Όσα πρέπει να ξέρεις για το πρόγραμμα “FREE SOLAR” που φέρνει την ηλιακή ενέργεια στη στέγη σου, την κατάσταση στα χέρια σου και τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος μακριά από το κατώφλι του σπιτιού σου.
Η αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ηλιακού δυναμικού, εκτός από αναγκαία και αυτονόητη συνθήκη στην επόμενη μέρα του ενεργειακού χάρτη, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, αποτελεί πλέον και βασική στόχευση στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.
Δεν έχει περάσει άλλωστε ένας μήνας από την ανακοίνωση, μέσω της οποίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να θεσπίσει νομοθεσία με στόχο να περιορίσει την αδειοδότηση -το αργότερο- στους τρεις μήνες και να διασφαλίσει πως όλα τα κτίρια των κρατών-μελών θα είναι έτοιμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.
Με αυτόν τον τρόπο, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, υποχρεώνει τους “27” σε γενναία μέτρα, προωθώντας την καθαρή ηλιακή ενέργεια, ως ένα μέτρο άμεσο και επιτακτικό, για έναν επιμέρους και εξίσου σημαντικό στόχο, στον δρόμο της κλιματικής ουδετερότητας που είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων τριών δεκαετιών.
Τι σημαίνει, όμως, “υποχρεωτικά” φωτοβολταϊκά; Σύμφωνα με το REPowerEU, η εγκατάσταση υποχρεωτική για όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. έως το 2026, για όλα τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 τ.μ. έως το 2027, καθώς και για όλα τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2029. Παράλληλα, η Ε.Ε. θα διασφαλίσει οι η νομοθεσία εφαρμόζεται πλήρως σε όλα τα κράτη μέλη, επιτρέποντας στους καταναλωτές σε πολυκατοικίες να ασκούν αποτελεσματικά το δικαίωμά τους στη συλλογική ιδιοκατανάλωση, χωρίς αδικαιολόγητο κόστος.
Επίσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα συνεργαστούν για να συσταθεί τουλάχιστον μία Ενεργειακή Κοινότητα σε κάθε Δήμο με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, καθώς και να διασφαλίσουν ότι τα ενεργειακά φτωχά και ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια, μέσα από π.χ. εγκαταστάσεις σε κοινωνικές κατοικίες, Ενεργειακές Κοινότητες, ή μέσω χρηματοδοτικής στήριξης για δικές τους εγκαταστάσεις. Την ίδια ώρα, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρά πλαίσια στήριξης για εγκατάσταση συστημάτων σε ταράτσες, μεταξύ άλλων σε συνδυασμό με αποθήκευση ενέργειας και αντλίες θερμότητας, με βάση προβλέψιμους χρόνους απόσβεσης που θα είναι μικρότεροι από τα 10 χρόνια.
Πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα – Γιατί είναι ανάγκη και “ευκαιρία” να βιαστούμε
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε ραγδαίες και δομικές αλλαγές. Επιβάλλεται μία βαθιά τομή στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ χρειάζονται δραστικές ενέργειες κόντρα σε γνωστές παθογένειες του παρελθόντος που θα πρέπει να εξαλειφθούν. Φαινόμενα όπως γραφειοκρατία, διοικητικά εμπόδια και κάθε ολιγωρία, τώρα, οφείλουν να προσπεραστούν, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρηματοδότηση ηλιακών συστημάτων και την προάσπιση των ευάλωτων νοικοκυριών.
Όλα αυτά, τη στιγμή που η κλεψύδρα αδειάζει σε βάρος μας, τα δεδομένα “φωνάζουν” για γενναίες αποφάσεις και άμεσα μέτρα, σε έναν -ακόμη- τομέα όπου επιτάσσει σαφώς πιο γοργούς ρυθμούς. Παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση των ηλιακών στεγών (φωτοβολταϊκά στις Στέγες – 2009-2019, θεσμικό πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή – 2014, νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες -2018), η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω. Έλλειψη χρηματοδότησης και κινήτρων, προβλήματα στο θεσμικό πλαίσιο και άλλα εμπόδια, κρατούν την Ελλάδα στο θλιβερό μονοψήφιο ποσοστό (κάτω του 9%) σε εγκαστάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακά συστήματα, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Greenpeace, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, τόνισε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 την ανάγκη για στροφή στην καθαρή ηλιακή ενέργεια με έμφαση στα μικρά φωτοβολταϊκά στα κτίρια.
Μία στροφή, που, εκτός από αδιαπραγμάτευτη αρχή στον ενεργειακό μονόδρομο της Ε.Ε, τη δεδομένη περίοδο αποτελεί και σημαντική ευκαιρία για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.
Free Solar: Ηλιακή ενέργεια για κάθε στέγη
Κάθε πολίτης, λοιπόν, που ψάχνει τρόπους για να απαλλαγεί ή να αποφορτιστεί από τις υπέρογκες χρεώσεις, τις δυσνόητες και κυρίως επώδυνες ρήτρες προσαρμογής, τα υψηλά κόστη προμήθειας, βρίσκει διέξοδο σε μία τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία για αυτοπαραγωγή ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες, εξοικονομώντας χρήματα χρημάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια.
Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και η Genervest κάνουν την ηλιακή ενέργεια προσιτή για όλους με το πρόγραμμα FREE SOLAR, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους οικιακό σύστημα φωτοβολταϊκών χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Ένα πρόγραμμα που αλλάζει τα -μη ευνοϊκά μέχρι σήμερα- δεδομένα στις επενδύσεις, κινητοποιώντας πολίτες, φορείς αλλά και το ίδιο το κράτος, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές, τόσο στο θεσμικό πλαίσιο όσο και στο πεδίο της χρηματοδότησης και δημιουργώντας ένα πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή σε Στέγες ή Ενεργειακές Κοινότητες.
Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές ενώσεις, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.α., το FREE SOLAR επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για πιο άμεση και εύκολη χρηματοδότηση.
Greenpeace και Genervest, συμμαχούν με έναν κοινό στόχο, τη δημιουργία ενός φιλικού πλαισίου για επενδύσεις σε μικρά συστήματα αυτοπαραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες θα πραγματοποιούνται με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο και ανταγωνιστικό επιτόκιο,
FREE SOLAR: Πρώτη στάση, Θεσσαλία
Η πρώτη πιλοτική υλοποίηση του FREE SOLAR για οικιακά φωτοβολταϊκά με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης θα γίνει στη Θεσσαλία και ήδη οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ανοίξει για τα πρώτα 20 νοικοκυριά.
Η Genervest συνεργάζεται με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) προκειμένου να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να βοηθήσουν τα 20 ωφελούμενα νοικοκυριά να αποκτήσουν εύκολα το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό. Τα έργα θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα της Genervest ως ένα ενιαίο έργο της ΕΣΕΚ και θα αναζητήσουν χρηματοδότηση από μικρούς και μεγάλους επενδυτές.
Η ΕΣΕΚ και η Genervest, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες και εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγκατάστασης στον χώρο τους. Όσα νοικοκυριά δεν διαθέτουν κατάλληλη οροφή, είναι επίσης ευπρόσδεκτα να υποβάλλουν αίτηση. Η Genervest και η ΕΣΕΚ θα ξεκινήσουν διαδικασίες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου συλλογικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) με παρόμοια οφέλη και για συμμετέχοντες που επιθυμούν να γίνουν μέλη της κοινότητας.