ΘΕΣΕΙΣ

Άγριες καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανάμεσα σε Πολάκη και «87» ο Κασσελάκης

Της Μαρίας Μητσοπούλου

Αγριεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα και καθώς φαίνεται άκρως συγκρουσιακό ώς το συνέδριο, στις αρχές Οκτωβρίου (4-6 Οκτωβρίου).

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στην πολιτική κρίση που το ταλαιπωρεί εδώ και μήνες και στο εσωτερικό προκύπτουν συνεχώς διαιρέσεις και κατακερματισμοί, κάτι που δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αναταχθεί ακόμη κι αν γίνουν τα ξεκαθαρίσματα που έχουν δρομολογηθεί στο επικείμενο συνέδριο.

Πλέον, δεν είναι μόνο οι κόντρες που ξεσπούν μεταξύ της ηγεσίας και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των λεγόμενων «87», όπως καθιερώθηκαν με κείμενό τους προς την Κεντρική Επιτροπή στις αρχές Ιουλίου.

Στο κάδρο των συγκρούσεων με την ηγεσία έχει μπει και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουλίου έχει ξεκινήσει σταυροφορία για τη δικαίωσή του, η οποία περιλαμβάνει επιθέσεις στην Αθηνά Λινού, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη διαγραφή του. Οι επιθέσεις επεκτείνονται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, ωστόσο ο βουλευτής Χανίων διεκδικεί, καθώς φαίνεται, δραστικές λύσεις και πιέζει με φόντο τις φήμες και τις πληροφορίες ότι στο επικείμενο συνέδριο είναι πιθανό να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Κασσελάκης διεκδικεί σθεναρά την έδρα του Επικρατείας, από την οποία παραιτήθηκε λόγω Χάρβαρντ ο Όθων Ηλιόπουλος. Η μάχη αυτή φαίνεται αδιέξοδη αλλά και «τοξική», καθώς περιλαμβάνει πόλεμο νεύρων κατά των επιλαχόντων εκείνων που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν και υποκρύπτει νέο γύρο σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπάρχει και το μέτωπο της διαγραφής Σπίρτζη, το οποίο μετατέθηκε για αργότερα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη θύελλα εξελίξεων λίγο πριν από την ιδιωτική στιγμή του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή τον γάμο και το γλέντι στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία με αντικείμενο το σχέδιο βιωσιμότητας των κομματικών ΜΜΕ, της «Αυγής», της ιστοσελίδας avgi.gr και του Κόκκινου. Τόσο οι εργαζόμενοι της «Αυγής», το ημερήσιο φύλλο της οποίας έκλεισε αιφνιδιαστικά στα τέλη Ιουνίου, όσο και του σάιτ και του ραδιοφώνου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας δεδουλευμένα, επίδομα αδείας και καθαρές εξηγήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μέσα στα οποία εργάζονται από εδώ και πέρα.

Στις μικρές και μεγάλες τρικυμίες μπορούν να προστεθούν ακόμη η λίστα γάμου Κασσελάκη και κυρίως η κόντρα με τη Ν.Δ. για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά με αφορμή υβριστικά σχόλια που ανταλλάσσει ο ευρωβουλευτής στα σόσιαλ μίντια με διαφόρους. Η Κουμουνδούρου προς το παρόν υπερασπίζεται τον ευρωβουλευτή (να της λείπει άλλωστε ένα ακόμη μέτωπο αλά Πολάκη) και υποστηρίζει ότι πρόκειται για επικοινωνιακή επιχείρηση αντιπερισπασμού για τα καμένα και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Πολάκης με άγριες διαθέσεις

Σε μεγάλο πονοκέφαλο πάντως για τον Στέφανο Κασσελάκη έχει αναδειχθεί αυτή τη στιγμή ο άλλοτε βασικός υποστηρικτής του στη διεκδίκηση της ηγεσίας Παύλος Πολάκης.

Η «συγγνώμη Κασσελάκη» για λογαριασμό του βουλευτή Χανίων στη γραμματέα της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα και στη συνέχεια, μια εβδομάδα μετά, η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα με αφορμή το επεισόδιο με τη συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, επιδείνωσαν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο ανδρών. Ο δε Παύλος Πολάκης μπορεί να είναι στα κεραμίδια για τον τρόπο που έγινε η διαγραφή του – την αποδίδει σε «στημένη» δραματοποίηση εκ μέρους της Αθηνάς Λινού κατά τη συνεδρίαση Επιτροπής για την Υγεία, με το κλάμα της για τη συμπεριφορά του απέναντι στη συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας –, ταυτόχρονα όμως δείχνει και πιο απελευθερωμένος να κάνει κινήσεις αμφισβήτησης του Κασσελάκη.

Από εκείνο το σημείο και μετά, ο βουλευτής Χανίων με διαδοχικές αναρτήσεις του επιτίθεται στην Αθηνά Λινού, προχωρώντας στη συνέχεια σε ανάρτηση δημοσιευμάτων για τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει το Ινστιτούτο Prolepsis της βουλευτή Βόρειας Αθήνας. Με αυτό τον τρόπο έφερε σε δύσκολη θέση και την ηγεσία, αφού το μήνυμα πίσω από τις γραμμές είναι ότι ο Κασσελάκης προτίμησε να στηρίξει ένα πρόσωπο το οποίο – κατά τον ίδιο – βαρύνεται με σκιές για αδιαφανή χρηματόδοτηση και διαχείριση κονδυλίων.

Το χρονικό της κόντρας για τη Λινού

Χθες και στον απόηχο δημοσιεύματος του topontiki.gr (20.8.2024) περί έρευνας που έχει ζητήσει το γραφείο του προέδρου από «ανεξάρτητη εταιρεία» ορκωτών λογιστών, ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε έντονα, επιτιθέμενος χωρίς περιστροφές στον… 7ο της Κουμουνδούρου (Κασσελάκη – Καπνισάκη):

«Αν χρειαζόμαστε τεχνοκράτες για να καταλάβουμε από τα στοιχεία που έχουν βγει στην επιφάνεια τι ακριβώς έκανε η Λινού με την Πρόληψη, τότε συμβαίνουν τα εξής:

1) Ή δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.

2) Ή προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο εν όψει εξελίξεων.

3) Ή στήνουμε παιχνιδάκια.

Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός Κ.Ο. με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν, χρειάζονται – λέει – έρευνα από ‘‘ανεξάρτητο τεχνοκράτη’’ για να βγάλουν συμπέρασμα για αυτά που αποκαλυφθήκαν για τη Λινού!!!

Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μου φαίνεται και προφανώς αυτά δεν γίνονται δεκτά!!!».

Εν ολίγοις, αφήνει σοβαρές αιχμές για τον πρόεδρο του κόμματος, καθώς του καταλογίζει από αδυναμία διαχείρισης έως «δούλεμα» και «παιχνιδάκια», διαμηνύοντας ταυτόχρονα σε έντονο ύφος ότι «αυτά δεν γίνονται δεκτά».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ακολούθησε ανάρτηση του Μάρκου Χατζησάββα, ο οποίος τάχθηκε κατά της διαγραφής Πολάκη – είναι άλλωστε στενός συνεργάτης του, ενώ είχε αξιοποιηθεί και για κάποιο διάστημα στο επιτελείο Κασσελάκη.

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε Στέφανο Κασσελάκη σε πολιτικό του ηγέτη και όχι τεχνοκρατικό επιδιαιτητή!» σημειώνει μεταξύ άλλων, ζητώντας να υπάρξει πολιτική απόφαση για την Αθηνά Λινού. Στοχεύει δε στον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως αν η ιδέα για την έρευνα από ανεξάρτητη εταιρεία ήταν δική του, τότε υπάρχει πρόβλημα με το γραφείο προέδρου. «Κάτι δεν πάει καλά και όλο και περισσότερος κόσμος υποψιάζεται ότι δεν είναι ο γιαλός στραβός!» κατέληξε.

Αυτά, ενώ η Αθηνά Λινού λίγο νωρίτερα με ανάρτησή της μιλούσε για «δήθεν απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από ανεξάρτητη εταιρεία να ελέγξει τις σε βάρος μου καταγγελίες», καθώς, όπως τόνιζε σε επικοινωνία που είχε με τον Κασσελάκη, εκείνος «αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη τέτοιας απόφασης». Εν τούτοις, συνέχιζε, «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση να πραγματοποιηθεί άμεσα».

Ακολούθησε διαρροή από το γραφείο του προέδρου που στόχο είχε, καθώς φαίνεται, τον κατευνασμό Πολάκη. Διευκρίνιζε ότι το γραφείο έπειτα από εντολή του Στέφανου Κασσελάκη «ερευνά τις καταγγελίες που αναφέρονται και σε δημοσιεύματα», αλλά αυτή δεν ανατέθηκε σε μία από τις τέσσερις μεγάλες οικονομικές εταιρείες (big4), «καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα». «Η κ. Λινού», συνέχιζε η διαρροή, «αναμένεται με την επιστροφή της από τις ΗΠΑ να δώσει και τις απαραίτητες διευκρινίσεις στον πρόεδρο».

Παράλληλα, ο Παύλος Πολάκης έχει ανοίξει μέτωπο και με τους 87 γενικώς αλλά και ειδικώς, καθώς κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν τη διαγραφή του και από το κόμμα, στηρίζοντας παράλληλα τη Λινού.

Από την άλλη, μπορεί και ο Κασσελάκης κατά καιρούς να έχει ταχθεί κατά της τήρησης ισορροπιών, διακηρύσσοντας ότι φτιάχνει ένα συμπαγές κόμμα, όμως σήμα τήρησης ισορροπιών εξέπεμψε η υποχώρησή του στην Π.Γ. του Ιουλίου από τις καταγγελίες για τα οικονομικά του κόμματος και το «μαύρο χρήμα». Κάτι που έγινε κατόπιν εκτεταμένων αντιδράσεων από το εσωτερικό του κόμματος και ειδικά από τις πιέσεις της ομάδας των «87» με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται ένα ολόκληρο κόμμα και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.

Η… απειλή των «87»

Είτε απλώς ήθελε να μεταθέσει τη σύγκρουση για αργότερα είτε αντιλήφθηκε ότι η εν λόγω ρητορική βλάπτει τον ίδιο και το κόμμα, το θέμα είναι ότι οι «87» είναι και αυτοί πλέον στα κεραμίδια, εξετάζουν τις κινήσεις τους, χωρίς προς το παρόν να έχουν καταλήξει σε ενιαία στάση για το πώς θα πάνε στο συνέδριο, ενώ στο τραπέζι φαίνεται να έχει πέσει και η προοπτική των αποχωρήσεων, χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, αιωρείται διαρκώς η «απειλή» της αποχώρησης βουλευτών αυτής της πλευράς, που θα σήμαινε μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλέον αριθμεί 35 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ 31. Αρκεί λοιπόν η απώλεια πέντε βουλευτών για να χάσει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τις επόμενες εβδομάδες αφορμή για αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τους «87» μπορεί να δώσει το θέμα Σπίρτζη, αν η Κεντρική Επιτροπή αποφασίσει τη διαγραφή του, αλλά και το θέμα της έδρας Επικρατείας.

Πολλοί θεωρούν ότι η «πρεμούρα» για την έδρα υποκρύπτει μια διάθεση για νέα σύγκρουση με τον Τσίπρα στον βαθμό που ο πρώην πρωθυπουργός «χρεώνεται» πρόσωπα που στέκονται εμπόδιο στην είσοδο Κασσελάκη στη Βουλή. Σαφώς όλοι οι υποψήφιοι του Επικρατείας ήταν προσωπικές του επιλογές, πρόσωπα όμως όπως η Πόπη Τσαπανίδου ή ο Μιχάλης Καλογήρου θεωρείται πως παραμένουν στην επιρροή του. Η πρώτη δε, αν και η ίδια δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, φέρεται πως κατά πάσα πιθανότητα θα κρατήσει την έδρα ως πρώτη επιλαχούσα. Από την Κουμουνδούρου θεωρούν υποβοηθητική τη στάση που τηρεί η Ζωρζέττα Λάλη, καθώς δηλώνοντας δημόσια ότι θα κρατήσει την έδρα, αν έρθει η σειρά και ενώ ανήκει πλέον στη Νέα Αριστερά, δίνει επιχείρημα στην Πόπη Τσαπανίδου να μην παραιτηθεί, καθώς η ίδια παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις ο εσωκομματικός μύλος θα συνεχιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες ώς το συνέδριο, ενώ θα μεσολαβήσει και η πρώτη παρουσία Κασσελάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα παραστεί κανονικά το διήμερο 14-15 Σεπτεμβρίου, παρότι αρχικώς είχε εκφράσει τη σκέψη να μην πραγματοποιήσει την ομιλία στους παραγωγικούς φορείς στο Βελλίδειο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

26 mins ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

1 hour ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

1 hour ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

2 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

2 hours ago

This website uses cookies.