12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Όλιβερ Στόουν: Ήρωας ο Σνόουντεν, μοναδικός ο Τσίπρας

Ημερομηνία:

Σκληρή κριτική στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αλλά και στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο για την πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ όσο και για τη στάση τους απέναντι στον Σνόουντεν, άσκησε ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.«Για μένα, ο Σνόουντεν είναι ήρωας, γιατί μας αποκάλυψε μυστικά που αφορούν όλους μας, μυστικές παρακολουθήσεις που συμβαίνουν από το 2003», ανάφερε ο Στόουν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια του φετινού 48ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία, με αφορμή την προβολή της ολοκληρωμένης κόπιας τής ταινίας του, «Αλέξανδρος», που, με τη νέα της εκδοχή διαρκεί 3,5 ώρες.
«Θα έπρεπε να του δοθεί η αμερικανική υπηκοότητα και να εξατάσουμε όλα αυτά που μας αποκάλυψε για τις μυστικές υπηρεσίες, να σταματήσει αυτή η παρουσία του Μεγάλου Αδελφού», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για την πρόσφατη, δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» (σσ. σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), ο διάσημος σκηνοθέτης αναφέρθηκε διεξοδικά στον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία του ψυχρού πολέμου, τονίζοντας πως ο Τρούμαν ξεκίνησε τον ψυχρό πόλεμο με την ανάμιξη της Αμερικής στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. «Η Αμερική φοβόταν τον κομμουνισμό, γι’ αυτό και αναμίχθηκε στον ελληνικό εμφύλιο. Παρόμοια ανάμιξη είχε και στη δικτατορία στη δεκαετία του ’60, υποστηρίζοντας τον Παπαδόπουλο. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε παγκόσμια και στις επόμενες δεκαετίες. Με το τέλος του κομμουνισμού, η Αμερική βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να συνεχίσει τον ψυχρό πόλεμο, αλλά και να επιβληθεί ως η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο, χωρίς κανένας να της αντιστέκεται», ανέφερε.

«Κάποτε είχαμε τον ψυχρό πόλεμο, που τον άρχισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ανάγκασαν τη Σοβιετική Ένωση να ακολουθήσει», τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δεν χρειαζόταν. Απλά, ήθελαν να τρομάξουν τη Σοβιετική Ένωση και να μπορέσουν να παραμείνουν η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο. Αν ζούσε ο Ρούζβελτ, η ιστορία θα είχε αλλάξει εντελώς. Με τη πτώση του σοσιαλισμού, οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον ψυχρό πόλεμο. Συνεχίζουν να θέλουν να είναι η μοναδική υπερδύναμη και να ελέγχουν τον κόσμο. Ο Ομπάμα με απογοήτευσε. Αρχικά πιστεύαμε πως θα έφερνε την αλλαγή, πως θα γινόταν ένας άλλος Ρούζβελτ, αλλά γρήγορα μας απογοήτευσε.

Συνεχίζει τα ίδια, εγκρίνει τις παράνομες παρακολουθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι ντροπή που αντί να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν και να καταργήσει αυτές τις παρακολουθήσεις ασχολείται με το πώς θα συλλάβει τον Σνόουντεν. Πιέζουν όλες τις χώρες να μη του δώσουν άσυλο και να τον παραδώσουν στην Αμερική. Όλες οι χώρες, με εξαίρεση μερικές στη Λατινική Αμερική, φοβούνται να του προσφέρουν άσυλο. Ο Φρανσουά Ολάν, παρόλο που παρουσιάζεται ως σοσιαλιστής, φοβάται να του δώσει άσυλο…».

Σε άλλη ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Όλιβερ Στόουν, μίλησε με θέρμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον θαυμάζω, είναι ένας πράγματι ανεξάρτητος άνθρωπος, ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα, που τολμά να πάρει μια θέση, που αντιτίθεται στα αμερικανικά συμφέροντα και που ο λόγος του ακούγεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ