Στο επίκεντρο επιστημονικής διημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά βρέθηκαν οι νέες μέθοδοι θεραπείας διαφόρων μορφών καρκίνου. Σημαντικό “όπλο” στα χέρια των επιστημόνων που εξασφαλίζει διάρκεια και ποιότητα ζωής στους ασθενείς με καρκίνο είναι πλέον η ανοσοθεραπεία που πολλές φορές εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία.
Στην επιστημονική ημερίδα, που οργάνωσαν οι ογκολογικές κλινικές του νοσοκομείου Χανίων και του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου σε συνεργασία με το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, παρουσιάστηκαν τα “όπλα” που μπορούν να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην αντιμετώπιση νεοπλασματικών νοσημάτων.
«Εστιάζουμε πλέον στην εξατομίκευση της θεραπείας των ασθενών σε όλους τους καρκίνους και αυτό ισχύει και για τον καρκίνο του μαστού. Έχουν έρθει στα χέρια μας νέα, πολύ δραστικά φάρμακα, τα συζευγμένα μονοκλωνικά αντισώματα και αυτά περιλαμβάνουν ένα αντίσωμα που πάει και κουμπώνει σαν υποδοχή επάνω στο κύτταρο και μαζί του κουβαλάει και ένα κομμάτι χημειοθεραπείας, σκοτώνει το κύτταρο και τα γειτονικά. Κι αυτό φτιάχνει ένα καλό αποτέλεσμα, μια θεραπεία η οποία είναι και με λιγότερες παρενέργειες από την κλασική γιατί είναι αντίσωμα και χημειοθεραπεία μαζί», δήλωσε η διευθύντρια της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Ιλιάδα Μπομπολάκη.
Τα τελευταία χρόνια η ιατρική κοινότητα εφαρμόζει κατά περίπτωση έναν μηχανισμό δράσης νεότερων φαρμάκων που ενεργοποιούν το ανοσολογικό σύστημα του ασθενούς ώστε να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει τον καρκίνο.
Σύμφωνα και με τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκο Ανδρουκάκη, «αυτό που έχει κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια είναι η ανοσοθεραπεία. Άλλαξε τη φυσική πορεία σε πολλές νόσους, όχι σε όλες και όχι για όλους τους ασθενείς, όμως σε συγκεκριμένες κατηγορίες καρκίνου υπάρχουν ομάδες ασθενών που ωφελούνται και σε ό,τι αφορά τη διάρκειας της ζωής τους και σε ό,τι αφορά την ποιότητα».
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας ακόμα επιθετικός τύπος καρκίνου. Ακόμη και σε αυτή τη μορφή του, στοχευμένες μέθοδοι θεραπείας μπορεί να δώσουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Όπως σημειώνει η κ. Μπομπολάκη, «στην πρώιμη νόσο βάζουμε κάποια φάρμακα αλλά όχι όλα γιατί είναι πρώιμη νόσος και συνήθως αντιμετωπίζεται με άλλο τρόπο. Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία στη μεταστατική νόσο που είναι αυτό που θέλουμε να σκοτώσουμε. Υπάρχουν γυναίκες που καταφέρνουν να εξαφανίσουν πλήρως την ασθένειά τους, κάτι που παλιότερα δεν το βάζαμε στο μυαλό μας καθόλου».
Το κεντρικό μήνυμα, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «είναι ότι κάθε χρόνο είμαστε και καλύτερα, τόσο στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και στον τομέα της θεραπείας, τα νεότερα δεδομένα και τα νεότερα “όπλα” που έχουμε στη διάθεσή μας. Απέχουμε πολύ από το να λύσουμε το πρόβλημα, όμως κάθε φορά είμαστε ένα βήμα μπροστά».
Οι σύγχρονες θεραπείες του καρκίνου ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα μοντέλα και τα αποτελέσματά τους αφενός παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός ασθενούς και αφετέρου του εξασφαλίζουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.
«Σε αρκετούς καρκίνους έχει αποδειχτεί ότι ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας δίνει καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι μόνο η χημειοθεραπεία ή μόνο η ανοσοθεραπεία., π.χ. καρκίνος του πνεύμονα», είπε από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης, με την κ. Μπομπολάκη να σημειώνει ότι «για έναν καρκίνο του μαστού, που είναι σχετικά επιθετικός αλλά με τα νεότερα φάρμακα έχει πολύ καλή πια πρόγνωση, έχουμε πολλά όπλα που παρατείνουν την καλή ζωή και τη διάρκεια της ζωής των ασθενών».
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Νίκο Ανδρουλάκη, τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης εφαρμόζουν όλες τις νέες θεραπευτικές μεθόδους χωρίς να αναγκάζουν όσους πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα ή σε νοσοκομεία της Αθήνας.