Ισχυρισμός:
Δικαστήριο στη Λισαβώνα εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία στον κορωνοϊό οφείλονται μόλις το 0.9% των θανάτων που επίσημα ανακοινώνονται από τις πορτογαλικές αρχές αποδεικνύοντας πρακτικά ότι η πανδημία είναι απάτη.
Συμπέρασμα:
Η απάντηση του διοικητικού δικαστηρίου της Λισαβώνας για το οποίο γίνεται λόγος στα υπό εξέταση άρθρα δεν ασχολήθηκε, άμεσα ή έμμεσα με την αποτίμηση του συνολικού αριθμού θανάτων στη χώρα οι οποίοι οφείλονταν στην COVID-19, ούτε δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών στη χώρα από COVID-19 είναι μόνο 152. Το δικαστήριο απάντησε σε αίτημα πολιτών για πρόσβασης σε έγγραφα κρατικών υγειονομικών αρχών της Πορτογαλίας και ο αριθμός που δόθηκε για θανάτους από COVID-19 αφορούσε ένα μικρό υποσύνολο των συνολικών καταγεγραμμένων θανάτων στη χώρα στις οποίες χρειάστηκε πιστοποιητικό θανάτου από αρμόδιο κρατικό υπάλληλο. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 δεν απαιτεί διενέργεια νεκροψίας, επομένως ενώ τα καταχωρημένα πιστοποιητικά θανάτου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ήταν 152, οι συνολικοί καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19 στη Πορτογαλία, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ήταν περίπου 16 χιλιάδες.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι δικαστήριο στη Λισαβώνα εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία στον κορωνοϊό οφείλονται μόλις το 0.9% των θανάτων που επίσημα ανακοινώνονται από τις πορτογαλικές αρχές αποδεικνύοντας πρακτικά ότι η πανδημία είναι απάτη. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.
Παραδείγματα: pronews.gr, Pronews TV, anixneuseis.gr, neakeratsiniou.blogspot.com, triklopodia.gr, oimaskespeftoun.blogspot.com, emperorsclothes.gr, widegenerationinformation.blogspot.com
Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:
Εκατοντάδες κοινοποιήσεις εντοπίζονται και σε ανάρτηση του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Αρβανίτη:
Τι ισχύει
Οι αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα αποτελούν στην ουσία μεταφορά πληροφοριών από άρθρα στην αγγλική και πορτογαλική γλώσσα. Στις εν λόγω πηγές γίνεται αναφορά σε απόφαση ενός διοικητικού δικαστηρίου στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας η οποία εκδόθηκε το Μάιο του 2021, και την οποία μπορείτε να βρείτε ολόκληρη εδώ.
Το δικαστήριο εξέτασε μία περίπτωση αιτήματος «πρόσβασης σε έγγραφα» που απηύθυναν πολίτες προς το πορτογαλικό Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας, ζητώντας μία σειρά από 18 έγγραφα – μελέτες, εκθέσεις, γνωμοδοτήσεις και δημοσιεύσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος σχετικά με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο του δικαστηρίου, οι αρχές απάντησαν αρνητικά στα περισσότερα από τα αιτήματα, καθώς δεν επρόκειτο για έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αυτές. Στο σώμα της απόφασης επισυνάφθηκε και το σχετικό αίτημα, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής:
– Πληροφορίες/αναφορά σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στην Πορτογαλία, από την έναρξη της λεγόμενης πανδημίας, που προκλήθηκαν από λοίμωξη SARS-CoV-2, με αντικειμενική και νόμιμη εξακρίβωση της αιτίας θανάτου μέσω νεκροψίας των πτωμάτων
– Πληροφορίες/αναφορά σχετικά με τον αριθμό των θανάτων στην Πορτογαλία, από την έναρξη της λεγόμενης πανδημίας, που προκλήθηκαν από λοίμωξη SARS-CoV-2, με την αιτία θανάτου να έχει προσδιοριστεί αποκλειστικά με τη δοκιμασία PCR.
Σχετικά με τα παραπάνω, στις 19-04-2021 οι αιτούντες έλαβαν την εξής απάντηση:
Μετά από ανάλυση αντιγράφων της βάσης δεδομένων SICO από την 01-01-2020 έως τις 18-04-2021, έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε μέχρι στιγμής τις ακόλουθες κατανομές:
Μεταξύ 2020 και 2021 εκδόθηκαν 152 πιστοποιητικά θανάτου από ιατρούς που εργάζονται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης των οποίων η βασική αιτία θανάτου οφειλόταν στην COVID-19, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή:
Από τα 152 πιστοποιητικά θανάτου, σε 132 θανάτους η υποκείμενη αιτία ήταν U071 (COVID 19-προσδιορισμένος ιός) και σε 20 θανάτους η υποκείμενη αιτία ήταν U072 (COVID 19-δεν έχει προσδιοριστεί εργαστηριακά).
Από τα 152 πιστοποιητικά θανάτου, 148 θάνατοι απαλλάχθηκαν από τη διενέργεια αυτοψίας, και, από αυτούς, σε 129 θανάτους η υποκείμενη αιτία θανάτου ήταν U071 και σε 19 θανάτους η υποκείμενη αιτία θανάτου ήταν U072.
Από τους 152 θανάτους, 4 θάνατοι δεν απαλλάχθηκαν από την αυτοψία, σε 3 θανάτους η υποκείμενη αιτία θανάτου ήταν U071 και σε 1 θάνατο η υποκείμενη αιτία θανάτου ήταν U072.
Όπως εξήγησε η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) στον οργανισμό διασταύρωσης γεγονότων Observador, πιστοποιημένο μέλος του IFCN, αυτό είναι το «μικρότερο μέρος» των γιατρών που πιστοποιούν τους θανάτους από COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, γεγονός το οποίο εξηγεί και τον μειωμένο αριθμό θανάτων για τους οποίους εκλήθησαν για επιβεβαίωση. Η DGS ανέφερε επίσης ότι:
Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστοποιητικών θανάτου που εκδίδονται και αργότερα κωδικοποιούνται από την DGS εκδίδονται από γιατρούς συμβεβλημένους με το Υπουργείο Υγείας.
Η DGS επιβεβαίωσε στη σελίδα Observador αυτούς τους 152 θανάτους που αναφέρονται στην απόφαση, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό το δεδομένο δεν επιβεβαιώνει σε καμία περίπτωση ότι το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας είναι μόνο 152 άνθρωποι.
Όπως τονίζει η DGS μέχρι τις 18-04-2021 είχαν καταχωρηθεί 152 πιστοποιητικά θανάτου, που εκδόθηκαν από γιατρούς οι οποίοι υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με την COVID-19 ενώ μέχρι την ίδια ημέρα είχαν καταγραφεί συνολικά 16,945 θάνατοι από τον COVID-19 στην Πορτογαλία.
Κατά κανόνα, οι γιατροί του Υπουργείου Υγείας καλούνται να παρέμβουν και να συνεργαστούν στη διαδικασία πιστοποίησης της αιτίας θανάτου όταν υπάρχουν υποψίες ότι ένα έγκλημα οδήγησε στο θάνατο, αν για παράδειγμα υπάρχουν ενδείξεις βίαιου θανάτου. Η DGS διευκρίνισε στη σελίδα Observador πως:
Oι ιατρικού αλλά και νομικού περιεχομένου νεκροψίες που πραγματοποιούνται από γιατρούς που εργάζονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιούνται σε καταστάσεις βίαιου θανάτου ή άγνωστης αιτίας, εκτός εάν υπάρχουν επαρκείς κλινικές πληροφορίες που συναρτώνται με τα άλλα στοιχεία, και μας επιτρέπουν να συμπεραίνουμε με ασφάλεια ότι δεν υπάρχει υποψία για έγκλημα.
Στην πράξη, αυτές οι ιατρικές-νομικές αυτοψίες χρησιμεύουν ως «υποστήριξη για ποινικές έρευνες και, κατά κανόνα, δεν πραγματοποιούνται σε καταστάσεις φυσικού θανάτου από την COVID-19».
Σύμφωνα με την πορτογαλική νομοθεσία (Δ.-Ν. 274/99, N. 141/99, N. 45/2004, άρθρ. 194 Αστικού Κώδικα) η εξακρίβωση του θανάτου και η συμπλήρωση πιστοποιητικού θανάτου είναι ιατρική πράξη που μπορεί να διεξαχθεί από οποιονδήποτε επαγγελματία ιατρό με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον Πορτογαλικό Ιατρικό Σύλλογο, ανεξαρτήτως εργασιακής κατάστασης. Επομένως, η βάση δεδομένων SICO περιλαμβάνει δεδομένα που καταχωρούνται από γιατρούς που σχετίζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας, ή και γιατρούς που δεν έχουν σχέση με το κράτος.
Η καταχώριση της COVID-19 ως αιτίας θανάτου, δηλαδή, δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με αυτό, αλλά, «στην συντριπτική πλειοψηφία τους», όπως εξήγησε η ανωτέρω υγειονομική αρχή και στην ιστοσελίδα διασταύρωσης ειδήσεων Poligrafo (επίσης μέλους του IFCN), «τα πιστοποιητικά θανάτου συμπληρώνονται από ιατρούς συμβεβλημένους με το Υπουργείο Υγείας». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πολύ μικρό ποσοστό των θανάτων συνολικά συνοδεύεται από νεκροψία.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις θανάτου από COVID-19, εφόσον υπήρχε προηγούμενη διάγνωση της νόσου και δεν υπάρχει παράλληλα ένδειξη βίας, δεν αναμένεται να πραγματοποιείται αυτοψία στα αντίστοιχα θύματα. Έτσι, οι 152 περιπτώσεις θανάτου από COVID-19 που “πιστοποιήθηκαν” από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος του επίσημου αριθμού θανάτων λόγω πανδημίας κατά την ημερομηνία της απάντησης της DGS.
Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι το αίτημα παροχής πληροφοριών αφορούσε, όπως είδαμε, πληροφορίες “σχετικά με τον αριθμό των θανάτων (…) που προκλήθηκαν από λοίμωξη SARS-Cov2, με αντικειμενική και νόμιμη εξακρίβωση της αιτίας θανάτου μέσω νεκροψίας των πτωμάτων“, εκ των πραγμάτων περιόρισε τον αριθμό των περιπτώσεων μόνον σε εκείνες που είχαν πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο σε κανένα σημείο της απόφασής του δεν ασχολήθηκε με την αποτίμηση του συνολικού αριθμού θανάτων στη χώρα οι οποίοι οφείλονταν στην COVID-19 ούτε υπεισήλθε στο θέμα της εγκυρότητας διάγνωσης ή των διαγνωστικών μέσων ανίχνευσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Σημειώνεται, τέλος, ότι o εν λόγω ισχυρισμός γνώρισε ήδη μεγάλη διάδοση στην πορτογαλική και τη γαλλική γλώσσα γεγονός που οδήγησε σε κατάρριψη του από τους τοπικούς οργανισμούς ελέγχου γεγονότων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]
Συμπέρασμα
Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως η απάντηση του διοικητικού δικαστηρίου της Λισαβώνας για το οποίο γίνεται λόγος στα υπό εξέταση άρθρα δεν ασχολήθηκε, άμεσα ή έμμεσα με την αποτίμηση του συνολικού αριθμού θανάτων στη χώρα οι οποίοι οφείλονταν στην COVID-19, ούτε δείχνει ότι ο πραγματικός αριθμός νεκρών στη χώρα από COVID-19 είναι μόνο 152. Το δικαστήριο απάντησε σε αίτημα πολιτών για πρόσβασης σε έγγραφα κρατικών υγειονομικών αρχών της Πορτογαλίας και ο αριθμός που δόθηκε για θανάτους από COVID-19 αφορούσε ένα μικρό υποσύνολο των συνολικών καταγεγραμμένων θανάτων στη χώρα στις οποίες χρειάστηκε πιστοποιητικό θανάτου από αρμόδιο κρατικό υπάλληλο. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των καταγεγραμμένων θανάτων από COVID-19 δεν απαιτεί διενέργεια νεκροψίας, επομένως ενώ τα καταχωρημένα πιστοποιητικά θανάτου μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ήταν 152, οι συνολικοί καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19 στη Πορτογαλία, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ήταν περίπου 16 χιλιάδες.