18.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Υπάρχουν και οι ΡΟΜΑ – Τι συμβαίνει στα Χανιά

Ημερομηνία:

Της Μαρίζας Μυστακίδου – δικηγόρου Χανίων

(Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των ΡΟΜΑ)

Ρατσισμός, ξενοφοβία και συναφείς μορφές μισαλλοδοξίας καθώς επίσης και διακρίσεις λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού και κατά των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, καθώς και οποιουδήποτε συνδυασμού των ανωτέρων λόγων (πολλαπλές διακρίσεις). Όλα τα παραπάνω συνιστούν έννοιες που η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έχει ρυθμίσει προς την κατεύθυνση της εξάλειψης τους, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 10 ΣΛΕΕ αναφέρει ότι «κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών και των δράσεών της, η Ένωση επιδιώκει να καταπολεμήσει κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Επιπροσθέτως ο Χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για την ισότητα (άρθρο 20), την απαγόρευση διακρίσεων (αρ. 21), την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική πολυμορφία (αρ. 22) κ.α.

Παρ’ όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις όμως , σε πρακτικό επίπεδο, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις συνεχίζουν με την ίδια ένταση σε σημείο που αποκλείονται άνθρωποι από την αγορά εργασίας λόγω φυλετικής καταγωγής ή φύλου, ανά σημεία γκετοποιούνται οι ευρωπαϊκές πόλεις και πολύ περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά των νεοναζιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Ρομά είναι μια από τις φυλές που κατά το παρελθόν έχουν πέσει συχνά θύματα των παραπάνω διακρίσεων κι αυτό εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής. Και σήμερα ακόμα στην Ελλάδα οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίον των Ρομά συντηρούνται κυρίως από τον τρόπο ζωής τους και από την εξώθηση του πληθυσμού τους στην εγκληματικότητα.

Στα Χανιά οι ΡΟΜΑ δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα. Επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα τους μέσω του Ρομά με την επωνυμία «Αναγέννηση» και σκοπό του να δουλέψει σε στενή συνεργασία με όλους τους Τοπικούς φορείς της πόλης προς την κατεύθυνση της άρσης των διακρίσεων σε βάρος του πληθυσμού των Ρομά και συγκεκριμένα να κατορθώσει να αντιμετωπίζονται οι Ρομά ως ισότιμα μέλη της χανιώτικης κοινωνίας. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να αποκτήσουν σταθερή εργασία και πέρα από τις λαϊκές αγορές και μία αξιοπρεπή κατοικία και αυτά για να μπορέσουν τα παιδιά τους να τελειώσουν το σχολείο . Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2% των παιδιών Ρομά στην Ελλάδα συνεχίζει τη φοίτηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ποσοστό ντροπής για μια χώρα που θέλει να επενδύσει στο μέλλον και τη μόρφωση των πολιτών της .

Η προσπάθεια τους αξίζει να αγκαλιασθεί από τους αρμόδιους φορείς αλλά και από τα κινήματα της πόλης . Και οι Ρομά είναι επίσης πολίτες αυτής της χώρας. Τους αξίζει ισότιμη μεταχείριση όπως και σε κάθε άλλο Έλληνα πολίτη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ