14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Φυσικό αέριο: «Δεν εκβιαζόμαστε» απαντούν οι Ευρωπαίοι στο τελεσίγραφο Πούτιν για τα ρούβλια

Ημερομηνία:

Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπέγραψε το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μη δώσουμε το μήνυμα ότι θα αφήσουμε τον Πούτιν να μας εκβιάσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία είναι «καλά προετοιμασμένη για όλα όσα ενδεχομένως αποφασίσει» ο ρώσος πρόεδρος. Χαρακτήρισε δε «κρίσιμη» την τήρηση των συμβολαίων, τα οποία προβλέπουν πληρωμή των παραδόσεων φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια. «Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», δήλωσε.

Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι πάντως σταθερή, επισήμανε ο κ. Χάμπεκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκαν περαιτέρω τα επίπεδα αποθήκευσης του αερίου.

Από την πλευρά του ο κ. Λε Μερ τόνισε επίσης τη σημασία της εγκυρότητας των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις ρωσικές εταιρίες. «Υπάρχουν συμβάσεις και οι συμβάσεις πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές και να τηρούνται», επισήμανε και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το προσεχές διάστημα, καθώς, όπως είπε, αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια. «Είναι πιθανό κάποια στιγμή να μην υπάρχει πλέον ρωσικό αέριο, αλλά θα προετοιμαστούμε και για ένα τέτοιο σενάριο», είπε χαρακτηριστικά και περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως «βάρβαρο ενεργειακό σοκ».

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ακόμη ότι βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ενώ στα υπουργεία τους έχουν συσταθεί ειδικές ομάδες διαχείρισης της κρίσης. «Είναι σημαντικό να εξακολουθήσουμε να συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας και να δείχνουμε ενότητα. Βρισκόμαστε σε καθημερινή συνεννόηση», ανέφερε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ – και για τις εργασίες δημιουργίας ενός κοινού δικτύου υδρογόνου στην Ευρώπη. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη πρέπει να είναι κατάλληλος για το μέλλον», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ενώ, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, δεν απέκλεισε να προστεθούν και νέα μέτρα, «τα οποία θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ, Γαλλία και Γερμανία είναι εξίσου αποφασισμένες να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό της τιμής των καυσίμων – και για την συγκράτηση του πληθωρισμού. Από την άλλη πλευρά ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι η σημερινή πρόκληση δεν απειλεί τον γερμανικό στόχο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2045, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης τα επόμενα δύο χρόνια, ίσως όχι στη Γερμανία και στη Γαλλία, διευκρίνισε, αλλά σίγουρα στις φτωχότερες χώρες. «Αυτό θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, από το οποίο θα εξαρτηθεί τελικά και η κοινωνική ειρήνη», ανέφερε ο γερμανός υπουργός.

«Όχι» σε ρούβλια και από Βρετανία

Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να πληρώσει σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις επιπτώσεις της απαίτησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την ευρωπαϊκή αγορά. Ερωτηθείς εάν υπάρχουν συνθήκες βάσει των οποίων η Βρετανία θα πλήρωνε με ρούβλια το ρωσικό αέριο, ο εκπρόσωπος τύπου είπε σε δημοσιογράφους: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο σχεδιάζουμε».

«Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ»

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

Τελεσίγραφο Πούτιν

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι αγοραστές φυσικού αερίου από «μη φιλικές» χώρες θα πρέπει από αύριο να πληρώνουν σε ρούβλια, γιατί διαφορετικά θα διακόπτεται ο εφοδιασμός τους. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να πλήξει ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι το μέτρο αυτό είναι η απάντηση της Μόσχας στο «πάγωμα» των αποθεμάτων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Δύση επέβαλε αυτήν την κύρωση σε αντίποινα για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στις αρχές Μαρτίου η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο των «μη φιλικών» χωρών, στον οποίο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Νορβηγία και η Αυστραλία.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η πληρωμή σε ρούβλια δεν θα έχει καμία επίπτωση σε ό,τι αφορά τις ποσότητες ή την τιμή των υδρογονανθράκων. Στα περισσότερα συμβόλαια η τιμή του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου αναφέρεται σε ξένο νόμισμα, συνήθως σε ευρώ ή σε δολάρια.

Με βάση την απόφαση της Μόσχας, όπως εξήγησε το Κρεμλίνο νωρίτερα σήμερα, οι καταναλωτές του ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να προβαίνουν σε ντε φάκτο ανταλλαγή συναλλάγματος στη Ρωσία. «Για εκείνους που παραλαμβάνουν ρωσικό αέριο, που πληρώνουν για τις παραδόσεις, δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων καμία αλλαγή. Απλώς λαμβάνουν ρούβλια για το ποσό σε συνάλλαγμα που προβλέπεται στη σύμβαση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η Ρωσία τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τις ποσότητες και την τιμή», πρόσθεσε.

Με την απόφαση αυτή η Ρωσία ελπίζει ότι θα στηρίξει το νόμισμά της που πλήττεται από τις κυρώσεις. Ήδη η Μόσχα υποχρεώνει τους εξαγωγείς της, συμπεριλαμβανομένης και της Gazprom, να μετατρέψουν το 80% του κύκλου εργασιών τους σε ρούβλια. Τα μέτρα αυτά και το επιτόκιο που ορίστηκε στο 20% επέτρεψαν στο ρούβλι να ανακάμψει, περίπου στα επίπεδα που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Φωτογραφία: depositphotos.com

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

16χρονος στη ΜΕΘ μετά από σοβαρό τροχαίο στην Κίσσαμο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας...

Εμπορικά κέντρα και σε Ηράκλειο και Χανιά σχεδιάζει η Trade Estates

Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται...

Βιβλίο για τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η ψυχολόγος της

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε...