12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ψήφισμα αλληλεγγύης ΕΛΜΕ Χανίων για τον Μεχμέτ Τσελίκ

Ημερομηνία:

Με ψήφισμά της η ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Κούρδο μετανάστη Μεχμέτ Τσελίκ:

Στις 24/9/2021, 149 πρόσφυγες με προορισμό την Ιταλία, φτάνουν αναγκαστικά νότια των Χανίων, αφού βρέθηκαν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Μια προσφυγισσα έχασε τη ζωή της.

Όπως συμβαίνει πάντα, κάποιοι κατηγορούνται ως διακινητές με βάση τις συνοπτικές ανακρίσεις και το “nationality profiling” της ΕΛ.ΑΣ, τις περισσότερες φορές χωρίς διερμηνέα και χωρίς να ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Αυτή τη φορά ανάμεσα στους “ενόχους” ο 36χρονος Μεχμέτ Τσελίκ, Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας από την Τουρκία, ο οποίος καταδικάστηκε σε 155 χρόνια φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. Πρόκειται για εξ ορισμού πολιτικό πρόσφυγα, το 2006 σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του, μέσα στο σπίτι τους, η αδερφή του, ο αδερφός του και ο κουνιάδος του από ένοπλους των τουρκικών αρχών. 

Μετά από δύο χρόνια άδικης κράτησης στις φυλακές της Αγιάς, αθωώνεται στο Εφετείο Χανίων, στις 8 /12/2023.

Ενώ λοιπόν αθωώνεται για το αδίκημα της διακίνησης, αλλά και της παράνομης εισόδου στη χώρα, τη στιγμή που νόμιζε ότι αποφυλακίστηκε, μεταφέρεται στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων όπου και κρατείται μέχρι σήμερα, με εντολή του αστυνομικού διευθυντή Χανίων. Οι λόγοι για τους οποίους κρατείται είναι επειδή “σε βάρος του συντρέχει κίνδυνος διαφυγής, αφού στερείται μόνιμου καταλύματος καθώς και κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ εξακολουθεί να παραμένει παράνομα στη χώρα”.

Δίχως να αφεθεί ουσιαστικά ποτέ ελεύθερος, ο εγκλεισμός του Τσελίκ γίνεται ακόμα χειρότερος. Η συνθήκη της ανελευθερίας μέσα σε μια φυλακή για έναν άνθρωπο που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, γίνεται ακόμα πιο σκληρή όταν χώρος κράτησης αποτελεί ένα κελί ενός αστυνομικού τμήματος. Ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει αναγνωρίσει πως τα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων δεν είναι κατάλληλα, πέραν της πολύ σύντομης κράτησης. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται σήμερα είναι οι εξής : έλλειψη πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους, προαυλισμό, φυσική πηγή φωτός και χωρίς ιδιωτική ζωή. Δεν του δόθηκαν ούτε βασικά προϊόντα υγιεινής, όπως οδοντόβουρτσα, ούτε ρουχισμός. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε διερμηνέα και δεν παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής ή ψυχολογικής φύσεως.

Από την μεριά του ο Μεχμέτ Τσελίκ έχει κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αίτημα ασύλου, δήλωση μόνιμης κατοικίας που θα φιλοξενηθεί, κάνοντας πλέον φανερό πως η κράτησή του αποτελεί κάποιου είδους τιμωρία, με ωστόσο εξαιρετικά δυσανάλογες και επαχθείς συνέπειες στο πρόσωπό του.

Ο Μεχμέτ Τσελίκ μετρά πάνω από δύο μήνες στο κρατητήριο Χανίων, έχοντας ήδη χάσει δυόμιση χρόνια από τη ζωή του.

Για ποιον λόγο λοιπόν κρατείται; Με ποιανού ευθύνη ένας άνθρωπος που δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα περνά αυτό τον Γολγοθά από τις ελληνικές αρχές;

Στεκόμαστε πλάι στον Μεχμέτ Τσελίκ, Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα από την Τουρκία και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του.

Καταδικάζουμε την εκδικητική στάση των ελληνικών αρχών και ζητάμε να εφαρμοστούν οι διεθνείς κανονισμοί για την προστασία της ζωής των προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ