Σκέψεις για εφαρμογή τέλους ύψους 0,50 ευρώ σε κάθε καταθετικό λογαριασμό, προκειμένου ο δικαιούχος να έχει τη δυνατότητα να κάνει πληρωμές, να έχει χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, κ.ά., επεξεργάζονται, οι τράπεζες, επεκτείνοντας τη σχετική ρύθμιση που έως σήμερα αφορούσε μόνο λογαριασμούς επιχειρήσεων και σε ιδιώτες.
Παρότι κάθε μεταφορά χρημάτων, ή πληρωμή λογαριασμών χρεώνεται με συγκεκριμένη τιμολόγηση, πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA, αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρήκαν νέο τρόπο να αυξήσουν την κερδοφορία τους που ασθμαίνει, καθώς δεν αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων, ενώ ταυτόχρονα το μέτρο εκτιμάται πως θα συμβάλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς πολλοί δικαιούχοι θα αναγκαστούν να κλείσουν λογαριασμούς ανενεργούς ή με μικρά υπόλοιπα.
Η πάγια χρέωση της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα, όπως λένε οι πληροφορίες θα αφορά τους λογαριασμούς καταθέσεων που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά., αλλά όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.
Ως παράλληλο κέρδος, το μέτρο εκτιμάται πως θα επιφέρει αύξηση των κερδών και από την στροφή των καταθετών στα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει οι συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για προαγορά πακέτων από 2 έως 10 ευρώ τον μήνα ή 25 ευρώ τον χρόνο που περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό δωρεάν κινήσεων (μεταφορές, εμβάσματα, πάγιες εντολές, αναλήψεις, συνδρομές καρτών κ.ά.).
Καθώς, τέλος, οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών, το μέτρο κρίνεται ως απαραίτητη απάντηση.
Το νέο χαράτσι, εκτιμούν όσοι γνωρίζουν, θα πάρει αρκετό καιρό έως ότου επιβληθεί καθώς η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.) και θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση ο τρόπος εφαρμογής του.
Φωτογραφία: Mathieu Stern / Unsplash