Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων ξεκίνησε ως μία αναγκαιότητα. Καθηγητές που ανησύχησαν με την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής προέβαλλαν την ανάγκη δράσης στα σχολεία απέναντι στο φαινόμενο του φασισμού και την επιρροή που έχει στους νέους ανθρώπους και μεταξύ άλλων δράσεων αποφάσισαν και τη δημιουργία ενός σχολικού φεστιβάλ με χαρακτήρα αντιφασιστικό. Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο κατά σειρά Φεστιβάλ.
Αγώνας της Κρήτης facebook page Gallery
Με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και καθηγητών, από γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας και μία ποικιλία δράσεων, από προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών έως και θεατρική παράσταση το φεστιβάλ ήταν πολύχρωμο και ανατρεπτικό.
Οι μαθητές δεν κλήθηκαν απλά να συμμετάσχουν ως παρευρισκόμενοι αλλά να διαμορφώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους τη διοργάνωση και να δημιουργήσουν το υλικό το οποίο θ’ αποτελούσε το φεστιβάλ. Κι αυτό ακριβώς έκαναν. Η ουσία του φεστιβάλ, περά απ’ αυτό που έδειχνε, ήταν ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε. Η πορεία έως το φεστιβάλ, το γεγονός ότι συνέβη υπό συγκεκριμένους όρους ήταν η επιτυχία του.
Έργα ζωγραφικής και κατασκευές, γκράφιτι, αλλά και η μουσική, όλα έγιναν από μαθητές, είτε για το φεστιβάλ, είτε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Το Σάββατο μαθητές έφτιαξαν γκράφιτι και ακολούθησε συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα Άνω – Κάτω, Dragons, Once upon a time, Core, G crew ,XTaC , Punkinstan, What the Funk.
Στο Φουαγιέ του Πνευματικό Κέντρο παρουσιάστηκε έκθεση μαθητικής ζωγραφικής από γυμνάσια του νομού και έκθεση κατασκευών από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας. Για όσους το επιθυμούσαν μπορούσαν να παρακολουθήσουν εργαστήριο ζωγραφικής – σκίτσου και αφίσας.
Διάφορα λύκεια παρουσίασαν ξεχωριστά θέματα, όπως αυτό του εκκλησιαστικού λυκείου για τη «θεολογία της ετερότητας» ή το πρότζεκτ του Λυκείου Βάμου με θέμα «Μουσική και Κοινωνικά Κινήματα». Το Α’ ΕΠΑΛ Χανίων παρουσίασε θέμα για τη «Χρυσή Αυγή στα ΜΜΕ».
Έγινε προβολή ταινίων από την ομάδα του 2ου ΓΕΛ, με ταινίες που είχαν αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό χαρακτήρα ενώ την Κυριακή παρουσιάστηκε και το θεατρικό έργο «Τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου.
Και στις φωτογραφίες από τις διάφορες δράσεις που παρουσιάζουμε, η επιτυχία του φεστιβάλ δίνει ξεκάθαρα το ελπιδοφόρο μήνυμα: όχι ξανά φασισμός. Ποτέ ξανά.