To βιβλίο “Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας” παρουσιάστηκε στην Κάινα τη Δευτέρα 19 Αυγούστου σε εκδήλωση οργανωμένη από το Δήμο Αποκορώνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, την Ενορία Κάινας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάινας. Ομιλητές ήταν η Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος – ιστορικός και ο Βαγγέλης Κακατσάκης, συνταξιούχος δάσκαλος και συγγραφέας.H “Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας” είναι ένα ακόμη βιβλίο μνήμης του Ιάσονα Στυλιανού Μαυροματάκη, τελευταίου και επιτυχημένου προέδρου της άλλοτε Κοινότητας Κάινας Αποκορώνου, συνταξιούχου του ΟΤΕ, και συγγραφέα ενός επίσης σχετικού και αφιερωμένου στο χωριό του βιβλίου.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο, που αποτυπώνει τον οικισμένο χώρο και τις μεταβαλλόμενες κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών εικόνες της περιοχής, αποτέλεσμα επίπονης και ασφαλώς μακρόχρονης συλλογής στοιχείων.
Η ιστορική, αρχιτεκτονική και ανθρωπολογική πορεία της Κάινας από το 1800 περίπου ως σήμερα διανθίζεται με στοιχεία γλωσσολογικά, λαογραφικά και γενεαλογικά, χρήσιμα για πολλούς κοινωνικούς ερευνητές, ιστορικούς, λαογράφους, γλωσσολόγους, αλλά και για τους τεχνίτες και τους τεχνοκράτες μελετητές του παρελθόντος.
Η εισαγωγή στην ατμόσφαιρα του βιβλίου γίνεται με τις 54 φωτογραφίες των απόντων συγχωριανών του εξωφύλλου, ενώ η αφιέρωση στον πρόωρα χαμένο γιο του συγγραφέα υπενθυμίζει άλλη μια ευαίσθητη χορδή των περιεχομένων, αναδεικνύοντας ταυτοχρόνως πώς ο γονεϊκός πόνος μπορεί να μορφοποιηθεί σε πάθος έρευνας και σε πνευματική προσφορά με κοινωνική και εθνική σημασία.
Το βιβλίο περιέχει ιστορικά στοιχεία για το χωριό της Κάινας, την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των κατοικιών από το 1800 ως σήμερα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό με κατοικίες όλων των ‘ρυθμών’ και περιόδων και άλλες με φυσιογνωμίες Καϊνιανών. Οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες των σπιτιών συνδέονται με τους μαστόρους, που τα κατασκεύασαν, ενώ οι διασταυρώσεις των οικογενειών με τις επιγαμίες που καταγράφονται δίνουν πολύτιμα δημογραφικά στοιχεία στους ενδιαφερόμενους. Η «Γενεαλογία του ανθρώπινου δυναμικού του χωριού τους τελευταίους δύο αιώνες», η καταγραφή των οικογενειακών δέντρων και των γεναρχών συμπληρώνεται με ένα πλήρες Μητρώο Αρρένων της περιόδου 1841-1998.
Έτσι οι κάτοικοι γνωρίζουν τις ρίζες και τους δεσμούς αίματος που τους συνδέουν, συνειδητοποιούν την ταυτότητα και τα γνωρίσματα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Ανθρωπογνωσία και πατριδογνωσία μαζί, ταξίδι στο χρόνο και πρόταση για τη στάση μας απέναντι στον τόπο μας, στις ιστορικές μαρτυρίες και στους συνανθρώπους μας σε μια εποχή που όλα αλλάζουν ταχύτερα από άλλοτε αλλά οι καημοί και οι έννοιες των ανθρώπων πάντα ίδιες μένουν, στον αιώνιο αγώνα τους, στην αναμέτρησή τους με το «σκληρό ληξίαρχο», το χρόνο, για να θυμηθώ τον ποιητή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.