Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την εξέλιξη του κατώτατου μισθού. Οι νεότερες δηλώσεις Δαμανάκη αναθέρμαναν τα σενάρια περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, παρ’ όλες τις διαψεύσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη περί σχετικής αποκατάστασης των αδικιών από μία κυβέρνηση της αριστεράς προκάλεσαν αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες αντιμετώπισε με πυροσβεστική δήλωση το γραφείο Τύπου. Δεν υπάρχει «σταδιακά» για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, δηλώνει στο tvxs.gr ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Πάντως, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν σχεδόν νομοτελειακή μία μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων, όσο παραμένει στα σημερινά επίπεδα η ανεργία. Tου Βασίλη Κωστούλα
Υπάρχει θέμα
Μετά την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) Νίκου Χουντή ότι το 2014 θα επανεξεταστεί το σύστημα διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η Επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη δημιούργησε νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, η οποία δια στόματος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά διαψεύδει ότι επίκειται νέα συρρίκνωση του ρυθμιστή των εισοδημάτων.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, «η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές». Η ίδια συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις».
Άλλη διάσταση στις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ
Εν μέσω των αμφιβολιών για την «τύχη» του κατώτατου μισθού με βάση τα σημερινά δεδομένα, θόλωσαν τα νερά τοποθετήσεις του Γιάννη Δραγασάκη αναφορικά με τη στάση την οποία θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον θα συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς «θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% – 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών – (…) θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ (…) θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους…».
Αναλύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ.Δραγασάκης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού ίσως να μην είναι αμέσως δυνατή αν καθυστερήσει η αλλαγή της κυβέρνησης και συνεχιστεί περαιτέρω «η καταστροφή της οικονομίας». Αναφορικά με το «χαράτσι», είπε ότι θα καταργηθεί «για κάποιες κατηγορίες», όπως είναι οι άνεργοι. «Ό,τι αφορά δημοσιονομικό μέγεθος θα ήταν ανεύθυνο να πω: ‘καταργούμε αυτό’, χωρίς να πω τι θα βάλουμε στη θέση του. Εμείς θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε και την παιδεία και την υγεία κλπ», σχολίασε. Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «χωρίς τη λέξη ‘σταδιακά’ δεν έχει νόημα» η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα πριν το 2009.
Ακολούθησε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη στο ρ/σ Real, σύμφωνα με την οποία «πρώτ’ απ’ όλα υπάρχει δέσμευση σε σχέση με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και από εκεί και πέρα μια σταδιακή προσπάθεια αποκατάστασης των απωλειών όσον αφορά τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση καλύπτει και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ότι «δεν υπάρχει ‘σταδιακά’ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού».
Βολές ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών του, παίρνει πίσω τη δέσμευση για άμεση, με νόμο, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, και την αντικαθιστά με την ‘κούφια’ υπόσχεση για σταδιακή αποκατάσταση, αν και εφόσον η ελληνική οικονομία επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης». Σε ανάλογη ανακοίνωση προέβη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται «όλο και πιο μακριά από τις ανάγκες του λαού».
Καταλύτης ο αριθμός των ανέργων
Πάντως, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν προφανή την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού εκ των πραγμάτων, δεδομένου του αριθμού των ανέργων ο οποίος ξεπερνά το 1 εκατ. Χαρακτηριστική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αποστροφή του Πάνου Παναγιώτου στο tvxs.gr:
«Πλέον, τα οικονομικά μεγέθη που αποτελούν αντικείμενα των στόχων συμπιέζονται από μόνα τους προς τα κάτω. Είναι προφανές ότι ο κατώτατος μισθός θα μειωθεί περαιτέρω. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, από τη στιγμή που οι πραγματικοί άνεργοι ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατ.».
Πηγή: tvxs.gr
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.