«Ο Κύκλος της Πάτμου»: Να πως έφαγαν 9,5 εκατ. ευρώ από το δημόσιο Πηγή: «Ο Κύκλος της Πάτμου»: Να πως έφαγαν 9,5 εκατ. ευρώ από το δημόσιo

Στον σχηματισμό δικογραφίας για τρία κακουργήματα προχώρησε η Οικονομική Αστυνομία σε βάρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ο Κύκλος της Πάτμου» που όπως είχε αποκαλύψει το iefimerida έπαιρνε εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο για να επιδοτήσει απίστευτες ή και ανύπαρκτες δραστηριότητες.

Στην δικογραφία, 14 μέλη της αμαρτωλής ΜΚΟ κατηγορούνται για 3 κακουργήματα: κακουργηματική απάτη, απάτη εις βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες. Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., κατά την περίοδο 2000 έως 2010, στα ταμεία του «Κύκλου της Πάτμου» εισέρρευσαν συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ από δημόσιο χρήμα, ενώ στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων έχουν καταχωρηθεί 6,5 εκατ.

Τα μέλη του Κύκλου της Πάτμου κατάφερναν να πάρουν αυτά τα χρήματα από το δημόσιο για να χρηματοδοτήσουν απίστευτες δραστηριότητες, όπως κρουαζιέρες-συμπόσια σε Δούναβη, Αμαζόνιο ακόμα και την Αρκτική. Μάλιστα, φέρεται να έδωσαν 600.000 ευρώ για παγοθραυστικό, όπως είχε αναφέρει το iefimerida. Επισήμως, η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε στόχο τη σύνδεση της «θρησκευτικής συνείδησης με το περιβάλλον» και στα πλαίσια αυτά διοργάνωσε συνολικά εννέα πολυδάπανα συμπόσια (με πλοία στον Μισισιπή, τον Νείλο, τον Δούναβη, την Αρκτική και αλλού)

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σε συμπόσιο-κρουαζιέρα στην Κασπία, η ΜΚΟ επιχορηγήθηκε με μεγάλο ποσό, χωρίς όμως ποτέ να πραγματοποιηθεί το ταξίδι και χωρίς φυσικά να επιστραφεί το ποσό στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο «Κύκλος της Πάτμου» έχει εισπράξει 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού.

H ΕΛ.ΑΣ. έκανε έφοδο στις οικίες των μελών της «αμαρτωλής ΜΚΟ», κατέσχεσε στοιχεία, και άνοιξε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μόνο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό του «Κύκλου της Πάτμου» σε τράπεζα στο Λονδίνο εμφανίζονται εισροές 4,2 εκατ. ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά νομικά πρόσωπα, ελληνικά και ξένα, με τη μορφή χορηγίας. Το ποσό αυτό δεν είχε δηλωθεί. Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό Πηλίου το οποίο αγόρασε μέλος της ΜΚΟ μέσω off shore εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διατάχθηκε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των μελών της ΜΚΟ.

Τι λέει η Ελληνική Αστυνομία στο Δελτίο Τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχηματίσθηκε δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σε βάρος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για κακουργηματικής φύσεως απάτη,
για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος δεκατεσσάρων (14) ατόμων, μελών της Μ.Κ.Ο. αλλά και συγγενών τους, και εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων

Κατά την περίοδο 2000 – 2010, στη Μ.Κ.Ο. εισέρευσε συνολικά, το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων -Εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ

Από τον τραπεζικό λογαριασμό της Μ.Κ.Ο. είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της, για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.α.

Το υλικό που μελετήθηκε ξεπερνά τις 60.000 σελίδες, ενώ η ποινική δικογραφία τις 7.000 σελίδες και το διαβιβαστικό προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τις 250 σελίδες

Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.), για κακουργηματικής φύσεως αδικήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότησή της από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος δεκατεσσάρων (14) ατόμων, μελών της Μ.Κ.Ο. αλλά και συγγενικών τους προσώπων, για τα αδικήματα της κακουργηματικής απάτης και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες .

Ειδικότερα, η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισσισσιππή (2009), ενώ αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος σε νομικά πρόσωπα, διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες και κατασχέσεις, αναλύθηκαν τραπεζικά δεδομένα και φορολογικά στοιχεία εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων. Επίσης, σχετικά με την υπόθεση, κατέθεσαν εβδομήντα (70) άτομα (κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη και υπάλληλοι της Μ.Κ.Ο, Υπουργείων, Φορέων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, επιχειρήσεων κ.α.).

Σημειώνεται ότι το υλικό που μελετήθηκε υπερέβη τις 60.000 σελίδες, ενώ η ποινική δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ξεπέρασε τις 7.000 σελίδες. Από τη μελέτη του υλικού υπολογίστηκε ότι στη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. εισέρευσε συνολικά, κατά την περίοδο 2000 έως και 2010, το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό που ήταν καταχωρημένο στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ δεν εντοπίστηκαν εγγραφές για το υπόλοιπο ποσό.

Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας τραπεζικός λογαριασμός της Μ.Κ.Ο. σε υποκατάστημα ελληνικής τράπεζας στο Λονδίνο, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν εισροές συνολικού ύψους 4,2 εκατ. ευρώ από διάφορα εγχώρια και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα (κοινωφελή ιδρύματα, οργανισμοί, επιχειρήσεις κ.α.) με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.

Η Μ.Κ.Ο. έλαβε, επίσης, επιχορηγήσεις, από δυο Υπουργεία, χωρίς ωστόσο στην πρώτη περίπτωση να γίνει σχετική καταχώρηση στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων του σωματείου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το ποσό που εισπράχθηκε για τη διεξαγωγή του συμποσίου της Κασπίας (το οποίο και αναβλήθηκε), καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Εσόδων – Εξόδων, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στην Έκθεση Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή.

Ενδεικτικά, όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που έλαβε η Μ.Κ.Ο για την διοργάνωση συμποσίων, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • Για συμπόσιο στην Κασπία, η Μ.Κ.Ο. επιχορηγήθηκε με μεγάλο χρηματικό ποσό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπόσιο αναβλήθηκε με το πρόσχημα λόγων ασφαλείας που σχετίζονταν με την πολιτική κατάσταση στο Αζερμπαϊτζάν, χωρίς το αδιάθετο ποσό να επιστραφεί στο Υπουργείο.
  • Για συμπόσιο στον Αμαζόνιο, από την έρευνα προέκυψε ότι τα πραγματικά συνολικά έσοδα της Μ.Κ.Ο. για την τέλεση του συμποσίου υπερέβαιναν κατά πολύ τα καταχωρημένα στα λογιστικά βιβλία. Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό για το εν λόγω συμπόσιο τα έσοδα και τα έξοδα ήταν ισοσκελισμένα, γεγονός όμως που όπως προέκυψε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  • Για συμπόσιο στο Νείλο, η Μ.Κ.Ο. έλαβε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο. Επειδή το συμπόσιο αναβλήθηκε, με το πρόσχημα αναταραχών στην περιοχή, έπρεπε να δοθεί ως αποπληρωμή ρήτρας για την ακύρωση του ναύλου, χρηματικό ποσό. Ταυτόχρονα, το σωματείο απέσπασε κι άλλο χρηματικό ποσό, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, από ελληνική τράπεζα. Ενδεικτικό της πρόθεσης των μελών της Μ.Κ.Ο. να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, είναι το γεγονός ότι ενώ η αποπληρωμή της ρήτρας πραγματοποιήθηκε από τη δωρεά της ελληνικής τράπεζας, τα συγκεκριμένα παραστατικά υποβλήθηκαν ως δικαιολογητικά στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, όπως προέκυψε από το προανακριτικό υλικό, το ναυλοσύμφωνο μεταξύ της ναυτιλιακής εταιρείας και της Μ.Κ.Ο., καθώς και σχετικό τιμολόγιο, είχαν συνταχθεί μετά την απόφαση για την αναβολή του συμποσίου.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της παράνομης δραστηριότητας της Μ.Κ.Ο, είναι επίσης ότι:

  • Στα παραστατικά που υποβλήθηκαν για έλεγχο στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων: α) λειτουργικά έξοδα διαμερίσματος σε κεντρική περιοχή της Αθήνας, που αποτελούσε μόνιμη κατοικία μέλους της Μ.Κ.Ο., και όχι επίσημη έδρα του σωματείου, β) έξοδα αγοράς προϊόντων σούπερ-μάρκετ κ.λπ., καθώς και έξοδα γευμάτων σε εστιατόρια και γ) έξοδα μετακίνησης μέλους της Μ.Κ.Ο. και συγγενικών του προσώπων, για σκοπούς άσχετους με τη δραστηριότητα του σωματείου.
  • Η μη διενέργεια διαγωνισμών για προμήθειες, ενώ ακόμα και για τη μοναδική περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού, που αφορούσε στη ναύλωση αεροσκάφους από ξένη αεροπορική εταιρεία (για τη μεταφορά συμμετεχόντων συμποσίου), δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.
  • Η απευθείας ανάθεση έργου σε μέλη ή συγγενικά/φιλικά πρόσωπα μελών της Μ.Κ.Ο.
  • Η διαπίστωση πλήθους περιπτώσεων, κατά τις οποίες φυσικά πρόσωπα προσπορίζονταν οικονομικά οφέλη, ενώ ήταν μέλη της Μ.Κ.Ο., ως αμοιβές για παροχή υπηρεσιών προς το σωματείο.

Τέλος, σε έλεγχο που έγινε στον τραπεζικό λογαριασμό της Μ.Κ.Ο, προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατατέθηκε συνολικά ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως δεν αντιστοιχούσε με το ποσό που ήταν καταγεγραμμένο στο Βιβλίο Εσόδων-Εξόδων. Από το λογαριασμό αυτό είχαν πραγματοποιηθεί μεταφορές ποσών σε προσωπικούς λογαριασμούς, που διατηρούσαν μέλη της Μ.Κ.Ο. αλλά και συγγενείς τους, σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά, όπως διαπιστώθηκε, προορίζονταν για εξόφληση προσωπικών δανείων και ανακατασκευή ακινήτων, καθώς επίσης για τη λειτουργία off – shore εταιρείας που σχετίζεται με αγοραπωλησία και ανακαίνιση ακινήτων μελών της Μ.Κ.Ο.

Σε βάρος των κατηγορουμένων, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.

Πηγή: iefimerida.gr
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με αφορμή το ρεκόρ νεκρών από τροχαία στα Χανιά, οι ιστορικές καταβολές της έκφρασης “θυσία στον Μολώχ της ασφάλτου”

Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…

2 hours ago

Επίθεση Ανδρουλάκη προς την κυβέρνηση: Εξοντωτικές οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας

Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…

3 hours ago

Τάιλερ ΜακΜπέθ: «Ο Στέφανος Κασσελάκης θα γίνει μια μέρα ο επόμενος πρωθυπουργός»

Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…

3 hours ago

Η Άννα Βίσση χόρεψε σούστα και πεντοζάλι με τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης!

Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…

3 hours ago

“Το Αυγό”: Μεγάλη έρευνα του Bloomberg για την παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με ειδική αναφορά στο σκάνδαλο στα Χανιά | Βίντεο

Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…

3 hours ago

Εικόνες ντροπής στη Serie B: Οπαδοί της Γιούβε Στάμπια χαιρέτησαν ναζιστικά στο γκολ του δισέγγονου του Μουσολίνι

Εικόνες ντροπής εκτιλύχθηκαν σε ματς της ιταλικής Serie B καθώς μερίδα οπαδών της Γιούβε Στάμπια, πανηγύρισαν με…

4 hours ago

This website uses cookies.