Ο Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Η προστασία των ζώων», ο Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων «Το νησί», ο Σύλλογος κατοίκων Ακρωτηρίου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και η Φιλοζωική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΦΟΕ) με κοινή επιστολή τους προς τους βουλευτές του νομού Χανίων και τον Δήμαρχο Χανίων και με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούν την κατάργηση των αμαξών στα Χανιά.
Στην επιστολή αναφέρουν τα εξής:
Αγαπητοί κύριοι/ες,
οι κάτωθι συλλογικότητες,σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία και αγανάκτηση σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας ιππήλατων αμαξών στην πόλη των Χανίων.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να καταργηθεί αυτή η πρακτική για ηθικούς λόγους, ακολουθώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των αλόγων.
Ως πολίτες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του μαρτυρίου των αλόγων στην πόλη μας, που υποφέρουν από σοβαρή σωματική και συναισθηματική δυσφορία και το διαρκή κίνδυνο να πεθάνουν από αφυδάτωση ή θερμοπληξία.
Τα καταπονημένα ζώα υποφέρουν λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας και υποβάλλονται σε εξαντλητικά προγράμματα, ακραίες καιρικές συνθήκες και ανεπαρκείς περιόδους ανάπαυσης. Αυτές οι συνθήκες δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτες αλλά και δυνητικά επικίνδυνες για τα ίδια τα άλογα, τους πεζούς και τους οδηγούς που εμπλέκονται.
Το πρόσφατο περιστατικό θανάτου αλόγου άμαξας στην Κέρκυρα κατέδειξε με το χειρότερο τρόπο τη βαναυσότητα που υφίστανται αυτοί οι σκλάβοι της βιομηχανίας του μαζικού τουρισμού.
Ως πολίτες των Χανίων δεν θα επιτρέψουμε αντίστοιχο περιστατικό στην πόλη μας. Η πόλη μας περηφανεύεται που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προοδευτικών αξιών.
Συνεχίζοντας να επιτρέπουμε τις ιππήλατες άμαξες, διαιωνίζουμε μια πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με αυτές ακριβώς τις αρχές. Ήδη δημοτικά συμβούλια σε τουριστικούς προορισμούς όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Τελ Αβίβ, η Βαρκελώνη και η Μαγιόρκα έχουν καταργήσει τις ιππήλατες άμαξες, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία και την αξιοπρέπεια των ζώων.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σε ολόκληρη την Κρήτη, μόνο στο Δήμο μας εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται άλογα ως τουριστική ατραξιόν.
Είναι πια καιρός να σταματήσει κι εδώ ο βασανισμός και η εκμετάλλευση των περήφανων αυτών ζώων. Η Δημοτική μας Αρχή δεν μπορεί και δεν πρέπει πλέον να κλείνει τα μάτια ούτε στις καταγγελίες των φιλοζωικών οργανώσεων για την προστασία των ζώων ούτε στην κατακραυγή ντόπιων πολιτών και ξένων τουριστών που διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των αλόγων που υποφέρουν. Πρακτική που όχι μόνο είναι ανήθικη αλλά και στιγματίζει ανεπανόρθωτα την πόλη μας.
Ως εκπρόσωποι της πόλης έχετε υποχρέωση να λάβετε άμεσα μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση των ιππήλατων αμαξών στα Χανιά.
Προτείνουμε τα ακόλουθα μέτρα για την υλοποίηση αυτής της αλλαγής:
– Δημιουργία επιτροπής αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες, ώστε να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση υγείας και ευζωίας των αλόγων που εργάζονται στο λιμάνι.
– Κίνητρα στους αμαξάδες για μια ομαλή μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης (π.χ. ηλεκτροκίνητα ποδήλατα).
– Υπεύθυνο σχέδιο συνταξιοδότησης για τα άλογα που εργάζονται επί του παρόντος στο λιμάνι των Χανίων, διασφαλίζοντας το μέλλον τους, ακόμα και με την τοποθέτησή τους σε διαπιστευμένα καταφύγια, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
– Απώτερος στόχος η ολική απαγόρευση χρήσης αλόγων για άμαξες στα Χανιά, η ανάκληση όλων των αδειών και η δέσμευση από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ότι δεν θα επιστραφούν οι άδειες στο μέλλον. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων, η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως προοδευτικό πρότυπο, οδηγώντας το δρόμο προς ένα πιο συμπονετικό και ηθικό μέλλον.
Έχουμε εμπιστοσύνη στη δέσμευσή σας για την ευημερία της κοινότητάς μας, τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, και πιστεύουμε ότι θα εξετάσετε τις ανησυχίες μας με τη μέγιστη σοβαρότητα και επείγουσα ανάγκη. Τα άλογα, ως αισθανόμενα όντα, αξίζουν τον μέγιστο σεβασμό και τη συμπονετική μας μεταχείριση.
Η πόλη μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας οριστικά πίσω βάρβαρες, καταπιεστικές και ξεπερασμένες πρακτικές.