουν 150 ασθενείς σε ένα από αυτά τα κτίρια. Δεν έχουν φαγητό και νερό, δεν έχουν ρεύμα. Υπάρχουν πολύ λίγοι γιατροί και νοσηλευτές που παραμένουν σε αυτό το νοσοκομείο. Οι συνθήκες είναι φρικτές», είπε ο Whittall σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Υπάρχουν πτώματα στους διαδρόμους. Οι ασθενείς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Αυτό έχει γίνει τόπος θανάτου, όχι τόπος θεραπείας.
«Πρόκειται για μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και δεν έπρεπε να συμβεί».
Το IRC «απογοητευμένο» μετά το βέτο των ΗΠΑ
Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη για το βέτο των ΗΠΑ σε ένα άλλο ψήφισμα» την Τρίτη.
«Ενώ οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται ένα χωριστό κείμενο ψηφίσματος που ζητά μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό», το IRC επαναλαμβάνει την ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός που προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διευκολύνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Η διαφαινόμενη απειλή μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και η μείωση της βοήθειας που εισέρχεται μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο, σημαίνει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια που προστατεύει τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια».
Η κίνηση την Τρίτη ήταν το τρίτο βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΣΑΗΕ που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ήρθε μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε ένα ψήφισμα που θα υποστήριζε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.
H UNRWA καταγγέλλει την καταστροφή σχολείων στη Γάζα
Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρεόσφυγες, UNRWA καταγγέλλει την καταστροφή σχολείων στη Γάζα.
Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ανάμεσα σε άλλα, γράφει ότι: «Περισσότερα από 300.000 κορίτσια και αγόρια που μάθαιναν σε σχολεία της UNRWA τώρα παλεύουν με τον οδυνηρό πόλεμο. Η εκπαίδευσή τους σταμάτησε απότομα, η αίσθηση της ασφάλειάς τους διαλύθηκε».
Δείτε τη σχετική ανάρτηση:
Μαρουάν Μπισάρα: Πώς θα επιβάρυνε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις η κήρυξη της κατοχής ως παράνομης;
Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα σχολίασε την αμερικάνικη τοποθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν το Ισραήλ με πολύ έξυπνο τρόπο. Τα επιχειρήματά τους ήταν νηφάλια και εκλεπτυσμένα, αλλά αυτό δεν τα καθιστά λιγότερο ανέντιμα.
Το συνολικό μήνυμα του Αμερικανού εκπροσώπου είναι ότι το δικαστήριο πρέπει να είναι στην υπηρεσία της αμερικανικής και ισραηλινής διαπραγματευτικής στρατηγικής – όχι ότι η αμερικανική και ισραηλινή διαπραγματευτική στρατηγική πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.
Αλλά ένα Παγκόσμιο Δικαστήριο δεν μπορεί να είναι στη διάθεση των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, δεν είναι σαφές γιατί μια πιθανή απόφαση του δικαστηρίου ότι η κατοχή είναι παράνομη θα επιβάρυνε τις διαπραγματεύσεις.
Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ, ποιος ορίζει τι σημαίνει αυτό; Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορίζει την ασφάλεια ως την ανάληψη από το Ισραήλ του ελέγχου του εδάφους από τον Ιορδάνη ποταμό έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που θα σήμαινε την αποδοχή της απόκτησης εδάφους με τη βία».