Οι δανειστές, με το έγγραφο, κλείνουν κάθε συζήτηση για την επαναφορά του καθορισμού του μισθού στη δικαιοδοσία των κοινωνικών εταίρων, επικαλούμενοι όσα ισχύουν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι δανειστές ζητούν:
- Μείωση κατώτατου μισθού μέσω της κατάργησης επιδομάτων και τριετιών (κατάργηση της προϋπηρεσίας)
- Μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τους μισθούς – Συλλογικές συμβάσεις μόνο σε επίπεδο επιχείρησης
- Αύξηση από 5 σε 10% του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις – Το 10% να εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 ως 300 άτομα (και 30 τουλάχιστον άτομα σε επιχειρήσεις με 300 εργαζόμενους και άνω), ενώ σήμερα το 5% εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με προσωπικό από 150 άτομα και άνω – Κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στην έγκριση αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις
- Αλλαγή στον τρόπο κήρυξης απεργιών – Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας στους εργοδότες
- Κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων – κατάργηση συνδικαλιστικών αδειών και άρση της ασυλίας στις απολύσεις
- Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, που δεν διαψεύδει το έγγραφο, προσβλέπει στην οικοδόμηση συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο , προκειμένου να αποφύγει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.
«Το κείμενο δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Κατρούγκαλος
Διευκρινίσεις σχετικά με το έγγραφο με τις ανατροπές στα εργασιακά που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δίνει με ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως επισημαίνει, το κείμενο δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση ενώ ξεκαθαρίζει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων τίθενται μόνο ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος, και σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί καμία επιδείνωση για τους εργαζόμενους και τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι: «το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση.
Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.
Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις.
Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν».