15.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Τσίπρας: Ανασχεδιασμός του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση – Στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας | Βίντεο

Ημερομηνία:

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με του εργαζόμενους στην Υγεία, γενναία αύξηση των πόρων στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας και επίσης αναδιανομή των πόρων εντός του Συστήματος είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος για το ΕΣΥ που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, στην διαδικτυακή εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα προτείνει ενίσχυση 3 δισ. των κονδυλίων για Δημόσιο Σύστημα Υγείας τον πρώτο χρόνο, 2 δισ. από τον εθνικό Προϋπολογισμό και 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα προβλέπει την άμεση πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας (τον τελευταίο χρόνο) λόγω αποχωρήσεων που δεν αντικαταστάθηκαν, πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, και μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

Τα πέντε κομβικά σημεία του προγράμματος είναι οι ανθρώπινοι πόροι (ασθενείς και εργαζόμενοι), η οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η φαρμακευτική πολιτική, ο ΕΟΠΥΥ, η αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα από οριζόντιες εθνικές στρατηγικές.

Στο εισαγωγικό και πιο πολιτικό σκέλος της ομιλίας του, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε ακροθιγώς στις ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Όμως δεν έδωσε έκταση καθώς όπως είπε στόχος της εκδήλωσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει δομικές λύσεις. Διεμήνυσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση:

«Σήμερα, λοιπόν, ως δημοκρατική δύναμη ευθύνης, αλλά και ως η επόμενη κυβέρνηση αυτού του τόπου,  ανακοινώνουμε δημόσια το Σχέδιό μας για την Υγεία: Το ΝΕΟ ΕΣΥ. Δεν είναι απλά μια προγραμματική δέσμευση. Είναι εθνική επιταγή. Είναι η κορυφαία μας πολιτική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια».

Ο ρόλος των Δημοσίων Συστημάτων Υγείας

Εξήρε το ρόλο των δημόσιων Συστημάτων Υγείας που αναδείχτηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε με νόημα παραπέμποντας στην ρητορική κυβερνητικών στελεχών κατά το πρόσφατο παρελθόν, πως κανείς πια δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι άχρηστα ή να επαναφέρει σχέδια για τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ.

Σημείωσε ότι η πανδημία μας βρήκε με ένα Σύστημα Υγείας αποδυναμωμένο από τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση αλλά και την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της περίθαλψης στο όνομα της εξυγίανσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ακόμη και την περίοδο των μνημονίων έκανε παρεμβάσεις που έδωσαν ανάσα στο ΕΣΥ (προσλήψεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, δημιουργία 127 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα).

Εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχαν ούτε αυτές θα είχε χαθεί σήμερα κάθε έλεγχος της πανδημίας, ωστόσο  δε μπόρεσαν να καλύψουν τις μεγάλες αδυναμίες του συστήματος. Εκτίμησε επίσης ότι από τις 6.500 ζωές που χάθηκαν μες την πανδημία πολλοί θα είχαν σωθεί αν υπήρχε ένα αποτελεσματικό και αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης ότι 40 χρόνια από την ίδρυσή του ΕΣΥ και με τις πολιτικές αλλεπάλληλων κυβερνήσεων να το αποδυναμώνουν, σήμερα «δεν αρκεί να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής, διορθώνοντας κάθε φορά ό,τι διέλυσε η προηγούμενη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να το επανασχεδιάσουμε».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας δεν καταρτίστηκε στα κομματικά γραφεία αλλά στους χώρους της ευθύνης, και περιλαμβάνει τα εξής 5 κομβικά σημεία:

Ανθρώπινοι Πόροι

-Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας!) χωρίς να αντικατασταθούν.

-Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

-Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

-Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

-Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές

-Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000€.

-Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.

-Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο Καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ προβλέπει:

-Τον τριπλασιασμό δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα πάμε στις 380 σε όλη τη χώρα.

-Την εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

-Τη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

-Το Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, που αφορούν κυρίως τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και η Σχολική Υγειονομική Φροντίδα, με τη συγκρότηση των Σχολικών Ομάδων Φροντίδας Υγείας (Σ.Ο.Φ.Υ.) με ειδικευμένους παιδοψυχολόγους και νοσηλευτές στα σχολεία της χώρας, συμπληρώνουν την Πρώτη Βαθμίδα.

Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας περιλαμβάνονται:

-Η Ανάπτυξη κρεβατιών ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) και ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

-Η λειτουργική επάρκεια των Νοσοκομείων της περιφέρειας ώστε να αποφεύγεται η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα κεντρικά Νοσοκομεία.

-Η ανάπτυξη νέων ειδικών νοσοκομειακών δομών (Ογκολογικά, Καρδιοχειρουργικά, Παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

-Η επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά πλέον μέσα.

Φαρμακευτική Πολιτική

-Εγγυημένη πρόσβαση ΟΛΩΝ των ασθενών στις σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες.

-Στήριξη της εγχώριας έρευνας.

-Καθοριστική μείωση της συμμετοχής στο φάρμακο για τους χρόνια πάσχοντες.

ΕΟΠΥΥ:

-Διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το ΣΥΝΟΛΟ του πληθυσμού.

-Πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, γιατί όπως δεν κάνει διακρίσεις η ασθένεια, έτσι δεν κάνει διακρίσεις και η Πολιτεία απέναντι στον ασθενή.

-Κάλυψη νέων υπηρεσιών, όπως η οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά και ενήλικες.

Εθνικές Οριζόντιες Στρατηγικές για ένα νέο Χάρτη Υπηρεσιών Υγείας:

Πρώτον, αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προαγωγή της Υγείας.

Με συγκρότηση σύγχρονου μηχανισμού επιδημιολογικής επιτήρησης.

Με αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και ανάπτυξη των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας.

Με ενίσχυση της Ιατρικής της Εργασίας, της επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας.

Με φροντίδα υγείας για τους ευάλωτους πληθυσμούς

Δεύτερον, ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών του συστήματος υγείας.

Είναι το σχέδιο Φιλόδημος για την Υγεία, που –μεταξύ άλλων- προβλέπει:

-Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων

-Υλικοτεχνική αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας

-Δημιουργία νέων Νοσοκομείων εκεί όπου διαπιστωμένα υπάρχει ελλιπής υγειονομική κάλυψη, όπως στην Ανατολική Αττική και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

-Επαναλειτουργία όλων των Νοσοκομείων που έκλεισαν από τη κυβέρνηση Σαμαρά ( πχ το πρώην Λοιμοδών στην Αγία Βαρβάρα και στη Θεσσαλονίκη, το Παναγία στη Καλαμαριά)

-Υπαγωγή του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ στο Υπουργείο Υγείας.

Τρίτον. Στρατηγικό Σχέδιο ψηφιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

-Καθολική εφαρμογή του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου

Και

-Ψηφιακή διασύνδεση όλων των δημόσιων δομών υγείας.

Τέταρτον, εξειδικευμένες Στρατηγικές που θα υλοποιηθούν με ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος υγείας, σε τομείς που μέχρι σήμερα η παρουσία του ήταν ανεμική.

Στρατηγικές:

-Για τον καρκίνο

-Για τη φυσική ιατρική και αποκατάσταση

-Για τη γηριατρική

-Για την αναπαραγωγική υγεία

-Για την ανάπτυξη κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

-Για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (παλιών και νέων).

Συζήτηση με ειδικούς

Μετά την παρουσίαση των βασικών σημείων του προγράμματος, ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το ΕΣΥ, με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέα Ξανθό την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας, Δώρα Αυγέρη, την καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τον καθηγητή Αιματολογίας της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον καθηγητή της Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Ιατρικής του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο, τον ομότιμο καθηγητή Παιδοψυχιατρικής, Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ρευματοπαθών «ΕΛΕΑΝΑ», Αθανασία Παππά, την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Έβρου και αναπληρώτρια Γραμματέα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Εύη Ορφανού και την ΠΕ νοσηλεύτρια του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Κεραμά.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ