18.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Φωτοβολταϊκά: Βοηθούν τους αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής αυξάνοντας το εισόδημα

Ημερομηνία:

Τη δυνατότητα όχι μόνο να μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και να αυξήσουν το διαθέσιμο ετήσιο εισόδημά τους δίνουν οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σύμφωνα με την οποία θα καθορίζεται με ακρίβεια η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών σε MW, που θα επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κινείται πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος θα αφορά την ιδιοπαραγωγή (net metering), ο δεύτερος την προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και ο τρίτος τη συνεργασία τραπεζικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της ρευστότητας και των επενδύσεων.

Σχετικά με το πρόγραμμα ιδιοπαραγωγής, πλέον ο αγρότης με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού θα μπορεί να πουλάει στο δίκτυο το 75% της ενέργειας που παράγει, έναντι του 25%, που ήταν μέχρι πρόσφατα το συγκεκριμένο όριο. Η παραγωγή αυτή θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση ή ακόμη και την εκμηδένιση του κόστους για την ηλεκτρική ενέργεια για τον παραγωγό.

Έτσι, θα δίνεται και η δυνατότητα στους παραγωγούς να επενδύσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς θα έχουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να καλύψουν το δάνειο κατασκευής τους σε πρώτη φάση και εν συνεχεία να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα.

«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας στο – τότε- υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ.

Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα, όπως έχει γίνει γνωστό το ανώτατο όριο ισχύος θα ανέρχεται σε 1 MW ανά αγροτική εκμετάλλευση και θα καλύπτει ως το 1% της έκτασης που χαρακτηρίζεται Γη Υψηλής Παραγωγικότητας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα. Σύμφωνα με την Κοινή υπουργική Απόφαση, αναμένεται να κλείσουν και τα όποια «παραθυράκια» αυθαιρεσίας που υπήρχαν προηγουμένως εις βάρος της αγροτικής παραγωγής καθώς θα μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί ως προς το είδος των καλλιεργούμενων εκτάσεων που μπορούν να «ξηλωθούν» για να γίνει εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγμα κερασιές, πορτοκαλιές κ.ά.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 8ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), στην Καλαμπάκα οι παραγωγοί θα μπορούν χωρίς προβλήματα να τοποθετούν το πάνελ δίπλα στη γεώτρηση, μέσα στο χωράφι τους.

Σημαντικό ρόλο στην επένδυση φ/β συστημάτων θα παίξουν και οι χρηματοδοτικοί «παίκτες» της αγοράς. Ήδη, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δήλωσαν δυναμικά «παρών» κατά την 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Πανελλήνιων Συνδέσμων Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ) και Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Καλαμπάκα. «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στον ελληνικό πρωτογενή τομέα δίνουν και οι διεθνείς τράπεζες που με τις ελληνικές τράπεζες θα δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα µε χρηματοδοτικά εργαλεία, παρέχοντας έτσι εγγυήσεις και δάνεια µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους ενδιαφερόμενους.

«Πρωτοστάτης» της όλης προσπάθειας θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕΠ) καθώς αναμένεται να παρέχει δάνεια που θα ανέλθουν σε 200 εκατ. ευρώ τα οποία μαζί με τις απαραίτητες εγγυήσεις προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τα 450 εκατ. ευρώ.

«Μειώνουμε το κόστος παραγωγής και προστατεύουμε το περιβάλλον»

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα που στέλνει, σχετικά με αυτές τις κυβερνητικές κινήσεις ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ). Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Σπανούλης μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ο αγροτικός κόσμος πρέπει να στηριχθεί και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα ανέρχεται σε 23% σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση».

Παράλληλα, επισήμανε πως η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών από τους αγρότες πέρα από την κατακόρυφη μείωση του κόστους παραγωγής θα έχει και μεγάλο όφελος σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και με τις υποχρεώσεις της χώρας για να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί, ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί έως το 2030 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνουμε τους ρύπους, με τους αγρότες να συμβάλλουν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε σχετικά ο κ. Σπανούλης.

Πέρα από το οικονομικό σκέλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ εκτιμά ότι η εγκατάσταση των ΑΠΕ, πέρα από τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, θα καταφέρει να ανακόψει τη φυγή των νέων από την ύπαιθρο και την καλλιέργεια της γης.

«Η ενέργεια μπορεί να συμβάλει στον πρωτογενή τομέα και οι αγρότες θα πρέπει να γίνουν αποδέκτες όλο αυτού του “πακέτου” για να μειώσουν το κόστος παραγωγής αλλά και να αποκτήσουν και μια δευτερεύουσα οικονομική δραστηριότητα που θα τους δώσει τη δυνατότητα τόσο στους ιδίους όσο και στα παιδιά τους να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη, ο ΠΣΑΦ κατέχει το 9% του συνόλου των φωτοβολταϊκών της χώρας και το 1% του συνόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, εάν σε αυτά συμπεριληφθούν τα αιολικά κλπ.

Αντίθετα, στις χώρες του εξωτερικού το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και διψήφια νούμερα, όπως στη Γερμάνια που ανέρχεται σε 15%. «Για να συμβεί και στην Ελλάδα αυτό, δε θα πρέπει να γίνει μόνο από λίγα μεγάλα έργα που θα υλοποιηθούν» υπογραμμίζει αλλά «επιβάλλεται να γίνει και από μικρομεσαίους, φυσικά πρόσωπα και από ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».

Τέλος, ο κ. Σπανούλης αναφορικά με την παρουσία στελεχών του τραπεζικού τομέα στη γενική συνέλευση εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι ήδη έτοιμα. Πρώτη φορά σοβαρά και υπεύθυνα υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται δανειοδότηση για αυτά τα έργα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς...

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των...

Ποια είναι η Κρητικιά Evangelia που σαρώνει με το Vale για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025

Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και...