Ως πολλά υποσχόμενη χαρακτηρίζουν «παροικούντες την ενεργειακή Ιερουσαλήμ» την ολοκλήρωση των ερευνών της πρώτης φάσης για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών, που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση του ΕΔΕΥΕΠ για 600 bcm (δισεκατομμυρία κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο είναι εκμεταλλεύσιμο.
Πλέον, με δεδομένα τα παραπάνω στοιχεία, επισπεύδονται οι διαδικασίες και οι δύο πρώτες γεωτρήσεις που θα γίνουν σύντομα, θα δώσουν πλήρη εικόνα για την ποσότητα των αποθεμάτων.
Εαν και εφόσον το μέγεθος των κοιτασμάτων επιβεβαιωθεί τελικά, θα πρόκειται για ένα στρατηγικό κοίτασμα, από τα μεγαλύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – μετά και τη μείωση των αρχικών εκτιμήσεων για τα κοιτάσματα της Αιγύπτου -.
Με απλά λόγια εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει αυτά τα αποθέματα, όχι μόνο θα καλύψει αυτές τις ανάγκες, αλλά θα εξάγει κιόλας ενέργεια!
Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε χθες 9 Οκτωβρίου 2024, με το επόμενο στάδιο ερευνών να ξεκινάει επίσημα σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις:
«Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10». Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα.
Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών.
Το οποίο σημαίνει ότι κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής».