17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Υπό ρωσική ψηφιακή κατοχή η Ουκρανία

Ημερομηνία:

Μεγάλα τµήµατα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν ρούβλια και τα νεογνά αποκτούν αυτομάτως ρωσικό διαβατήριο. Αυτά όμως δεν ήταν αρκετά στη Μόσχα, που για να ενισχύσει τον έλεγχό της κατέλαβε και το ουκρανικό Διαδίκτυο.

Oλα τα δεδομένα τηλεφωνίας και Διαδικτύου αναδρομολογήθηκαν μέσω ρωσικών δικτύων με τη βοήθεια υποθαλάσσιων καλωδιώσεων και άλλων υποδομών που κατασκευάστηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Η Μόσχα απέκλεισε την πρόσβαση των κατοίκων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram), στις ουκρανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και σε άλλες πηγές ανεξάρτητης πληροφόρησης.

Επίσης κατάργησε τους ουκρανικούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας, εξαναγκάζοντας τους Ουκρανούς να χρησιμοποιούν ρωσικά τηλεφωνικά δίκτυα. Oπως επισημαίνει ο Στας Πριμπίντκο, επικεφαλής του τμήματος κινητής ευρυζωνικότητας του ουκρανικού υπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, «το πρώτο που κάνει ο κατακτητής όταν εισέρχεται σε ουκρανικό έδαφος είναι να διακόψει τη λειτουργία των ψηφιακών δικτύων».

Αυτές, ακριβώς, οι μέθοδοι απέκοψαν τη Χερσώνα, τη Μαριούπολη και τη Μελιτόπολη από την υπόλοιπη Ουκρανία, περιορίζοντας την ενημέρωση των κατοίκων και αποκλείοντας την επικοινωνία με συγγενείς και αγαπημένους.

Ο ψηφιακός αποκλεισμός, εξάλλου, αποστέρησε τους κατοίκους από ένα εκ των ισχυροτέρων όπλων της ουκρανικής αντίστασης: τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας, κυρίως όσον αφορά τις ρωσικές θηριωδίες κατά αμάχων.

Ο περιορισμός της πρόσβασης στο Διαδίκτυο επέτρεψε στη Μόσχα την παρακολούθηση των επισκέψεων των ιστοσελίδων και των ψηφιακών επικοινωνιών, ενώ διευκόλυνε τη διασπορά της προπαγάνδας και τον έλεγχο των ειδήσεων που φτάνουν στους κατοίκους.

Αν και υπάρχουν τρόποι, όποιος επιθυμεί να υπερκεράσει τα προσκόμματα χρησιμοποιώντας ιδιωτικά ψηφιακά δίκτυα, τα μέτρα που επέβαλε η Μόσχα δημιούργησαν σε μεγάλα τμήματα της κατεχόμενης από τους Ρώσους Ουκρανίας ένα νέο σύστημα λογοκρισίας και παρακολούθησης, ακόμη αυστηρότερο από αυτό στο εσωτερικό της Ρωσίας. Στη Χερσώνα, για παράδειγμα, όποιος πολίτης επιθυμεί να αγοράσει μια κάρτα sim για έναν ρωσικό αριθμό κινητού πρέπει να επιδείξει το διαβατήριό του διευκολύνοντας τον ρωσικό στρατό να γνωρίζει ποιος είναι και τι ακριβώς πρόκειται να κάνει με το ψηφιακό μέσο.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής...

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που...

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το,...