10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Ημερομηνία:

του Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη *

Ομολογώ ότι δεν είμαι καλός στα επετειακά κείμενα. Στις 5 Ιουνίου κάθε έτους, πιάνω τον εαυτό μου να λέει «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε, το περιβάλλον εμφανίζεται ψηλά στον προεκλογικό λόγο και στην πολιτική ατζέντα (όπως και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις άλλωστε). Ο περιβάλλων χώρος και η ποιότητά του προβάλλονται ορθώς ως ουσιώδεις παράμετροι της ποιότητας ζωής όλων και της κοινωνικής ευημερίας για όλους σε τοπικό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο. Μυστηριωδώς, και ως δια μαγείας, μετεκλογικά, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, και οι ανησυχίες της πλειοψηφίας των πολιτών στρέφονται αλλού (οικονομία, μετανάστευση, Κυπριακό, κ.λπ).

Στα κείμενά μου προσπαθώ να μην επαναλαμβάνομαι αλλά αποτυγχάνω κατά συρροή. Πώς να γράψω κάτι διαφορετικό όταν η εικόνα του νησιού μας, της Κύπρου, ταξιδεύοντας από δυτικά προς τα ανατολικά, μου γεννά τις ίδιες σκέψεις; ‘Όταν βλέπω τα ίδια και χειρότερα στον βωμό της ανάπτυξης; Περισπούδαστοι αλλά αχρείαστοι δρόμοι εντός και εκτός προστατευόμενων περιοχών, «πύργοι» για τους εκλεκτούς σε πόλεις «θερμοκήπια»,  πολυτελείς επαύλεις με πισίνες σ’ έναν άνυδρο τόπο, μαρίνες στις ομορφότερες ακτές.  Ανάπτυξη, η οποία έχει τη σφραγίδα του πολιτικού κόσμου, αλλά και τη στήριξη ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Αν μετρούσαμε αγαθές προθέσεις και πολιτικές, θα μπορούσαμε να αναδείξουμε πολλές τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατο Ευρωπαϊκό παράδειγμα τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης. Δεν είναι η απουσία πολιτικών και νομοθεσιών το πρόβλημα, αλλά η δυσκολία εφαρμογής τους, όπως μας υπενθυμίζουν οι πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο. Δεν φταίει μόνο ότι δεν κάνουμε αρκετά σε εθνικό επίπεδο, αλλά ότι αυτό αντανακλάται και σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

Αν κοιτάξουμε έξω από τον νησιωτικό μικρόκοσμό μας, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Αν δούμε τον χάρτη με τις ενεργές ένοπλες συγκρούσεις ανά τον κόσμο (οι οποίες ποικίλουν από τοπικές διενέξεις έως πολεμικές συρράξεις) θα απογοητευτούμε. Οι μόνες περιοχές/χώρες που «απουσιάζουν» είναι η Βόρεια Αμερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση (όχι η Ευρώπη), η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή. Με εξαίρεση τις τρεις τελευταίες, όλοι γνωρίζουμε τον ρόλο των υπολοίπων στις γειτονικές/περιφερειακές συγκρούσεις και τι αυτό σημαίνει σε διεθνή κλίμακα.

Προφανώς κάποιες συγκρούσεις σχετίζονται ιστορικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, άλλες πάλι όχι. Οι τελευταίες αποτελούν απότοκο του αρχέγονου, πολεμοχαρούς και αυτοκαταστροφικό ενστίκτου να επιβληθούμε σε ανθρώπους με διαφορετική ιδεολογία, θρησκεία ή χρώμα.  Για τον πλανήτη, η συμπεριφορά μας ίσως να μην είναι και τόσο ανησυχητική. Στα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του έχει ήδη γνωρίσει πολλές καταστροφές με πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών (διανύουμε την έκτη). Παρόλα αυτά επιμένει, επανέρχεται, με διαφορετική όψη, αλλά ανακάμπτει. Για εμάς, τους ανθρώπους, πρέπει να ανησυχούμε.

Οι «οραματιστές» ετοιμάζονται ήδη για τον εποικισμό του Άρη ως νέοι πιονιέροι προς τη γη της επαγγελίας πέραν από τον Ατλαντικό (ή τη Σελήνη).  Ελπίζω μέχρι τότε να έχει αλλάξει και το γονιδίωμα των πρώτων εποίκων και κυρίως τα ένστικτά τους, διαφορετικά, όπως διδάσκει η ιστορία, απλώς θα επαναλάβουμε τα ίδια σε διαφορετικό πλανητικό ή και γαλαξιακό περιεχόμενο.

Πρόσφατα, ένας ειδικός σε θέματα επικοινωνίας (κοινώς «communication expert») μας είπε ότι πρέπει να δίνουμε στον κόσμο θετικά μηνύματα για το περιβάλλον. Οι επιστήμονες όμως δεν είναι ούτε διαφημιστές ούτε «marketeers» που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες. Σε σοβαρά θέματα, προτιμώ τον ρεαλισμό. Όσο οι οραματιστές ασχολούνται με το μέλλον, οι ρεαλιστές ας επενδύσουμε στο παρόν, και ως ελάχιστη συνεισφορά μας, ας εκπαιδεύσουμε ανθρώπους οι οποίοι να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις, να δρουν με περιβαλλοντικές ευαισθησίες και να προασπίζονται τα δικαιώματα του περιβάλλοντος από τον εργασιακό και τον κοινωνικό τους χώρο. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ενώ το αποτέλεσμα θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

 

* Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος», Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...