ΚΟΣΜΟΣ

Άμεσες και σημαντικές οι συνέπειες του πολέμου του Ισραήλ στην αγορά ενέργειας

Οι ξαφνικές μαζικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ τις προηγούμενες ημέρες είχαν ως αποτέλεσμα τους περισσότερους θανάτους που είδε αυτή η χώρα από την εποχή των αραβο-ισραηλινών πολέμων.

Πολλοί αναλυτές στο εξωτερικό έκαναν λόγο για την “11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ”, καθώς όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα ολέθριο σφάλμα των διάσημων ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών που δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τι έρχεται παρά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ένα εκτενές δίκτυο ανθρώπινων πόρων και όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Η ανεπάρκεια που επέδειξαν οι ισραηλινές υπηρεσίες και ο στρατός έχει σημασία και για τον τομέα της ενέργειας, καθώς αυτές είναι που εγγυώνται την ασφάλεια των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι προ ολίγων ετών η Χεζμπολάχ είχε επιχειρήσει να πλήξει πλατφόρμες στα ισραηλινά κοιτάσματα ανεπιτυχώς χρησιμοποιώντας drones.

Οι αβλεψίες του Ισραήλ σε συνδυασμό με μια πιθανή κλιμάκωση της σημερινής κατάστασης με συμμετοχή και άλλων αραβικών οργανώσεων προκαλούν αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές, όπως τις πλατφόρμες και τους αγωγούς αερίου.

Εξυπακούεται ότι πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ θέλουν να νιώθουν σίγουρες τόσο για την ασφάλεια του προσωπικού τους, όσο και για τις σημαντικές επενδύσεις τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι εξελίξεις επεκτείνονται όμως και στο πολιτικό σκέλος, καθώς νωρίτερα φέτος ολοκληρώθηκε η συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που έδωσε τη δυνατότητα στους Λιβανέζους να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στη δική τους πλευρά με την Total, την Eni και την QatarEnergy να αναλαμβάνουν το εγχείρημα και να αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός μερικών εβδομάδων από σήμερα. Η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει διαμοιρασμό της παραγωγής στο κοίτασμα που ονομάζεται Κανά, με το Ισράηλ να λαμβάνει το 17% των εσόδων, άρα το θέμα κρίνεται ευαίσθητο πολιτικά.

Μάλιστα, οι Ισραηλινοί εξέταζαν και το ενδεχόμενο να γίνουν γεωτρήσεις στα ανοικτά της Γάζας σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή και την Αίγυπτο.

Πλέον, το περιβάλλον για τις γεωτρήσεις γίνεται πολύ πιο ασαφές και επικίνδυνο από ό,τι προηγουμένως, τη στιγμή που το Ισραήλ προετοίμαζε ένα νέο αδειοδοτικό γύρο για έρευνες στην ΑΟΖ του.

Τέλος, για την Ευρώπη που έβλεπε στην Ανατολική Μεσόγειο μια ευκαιρία να ξεφύγει από τον κίνδυνο που συνοδεύει το ρωσικό αέριο, η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ της υπενθυμίζει ότι η ενεργειακή ασφάλεια συνεχίζει να είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιτείνει τη νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Αν και οι αναλυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, κοινός τόπος είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της σύγκρουσης, και από το αν αυτή θα επεκταθεί στην υπόλοιπη περιοχή. Κομβικός αναμένεται και ο ρόλος της Τεχεράνης.

Τόσο το Ισραήλ όσο και η Παλαιστίνη δεν είναι σημαντικοί παίκτες πετρελαίου, αλλά η σύγκρουση βρίσκεται σε μια ευρύτερη βασική πετρελαιοπαραγωγική περιοχή.

Το Ισραήλ διαθέτει δύο διυλιστήρια πετρελαίου με συνδυασμένη δυναμικότητα σχεδόν 300.000 βαρελιών την ημέρα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), η χώρα «σχεδόν δεν έχει παραγωγή αργού πετρελαίου». Τα παλαιστινιακά εδάφη δεν παράγουν πετρέλαιο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΑ .

Οι traders του αργού δεν αναμένουν τεράστια άνοδο των τιμών καθώς δεν υπάρχει άμεση απειλή για την προσφορά. Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν, έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου και βασικό υποστηρικτή της Χαμάς.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Διώχνουν τον παπά Δημήτρη Λουπασάκη και από τα Χανιά

«Φεύγει και από τα Χανιά ο παπά Δημήτρης Λουπασάκης. Η Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ξαναβγάζει…

4 hours ago

Άννα Διαμαντοπούλου: Ζητώ από τον τόπο του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη ψήφο εμπιστοσυνης – Δεν επιλέγουμε απλά πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά επόμενο κυβερνήτη

Γεμάτο ήταν το καφέ "Κήπος" κατά την εκδήλωση που πραγματοποίησε η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…

4 hours ago

“11 χρόνια μετά ο Παύλος ζει!”: Μαζική η κινητοποίηση και στα Χανιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από φασίστες

Μαζικά και στα Χανιά φοιτητές, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και κινημάτων αλλά και απλοί πολίτες τίμησαν…

4 hours ago

Στις πόσες αγαθοεργίες ξεπλένονται τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού;

Της Γεωργίας Χαραλάμπους * Αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση στα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού μας οι αναρτήσεις…

5 hours ago

Βροχή χρυσάφι για τα ελαιόδεντρα στην Κίσαμο…. έστω κι αν άργησε!

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, γεωπόνος – ερευνητής με…

7 hours ago

Η Οδύσσεια των νεοδιόριστων –πρώην αναπληρωτών μέχρι πριν λίγες μέρες- συνεχίζεται….

Άρθρο του Αποστολή Στεργιόπουλου * Ο αγώνας για ζωή, μισθούς αξιοπρεπείς, δουλειά με δικαιώματα μονόδρομος…

7 hours ago

This website uses cookies.