Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο της «Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ Υπό Αναμονή Τοποθέτησης» σχετικά με τον διορισμό Εκλεγμένων Μελών ΔΕΠ.
Η παρατεταμένη καθυστέρηση του διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα ελληνικά πανεπιστήμια, με χρόνο αναμονής που προσεγγίζει τα τρία και πλέον έτη, έχει οδηγήσει τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης σε απόγνωση.
Τα πανεπιστήμια, υποστελεχωμένα, οδεύουν προς την κατάρρευση. Θεμελιώδη επιστημονικά αντικείμενα δεν διδάσκονται πλέον, ενώ η ποιότητα των ανώτατων σπουδών υποβαθμίζεται. Ερευνητικά κονδύλια και διεθνή προγράμματα παραμένουν αναξιοποίητα, ευκαιρίες για την ανάπτυξη της χώρας χάνονται. Το φαινόμενο της φυγής των επιστημόνων προς ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα του εξωτερικού έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Επιπλέον, η πρωτοφανής αυτή καθυστέρηση των διορισμών καταδικάζει και την επόμενη γενιά επιστημόνων: από το 2010 έχουν ανασταλεί οι προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ, γεγονός το οποίο εξανεμίζει κάθε επιστημονική και επαγγελματική προοπτική για τους νεώτερους και οδηγεί σε ένα αποτελματωμένο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Επτακόσια πενήντα περίπου εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ είναι μάρτυρες –με τη διττή έννοια του όρου– μιας ανάλγητης και αδιαφανούς πολιτικής εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που απειλεί την επιστημονική εξέλιξη και την προσωπική επιβίωση.
Το Υπουργείο, ενάντια σε κάθε λογική, αρνείται να ολοκληρώσει τη διοικητική διαδικασία της τοποθέτησης, καταφεύγοντας στη στερεότυπη ρητορική της μετάθεσης των ευθυνών σε άλλους. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2012 πραγματοποιήθηκαν 6000 διορισμοί στο Δημόσιο και κανένας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα, υιοθετεί πρακτικές που αντιβαίνουν σε κάθε λογική και στο περί δικαίου αίσθημα. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο ως άνω επισυναπτόμενο έγγραφο, το Υπουργείο:
• δεν δημοσιοποιεί την κατά σειρά προτεραιότητας λίστα των υπό διορισμό μελών ΔΕΠ, προκειμένου να διορίζει επιλεκτικά. Ο πρόσφατος «κατ’ εξαίρεση» διορισμός από τριετίας εκλεγμένου συναδέλφου στην πανεπιστημιακή κλινική του Ηρακλείου μαρτυρεί την αντικατάσταση της λίστας από πρακτικές παράτυπων και αδιαφανών τοποθετήσεων. Η επίκληση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για την άσκηση μιας κατάφωρα άδικης πολιτικής.
• διαπραγματεύεται την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των πανεπιστημιακών στα 70 έτη, ενδεχόμενο το οποίο και αναστείλει επ’ αόριστον τους διορισμούς. Καταδικάζει έτσι το νέο επιστημονικό δυναμικό σε αφανισμό, την έρευνα και την καινοτομία σε οπισθοδρόμηση και το ελληνικό πανεπιστήμιο σε μαρασμό.
Στην Αναφορά ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.