Βέτο άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ψήφισμα να ζητά την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Την ίδια στιγμή, η Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία.
Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας αιτιολόγησε την απόφασή αυτή κάνοντας αναφορά στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και στο «δικαίωμα» του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
«Καμία χώρα δεν μπορούσε ή δεν έπρεπε να ανεχθεί αυτό που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», είπε προσθέτοντας πως «εάν κάποια από τις χώρες μας είχε δεχθεί επίθεση με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα περιμέναμε από αυτό το Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τα δικαιώματά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες μας»
Χαρακτήρισε μη ρεαλιστική την έκκληση του ψηφίσματος για «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός». Όπως ισχυρίστηκε, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη Χαμάς «να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει αυτό που έκανε στις 7 Οκτωβρίου».
«Αυτό το ψήφισμα λέει ουσιαστικά ότι το Ισραήλ πρέπει απλώς να το ανεχθεί αυτό, ότι θα πρέπει να αφήσει αυτόν τον τρόμο να μείνει ανεξέλεγκτος», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι αυτή η θέση αποτελεί «μια συνταγή για καταστροφή, για το Ισραήλ, για τους Παλαιστίνιους και για ολόκληρη την περιοχή».
Επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, ότι μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη.
Κατακραυγή και φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τις ΗΠΑ μετά το μπλόκο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Human Rights Watch αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διακινδυνεύουν «συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου» συνεχίζοντας να παρέχουν στο Ισραήλ όπλα και διπλωματική κάλυψη.
Οι ΗΠΑ αψήφισαν την Παρασκευή τις εκκλήσεις των Αράβων συμμάχων τους και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να υποστηρίξουν μια άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα και άσκησαν βέτο στο ψήφισμα. Η ψηφοφορία στο 15μελές συμβούλιο ήταν 13-1 με το Ηνωμένο Βασίλειο να απέχει.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 45.000 οβίδων για τα άρματα μάχης Merkava του Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στην επίθεσή του στη Γάζα.
Παλαιστίνιος πρέσβης: Σημείο καμπής στην ιστορία
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για «μπλόκο» το ψήφισμα ήταν «ένα σημείο καμπής στην ιστορία». Σε μια έντονα διατυπωμένη ομιλία στο συμβούλιο ασφαλείας μετά την ψηφοφορία, ο Μανσούρ είπε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ήταν «λυπηρά» και «καταστροφικά», προειδοποιώντας ότι η παράταση του πολέμου στη Γάζα «συνεπάγεται τη συνεχιζόμενη διάπραξη θηριωδιών, την απώλεια περισσότερων αθώων ζωών , περισσότερη καταστροφή».
Αντίθετα, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν που άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερντάν επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το ότι «στάθηκε σταθερά στο πλευρό μας» και για την επίδειξη «ηγεσίας και αξιών».
Η Χαμάς καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ανήθικο και απάνθρωπο». «Η παρεμπόδιση των ΗΠΑ στο ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός είναι μια άμεση συμμετοχή με την κατοχή στη δολοφονία του λαού μας και στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», δήλωσε ο Ezzat El-Reshiq, μέλος του πολιτικού γραφείου της ομάδας. Το Ιράν προειδοποίησε για την απειλή μιας «ανεξέλεγκτης έκρηξης» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Η ψηφοφορία για την ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών ήρθε μετά από μια δραματική προειδοποίηση από τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η πολιτική τάξη στη Γάζα καταρρέει. Με τον ΟΗΕ να ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση ανακούφισής του σταμάτησε και το προσωπικό του σκοτώθηκε, ο Γκουτέρες επέλεξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να κάνει το εξαιρετικά σπάνιο βήμα να επικαλεστεί το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο του επιτρέπει να απειλήσει την παγκόσμια ασφάλεια. Ο επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα (UNRWA) είπε ότι ήταν «η πιο σκοτεινή ώρα» στην ιστορία του οργανισμού.
Περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός
Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Majed Bamya, αναπληρωτής μόνιμος παρατηρητής για την Παλαιστίνη στα Ηνωμένα Έθνη, μοιράστηκε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατονομάζει περισσότερες από 100 χώρες που υποστήριξαν το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των 100 κρατών-μελών.
Δείτε τη λίστα με τις χώρες που θέλουν να δουν άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα:
Ψήφισμα 17 κρατών μελών ΠΟΥ για την προστασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων
Δεκαεπτά κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος την Παρασκευή που καλούσε το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα. Το υπέβαλαν η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Βολιβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Κίνα, ο Λίβανος, η Μαλαισία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, ενώ το προσυπογράφει η Παλαιστίνη. Ο ΟΗΕ δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι μόνο 14 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας λειτουργούσαν.
Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν την αποπομπή πανεπιστημιακών για «αντισημιτισμό»
Περισσότεροι από 70 Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν την απομάκρυνση προέδρων από τρία κορυφαία πανεπιστήμια την Παρασκευή, μετά τις απαντήσεις τους κατά τη διάρκεια ακρόασης σχετικά με τον αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις, μετέδωσε το Reuters.
Η επιστολή, που συντάχθηκε από την αντιπρόσωπο των Ρεπουμπλικάνων Elise Stefanik και τον Δημοκρατικό εκπρόσωπο Jared Moskowitz, προέτρεψε τα διοικητικά συμβούλια στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης να απολύσουν τους προέδρους τους.
«Οι μαρτυρίες που δόθηκαν από τους προέδρους των ιδρυμάτων σας έδειξε πλήρη απουσία ηθικής διαύγειας και φώτισε τα προβληματικά διπλά μέτρα και την απανθρωποποίηση των εβραϊκών κοινοτήτων που επέτρεψαν οι πρόεδροι των πανεπιστημίων σας», ανέφερε η επιστολή.
«Δεδομένης αυτής της στιγμής κρίσης, απαιτούμε από τα συμβούλια σας να απομακρύνουν αμέσως κάθε έναν από αυτούς τους προέδρους από τις θέσεις τους και να παράσχετε ένα σχέδιο δράσης για να διασφαλίσετε ότι οι Εβραίοι και Ισραηλινοί φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές είναι ασφαλείς στις πανεπιστημιουπόλεις σας».
Η Λιζ Μάγκιλ του Πεν, η Κλοντίν Γκέι από το Χάρβαρντ και η Σάλι Κόρνμπλουθ του ΜΙΤ, που κατέθεσαν ενώπιον επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ την Τρίτη, αντιμετωπίζουν κριτική από τις εβραϊκές κοινότητες. Μετά τις μαρτυρίες τους, οι εκκλήσεις για παραιτήσεις των Magill και Gay εντάθηκαν αφού αρνήθηκαν να απαντήσουν εάν η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων θα παραβίαζε τους κώδικες συμπεριφοράς των σχολείων τους σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση.
Με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera