Στο ζήτημα της προστασίας των αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας της Κρήτης, αλλά και των Ιερών Ναών, αναφέρεται σε έγγραφό του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, και επισημαίνει ότι το εν λόγω ζήτημα «αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και προς τούτο τέθηκαν σε ισχύ τρεις υπουργικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες τα εκκλησιαστικά έργα τέχνης που φιλοτεχνήθηκαν από έτους 1830 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, τα εκκλησιαστικά και εν γένει θρησκευτικά έργα (ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, εν γένει γλυπτικής και κεντητικής, τα ιερά άμφια κλπ) καθώς και οι θρησκευτικές εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν από τον χρόνο της Αλώσεως (1453) μέχρι τη σύσταση του νεότερου Ελληνικού κράτους (1830), χαρακτηρίζονται ως έργα τέχνης που χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας και καλλιτεχνικά – ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αντίστοιχα.»
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής πρόληψης και καταστολής της συγκεκριμένης μορφής εγκληματικότητας σε βάρος των μνημείων και των έργων τέχνης εν γένει, έχει προβεί στην λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, και πιο συγκεκριμένα όσο αφορά στο ζήτημα της προστασίας των εκκλησιαστικών κειμηλίων η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας έχει εκδώσει την 3010/4/1038 βασική εγκύκλιο αλλά και με διαταγές σε περιοχές που εμφανίζεται έντονο το πρόβλημα.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται «έχουν δοθεί εντολές, οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων κλοπής εικόνων, αλλά και την πρόληψη φυγάδευσης κλαπέντων αντικειμένων σε συνεργασία με τις αρμόδιες Τελωνειακές και Λιμενικές Αρχές.»
Στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής προβλέπονται στοχευμένες δράσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης μέσα από διαδικασία χαρτογράφησης του εγκληματικού περιβάλλοντος για τον εντοπισμό εγκληματογόνων περιοχών.
Σε ότι αφορά στα περιστατικά που περιγράφει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός απαντά ότι «κατά το διάστημα από 01-01-2013 έως και 11-11-2013, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης επελήφθησαν 37 υποθέσεων κλοπής- διάρρηξης Ιερών Ναών εκ των οποίων εξιχνιάσθηκαν 18. Από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι 7 αφορούν βεβηλώσεις ναών εκ των οποίων εξιχνιάσθησαν 2.»
Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει ωστόσο ότι «πρέπει να ενταθούν οι αστυνομικές δράσεις και τα σχέδια να βελτιώνονται και να επικαιροποιούνται, σύμφωνα με τα τοπικά δεδομένα εγκληματικότητας.»
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek…
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 57χρονου οδηγού, ο οποίος - όπως έγραψε…
Η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι εκτός από τη χρήση του ΑΙ κατά τον σχεδιασμό…
To Chania Rock Festival, στο πλαίσιο του “DISCOVER” παρουσιάζει ένα διήμερο με δύο μεγάλες προσωπικότητες…
This website uses cookies.