10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Χαμόγελο του Παιδιού: “Εξαφανίσεις Παιδιών: Τι πρέπει να προσέχω;” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Με αφορμή τις δύο πρόσφατες ιδιαίτερα ανησυχητικές εξαφανίσεις των 10χρονων κοριτσιών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιούργησε μία εκπομπή σχετική με το φαινόμενο των Εξαφανίσεων.

Με εμπειρία πολλών χρόνων στον τομέα των εξαφανίσεων οι  ψυχολόγοι του Οργανισμού περιγράφουν το φαινόμενο και δίνουν απαντήσεις στις πιο έντονες ανησυχίες  και σε κρίσιμα ερωτήματα γονέων.  Επίσης, παρέχει πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν όλοι οι γονείς για την πρόληψη του φαινομένου  όπως οι φυγές εφήβων αλλά και την άμεση αντιμετώπιση ανησυχητικών εξαφανίσεων μικρών παιδιών.

Τέλος, έμφαση δίνεται στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 (24 ώρες καθημερινά, δωρεάν και ανώνυμα) η οποία  στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς  με σκοπό την ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη και την αντιμετώπιση οποιασδήποτε περιστατικού εξαφάνισης Παιδιού.

Δείτε τη σχετική εκπομπή στο παρακάτω link:

Τα τελευταία χρόνια, (σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ”το Χαμόγελο του παιδιού”) μόνο λίγα δεν μπορούν να θεωρηθούν τα παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό, όσων αναφέρουμε , είναι ότι μόνο για το έτος 2019, πραγματοποιήθηκαν 129 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών.

Ειδικά, όσον αφορά τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να θεωρηθεί η δράση του στην εύρεση ανηλίκων, ειδικά με το Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης Amber Alert Hellas.

Τι είναι το Amber Alert

Το Amber Alert Hellas είναι το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Amber Alert Hellas συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σχετικά με αυτό. Για να επιτευχθεί αυτό στο Πρόγραμμα συμμετέχει πλήθος φορέων (κρατικών ιδιωτικών, εθελοντικών) με τον κάθε ένα από αυτούς να επικοινωνεί τα στοιχεία του αγνοούμενου παιδιού και κάποιες άλλες βασικές πληροφορίες μέσα από τα μέσα που διαθέτει π.χ. τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spots, αναρτήσεις στο Facebook, αποστολή SMS, ανακοινώσεις στις οθόνες αεροδρομίων κ.λ.π..

Σήμερα στο Amber Alert Hellas συμμετέχουν 61 φορείς, ενώ η δράση του ξεκίνησε το 2007.

Σε ποιες περιπτώσεις ενεργοποιείται

Οι περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων για τις οποίες μπορεί να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas θα πρέπει να εκτιμώνται συλλογικά και να διαθέτουν κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Μικρή ηλικία του παιδιού/παιδιών.
  • Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού.
  • Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού.
  • Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.

Πόσα παιδιά εξαφανίστηκαν το 2019

Κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως και 31/12/2019 ο Οργανισμός δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000», εκατόν είκοσι εννέα (129) αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:

  • 74 (57,36%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
  • 3 (2,33%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
  • 2 (1,55%) αρπαγές από τρίτο πρόσωπο
  • 38 (29,46%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
  • 12 (9,3%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Από τις παραπάνω περιπτώσεις οι είκοσι εφτά (27) αφορούσαν σε παιδιά πρόσφυγες μετανάστες και πιο συγκεκριμένα:

  • 4 (14,82%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
  • 1 (3,7%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
  • 11 (40,74 %) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
  • 11 (40,74 %) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

Πόσα παιδιά βρέθηκαν

Από εκατόν είκοσι εννέα (129) περιστατικά που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό και είτε παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες, είτε δόθηκαν κατευθύνσεις για το χειρισμό τους , βρέθηκαν τα 108 (83,72%) παιδιά, ενώ σε 3 (2,33%) περιστατικά διεκόπη η επικοινωνία και 18 (13,95%) περιστατικά εξακολουθούν να αναζητούνται.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ