25.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

Άγνωστο έργο του Παντελή Πρεβελάκη σε παγκόσμια πρώτη στα Χανιά

Ημερομηνία:

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», μια συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, του Δήμου Χανίων, του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων, της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζεται στα Χανιά, την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, στις 9.00 μ.μ., στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων, το θεατρικό Μονόπρακτο του Παντελή Πρεβελάκη, «ΜΙΜΟΣ», το οποίο ο σημαντικό Κρητικός Δημιουργός έγραψε το 1928.

Ο Μίμος, ο αιώνιος θεατρίνος, ο ηθοποιός (συνεκδοχικά και η τέχνη του) πέρα από τόπο και χρόνο, είναι το κεντρικό πρόσωπο του μονόπρακτου του Παντελή Πρεβελάκη. Συνεπαρμένος από τη γνωριμία με τον Νίκο Καζαντζάκη και γοητευμένος από τις ανταποκρίσεις του από το σοβιετικό θέατρο, όπως είχαν δημοσιευτεί στον αθηναϊκό τύπο το 1926, ο Πρεβελάκης γράφει, με την πρώτη συμβολή του στη νεοελληνική δραματουργία, ένα έργο εξαιρετικής θεατρικής και πολιτικής τόλμης.

Η υπόθεση: Στα 18α γενέθλια της κόρης του, ένας Εργοστασιάρχης καλεί κάποιο μίμο για να διασκεδάσει τους καλεσμένους του. Στο πρότυπο της commedia dellarte, o Μίμος του έργου, σαν Αρλεκίνος του Picasso, όπως σημειώνει ο Πρεβελάκης, έχει κρεμασμένες στο λαιμό του τέσσερις μάσκες που χρησιμοποιεί συνήθως κατά την άσκηση της τέχνης του. Αρχίζει να τις χρησιμοποιεί με τη σειρά εκτελώντας έναν-έναν διαμετρικά αντίθετους ρόλους, ώσπου φτάνει σε υποκριτικό οίστρο, φορτώνεται τα πάθη και των τεσσάρων ηρώων του και φεύγει σε μια θεατρική υπέρβαση που φέρνει αμηχανία στον οικοδεσπότη και τους καλεσμένους του.

Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει ο, ρωσικής καταγωγής ηθοποιός, Ντιμίτρι Ρεκατσέφσκι, που ζει στη Γαλλία, απόφοιτος της σχολής του Μαρσέλ Μαρσώ. Τον Χορό της παράστασης απαρτίζουν οι ηθοποιοί Σπύρος Ανδρουλάκης, Γεωργία Κούνδουρου, Λίνα Σειραγάκη, Ερμιόνη Χαριτάκη, Χαρά Χατζημανωλάκη. Η διανομή συμπληρώνεται με τον Δημοσθένη Χαριτάκη, γνωστό από την πλούσια θεατρική του δράση στα Χανιά, ο οποίος ερμηνεύει τον κομβικό ρόλο του Εργοστασιάρχη.

Τις σκηνές μιμικής σκηνοθετεί η Αντωνία Βασιλάκου, διδάσκουσα επί χρόνια το μάθημα του Σωματικού Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Στην ίδια ανήκει επίσης η χορογραφία. Πανεπιστημιακή σύμπραξη είχαμε επίσης στη μετάφραση – η παράσταση παρουσιάζεται δίγλωσση με ελληνικούς και γαλλικούς υπέρτιτλους –  την οποία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Φίλιας, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ξένων γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Τέλος τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μανώλης Σειραγάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντίβαρο, διευθυντής του Εργαστηρίου Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής (ΘΕΚΙΜΣ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, που διδάσκει Ιστορία Θεάτρου στο Τμήμα Φιλολογίας. Σταθεροί συνεργάτες του Εργαστηρίου ΘΕΚΙΜΣ είναι και οι μουσικοί της παράστασης Γιάννης Παπατζανής και Γιώργος Ζαχαριουδάκης. Σκηνογράφος-ενδυματολόγος η Κάλλη Καραδάκη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ